Pregnancy

Kraamzorg kiezen: zo regel je het en hier moet je zijn

26 oktober 2021

Pasgeboren baby handje

Na je bevalling heb je recht op kraamzorg. Alleen hoe regel je een kraamzorginstelling? En waar moet je zijn? First of all: kraamzorg dien je zelf aan te vragen. Dit doe je rond de derde maand van je zwangerschap. Je verloskundige geeft ook sowieso een seintje, dus mocht je pregnancy brain je in de steek laten, weet dan dat het goed komt. Het is fijn als het in ieder geval voor de zestiende week van je zwangerschap geregeld is. 

Wist je trouwens dat… Nederland het enige land ter wereld is dat deze vorm van zorg aanbiedt voor ouders. Goed, kleine side step.

Zo kies je jouw kraamhulp

Als je dan in de startblokken staat om je kraamzorg te regelen, dan kun je zo te werk gaan:

  • Je hebt verschillende kraamzorgbureaus in jouw regio. Je verloskundige kan er een aantal aandragen, maar je bent vrij om te kiezen. Kijk vooral even op de website van kraamzorginstellingen of zelfstandige kraamhulpen. Misschien wil je wel iemand die een iets meer holistische benadering hanteert, of juist een ‘huppakee-geen-gedoe’-mentaliteit heeft. It’s up to you. 

  • Je kunt je in principe al aanmelden zodra je weet dat je zwanger bent, maar je kunt ook wachten tot de termijn echo. Vaak geeft dat iets meer rust. 

  • Je kunt kiezen voor een bureau of iemand die zelfstandig “kraamt”. Wellicht ken je een goede van een vorige kraamperiode of heb je fijne verhalen van vriendinnen gehoord. Je kan altijd je voorkeur aangeven. Het hoeft niet zo te zijn dat jouw voorkeur dan ook kan; misschien beval je wel eerder of juist twee weken later.

  • Heb je de juiste gevonden, dan neem je contact op met de instelling of de persoon. Dit kan telefonisch of via een aanmeldformulier op de website. Vervolgens ontvang je aanvullende informatie. Zij zullen je ook vertellen wat er geregeld kan worden bij je verzekering of ze regelen het voor jou.

Vraag maar raak

Je kraamperiode is een kwetsbare, maar ook hele mooie periode. Althans, dat is de bedoeling. Je kraamzorg speelt daar een belangrijke rol in. Daarom moet er een klik zijn. In the end merk je dat pas als de kraamhulp er eenmaal is, maar je kunt wel al vragen stellen en je wensen aangeven, zodat de kans op een match groter is. 

  • Vraag naar het beleid van een kraamzorgbureau. Krijg je een vast iemand of meerdere personen? Is dat iets wat je wilt of wil je één gezicht? Ook kan er rekening worden gehouden met bijvoorbeeld geloof. 

  • Welke extra’s bieden de kraamverzorgenden en instellingen? Denk aan tijd voor herstel, goede borstvoedingsbegeleiding, aandacht voor andere kinderen in huis, mentale aandacht, baby taal, bekkenbodemoefeningen. 

  • Wil je iemand die ervaren en wat ouder is, of vind je een kraamhulp die net komt kijken ook prima. Is het oké als je diegene een stagiair meeneemt, of wil je het rustig houden? 

  • Wat mag je verwachten van een kraamhulp; is stofzuigen een optie, wordt het bed iedere dag verschoond? Ontfermt ze zich ook over de andere kinderen die er al zijn?

Dit zijn vragen die je kan stellen tijdens de intake met het bureau. Die vindt plaats in de zevende maand van je zwangerschap. Wil je meer lezen over hoe je je voorbereidt op je zwangerschap, lees dan deze blog

Inhoud

Zwanger? Wij zijn er voor je!

Zwanger? Wij zijn er voor je!

Als je zwanger bent verandert er een hele hoop. En dat is best spannend! Die eerste 1.000 dagen zijn erg belangrijk voor een baby. Laat ons je helpen met al je vragen en zorgen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, zo ben je altijd als eerste op de hoogte van.. nou alles eigenlijk!

Waar wil jij meer informatie over ontvangen?
Uitgerekende/Geboorte datum
mm
dd
yyyy

Alles voor jouw zwangerschap