Baby & kids

Op reis met een baby - onze beste tips voor stressvrij reizen

12 juni 2024

NAIF SUN SS22-EDITED-35

Reizen met baby's, de één kijkt ernaar uit om samen de wereld te ontdekken, de ander schiet al in de stress van de gedachte alleen. Hoe jij er ook over denkt, we kunnen het er over eens zijn dat reizen met een baby in ieder geval een stuk uitdagender is dan zonder baby. Maar je weet wat ze zeggen: een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom hebben wij een paar praktische tips verzameld, zodat jij stressvrij op reis kunt!

Must-haves voor op reis

De reis begint eigenlijk al bij het inpakken. Dat is namelijk het moment dat je allerlei situaties moet bedenken, zodat je de juiste voorbereiding kunt treffen. Best een uitdaging, daarom helpen we je graag op weg met een paar suggesties.

1. Luiers en billendoekjes

Zorg dat je altijd genoeg luiers en billendoekjes hebt. Je kent het vast wel: net gekocht en voor je het weet is het weer op. Kan ook niet anders, want gemiddeld gaan er wel 14.000 billendoekjes doorheen per kind. Zorg dus dat je goed voorbereid bent. Pak genoeg in voor de reis en doe alvast onderzoek naar waar je meer kunt kopen op je bestemming. Zo weet je zeker dat je niet zonder komt te zitten.

Extra tip: zorg dat je genoeg luiers en billendoekjes in je handbagage hebt voor onderweg en dat je niet alles in een koffer hebt gestopt. Niets is zo onhandig als de hele koffer uitpakken bij het tankstation op zoek naar billendoekjes, of een spuitluier in het vliegtuig en er achter komen dat het de laatste luier was.

Om ervoor te zorgen dat je in ieder geval genoeg billendoekjes op voorraad hebt kun je ze nu bestellen met 50% korting met de code: WIPEFORTHEFUTURE*.

*Niet geldig in combinatie met andere acties.

2. Reservekleding

Over die spuitluier gesproken, zorg ervoor dat je wat reservekleding meeneemt voor onderweg. Niet alleen voor je kleine, maar ook voor jezelf! Dat laatste wordt nog weleens vergeten namelijk. Zorg ook dat je dit bij de hand hebt, zodat je er niet naar hoeft te zoeken wanneer je het nodig hebt. 

Bedenk ook of de accommodatie waar je heen gaat mogelijkheden heeft om kleding te wassen. Is er een wasmachine of wasserette in de buurt? Dan kun je iets minder inpakken. Maar als dit niet zo is, wil je misschien wat extra kleding meenemen. Natuurlijk kun je ook het een en ander met de hand wassen, maar echte vieze vlekken zijn misschien iets lastiger schoon te krijgen.

3. Zonbescherming

Zoeken jullie de zon op? Zorg dan dat je genoeg zonbescherming bij je hebt! En dat gaat verder dan alleen zonnebrand: weren, kleren en smeren is ons motto! Allereerst is het belangrijk om je baby zoveel mogelijk uit de directe zon te houden en de schaduw op te zoeken. Maar wij begrijpen ook dat dat niet altijd lukt. Zorg er daarom voor dat je ook genoeg beschermende kleding en accessoires hebt, zoals een zonnehoedje, zonnebril, parasol voor op de kinderwagen of speciale UV-werende kleding. Daarnaast blijft het natuurlijk ook belangrijk om te smeren en dan het liefste elke twee uur met een factor 50, bijvoorbeeld onze zonnebrandcrème speciaal voor baby’s en kids.

De zon, water, zonnebrand en de warmte kunnen de huid uitdrogen. Verzorg deze dus goed na een warme dag. Naïf Aftersun Gel verkoelt en hydrateert de huid (ook verkrijgbaar in handige spray met 0% parfum) lekker smeren dus aan het eind van de dag. Heeft jouw kleine sowieso al een wat drogere huid? Smeer ‘m dan nog eens extra in met wat bodylotion of een vette crème. Zo blijft de huid lekker soepel en voorkom je jeuk.

