Baby

Zo herken je verschillende babyhuiltjes en dit betekenen ze

15 October 2021

Herkennen verschillende babyhuiltjes

Och, dat gejammer van je kleintje is zo aandoenlijk. Je voelt je soms machteloos; ‘Wat is er nou precies aan de hand?’. Het enige communicatiemiddel dat baby’s hebben, is huilen. En iedere baby heeft een ander stemgeluid. Daarnaast betekenen alle soorten babyhuiltjes iets anders. Hoor jij de verschillende huiltjes? Je leest hieronder wat ze betekenen.

Observeren

Vaak denken we dat huilen gelijk staat aan pijn. Of verdriet. Dat is zeker niet in alle gevallen zo. Observeer de huiltjes eens goed. Hoe begint de huil? Hoe beweegt je kind? Als je je baby een tijdje goed observeert wanneer hij of zij begint met huilen, herken je de verschillende babyhuiltjes al snel. Let wel; het is belangrijk dat je echt het beginstuk meepakt. Als je te lang wacht, slaat het huilen om in paniekhuilen. Sneu voor het kroost, maar je gaat ook aan de behoefte van de baby voorbij. 

Dunstan Babytaal

Volgens de Dunstan Babytaal communiceren baby’s tot ongeveer vier maanden door vijf verschillende baby- en huilgeluiden. Priscilla Dunstan ontdekte deze geheime babytaal. Ze vergeleek de verschillende huiltjes van haar zoon met die van andere newborns over de hele wereld en wat bleek? Ze maakten allemaal dezelfde geluiden.

Verschillende behoeftes

Alle babyhuiltjes betekenen iets anders en linken aan een andere behoefte zoals honger, slapen of darmkrampen. Als je kroost begint met snikken, luister dan eens goed naar het soort geluid. 

De vijf babyhuiltjes volgens Dunstan Babytaal

1. Neh: honger! 

Maakt je baby een ‘Neh’- of ‘Nah’-geluid, dan is het tijd for some serious food. Het geluid ontstaat doordat het zuigreflex erin voorkomt. Voedertijd, dus!

2. Owh/Auw: moe!

Hoe klinkt het als je hardop gaapt? Juist. À la ‘Owh’ of ‘Auw’. Je herkent het huiltje doordat de mond van je baby een ovale vorm krijgt. Leg je kind op bed of draag hem of haar in de draagzak bij je.

3. Eairh: au, darmkrampen!

Bij dit huiltje is het vooral belangrijk dat je let op de lichaamstaal: gebalde vuistjes, een verkrampt gezicht, opgetrokken benen. Het geluid komt er een soort persend uit. Och, arm kind. Die pijn kunnen we helaas niet wegnemen. Wat je wel kan doen is een lichte babymassage uitvoeren met een natuurlijke babyolie.

4. Eh: boertje!

Het lijkt op ‘Neh’, dus let op de beginklank. Hoor je duidelijk ‘Eh’, dan zit er een boertje dwars. Hoe fijn is het als dat er eenmaal uit is. Lucht letterlijk op.

5. Heh: schone luier, please

Nou goed, dat hoeft niet per se een vieze broek te betekenen. Het is vooral een geluid van ongemak. Check voor de zekerheid de luier, of de temperatuur van je kind. Heeft je baby het te koud? Te warm? Misschien ligt hij of zij niet helemaal lekker of zit er iets te strak. 

Tip van Naïf: Download de Dunstan Baby App waarin je de verschillende babygeluiden hoort met bijbehorende video’s. Daarnaast vind je op YouTube ook aardig wat video’s, als je zoekt op Dunstan Babytaal. 

Inhoud

Word lid van de Naïf familie en krijg €5 korting!

Word lid van de Naïf familie en krijg €5 korting!

Word lid van de Naïf familie, wij zijn er om jou te helpen. Hoe we dat doen? Met inspirerende content, antwoorden op al je vragen en zorgen over huidverzorging, speciale acties waarvan jij altijd als eerste op de hoogte bent en nog veel meer!

Waar wil jij meer informatie over ontvangen?