4. Fopspeen en speelgoed

Jij vindt het misschien heel spannend, die eerste keer op reis, maar jouw baby natuurlijk ook! Neem daarom wat favorieten mee om je mini te kalmeren tijdens de reis. Denk aan een fopspeen of favoriet speelgoed. 

Tip van Naïf: koop ook wat nieuw speelgoed (of verstop wat speelgoed een paar weken voor je op reis gaat zodat het nieuw voelt voor je baby). Zo heeft je kleine ook iets ‘nieuws’ te ontdekken wanneer de verveling toe slaat.

Ook leuk: audioboeken speciaal voor kids! Zo heb jij je handen even vrij, maar kan jouw kleine zich toch vermaken met voorlezen. Niet alleen fijn voor jou, maar ook nog eens goed voor de taalontwikkeling en dus helemaal pedagogisch verantwoord. Op zoek naar een platform vol met leuke luisterboeken voor kinderen? Wij zijn groot fan van Abel!

5. Babydeken

Baby moe, maar nog onderweg? Een deken van thuis kan comfort en geborgenheid bieden. Het kan jouw kleine helpen om rustig en ontspannen te blijven. Een babydeken is daarnaast ook een must als je met het vliegtuig reist, want het kan behoorlijk fris worden op hoge hoogte.

6. Reisverpakkingen

De verzorgingsproducten voor je baby zijn speciaal gemaakt voor de gevoelige babyhuid. Om te voorkomen dat je andere producten moet gebruiken als je bagage zoek raakt of te laat aankomt, kun je producten tot 100 milliliter in je handbagage stoppen als je met het vliegtuig reist. Welke producten moet je dan écht meenemen in je handbagage? Zonnebrandcrème, douchegel, shampoo en zinkcrème zijn sowieso handig. Heeft je baby een droge huid neem dan ook een vette crème mee. 

Geen kleine verpakkingen? Geen zorgen! Bij verschillende drogisterijen kun je kleine hervulbare verpakkingen kopen, speciaal voor vakantiegangers. Deze flesjes kunnen je vullen met jouw favorieten van thuis. Wel zo duurzaam!

7. EHBO-doos

Better safe than sorry! Zorg ervoor dat je een kleine EHBO-kit mee neemt op reis. Natuurlijk kun je niet op álles voorbereid zijn, maar houd in ieder geval rekening met kleine verwondingen, insectenbeten en belangrijke medicijnen. Misschien heb je alles in huis en stel je samen een pakket samen, maar je kunt ook een voorverpakte EHBO-doos voor kinderen kopen. Daar zit alles in wat je nodig hebt voor kleine obstakels tijdens jullie avontuur.

8. Neem snacks mee

Een van de meest voorkomende redenen voor een slecht humeur - en niet alleen bij kinderen - is honger! Pak genoeg snacks en drankjes in voor jullie allebei, zodat jullie onderweg van alle gemakken zijn voorzien. Als je kind, naast melk, al aanvullende voeding of ander voedsel eet, denk er dan aan om voldoende tussendoortjes te hebben die gemakkelijk mee te nemen zijn. Je kunt je kind ook een beetje verwennen met dingen die anders zelden verkrijgbaar zijn - yummy yummy!

9. Fles

Als je baby melk uit een fles drinkt, zorg dan dat je genoeg poedermelk bij je hebt. Als je naar een land met zomerse temperaturen reist, kan je baby meer dorst hebben dan normaal. Neem dus iets meer poedermelk mee dan je thuis nodig zou hebben.

Geef je borstvoeding? Houd er rekening mee dat reizen (en de spanning en stress die het met zich mee kan brengen) ook een negatieve impact kan hebben op jouw productie. We zeggen niet dat dit gebeurt, maar het kan wel! In dat geval wil je wel voorbereid zijn, zorg dus dat je nadenkt over een plan B, mocht jouw productie afnemen terwijl je op reis bent.

Comfortabel en veilig reizen

Reizen met een baby kan best een beetje spannend zijn. Van tevoren kun je niet weten of er onderweg tegenslagen zijn, zoals vertraging of andere grote veranderingen in de plannen. Als dit gebeurt, moet je vaak spontaan aanpassen op de situatie. Nu weten wij alles van plannen bijstellen, dat gebeurt natuurlijk wel vaker met een baby, maar tijdens het reizen kan het best voor wat extra stress zorgen. Probeer dus zoveel mogelijk te ontspannen en niet te veel vast te houden aan je gemaakte reisplannen en schema. Hoe? Met deze voorbereidingen kun je veranderingen net wat makkelijker maken voor jou en je baby.

1. Kinderwagen of draagzak

Dit is een gemakkelijke en veilige manier om je baby comfortabel te vervoeren. Vlucht vertraagd of lekke band onderweg? Je kleine kan slapen in de draagzak of kinderwagen en jij hebt je handen vrij. 

Tip: Ga je met het vliegtuig? Zorg dat je een kleine lichte kinderwagen of buggy meeneemt op reis die je als handbagage kunt inchecken. Zo hoeft ‘ie niet in het ruim en heb je ‘m dus altijd bij de hand op het moment van vertragingen of wanneer je bagage niet of later aankomt op je bestemming.

2. Comfortabele kleding

Kleed je baby in comfortabele kleding die is aangepast aan het klimaat en de reis. En neem laagjes mee, zodat je op alle weersomstandigheden voorbereid bent!

3. Tijd voor een pauze

Een reis kan nooit gepland worden zonder pauzes. Voldoende pauzes en tijd om te slapen zorgen ervoor dat de vakantie een compleet succes wordt! Houdt er ook rekening mee dat een baby een maximaal aantal uur aaneengesloten in een maxicosi mag. Zorg er dus voor dat jullie af en toe stoppen, de kleine uit de maxicosi halen en bijvoorbeeld een rondje lopen of wat tummy time inbouwen. Veiligheid voorop!

4. Plan uitstapjes tijdens dutjes

Probeer zoveel mogelijk te reizen tijdens de slaapjes van je baby. Is het een lange reis? Vlieg of rijd dan ‘s nachts als dat kan. Zo kan de baby slapen en hoef je je minder druk te maken om vermaak. Reis je alleen met je kleine én met de auto dan is ‘s nachts rijden misschien iets minder handig, je moet de volgende dag zelf natuurlijk ook nog wakker kunnen blijven. 

En onze laatste tip: blijf kalm. Er kunnen tijdens het reizen momenten zijn waarop je baby onrustig wordt. De vele nieuwe indrukken moeten verwerkt worden. Wees geduldig, neem de tijd met je baby en ontspan samen. Stel ook niet te veel hoge verwachtingen van jullie eerste reis. Met een baby is het echt heel anders en je kunt niet hetzelfde tempo aanhouden als je misschien gewend bent. Probeer te plannen vanuit het ritme dat je thuis ook hebt. Ga je er normaal een keer per dag op uit met je kleine, doe dit dan op reis ook. Slaapt jouw baby overal en nergens, dan kun je de dagen misschien wat voller inplannen. Het belangrijkste is dat jullie samen genieten en ontdekken, maar misschien wel op een ander tempo dan je gewend bent.

Reizen met baby's vereist een goede voorbereiding en flexibiliteit. Maar met de nodige voorbereiden, voldoende eten, veiligheidsmaatregelen en een beetje geduld en aanpassingsvermogen kan reizen met je kleine een verrijkende ervaring worden. Geniet van de tijd met je baby en maak samen herinneringen tijdens je avonturen!

Vakantie essentials voor baby & kids