Baby

Je baby helpen met slapen? Zo doe je dat

14 oktober 2021

Slaaptips voor je baby

Je hebt vast weleens gemerkt dat als jij wakker was, je baby sliep in je buik. Wilde jij eindelijk een uiltje knappen dan werd het feest daar binnen. Is je koter buiten de buik, dan heeft ‘ie nog datzelfde slaapritme; overdag slapen, ‘s nachts vaker wakker. Probeer dat maar eens om te draaien! 

Daarbij; je baby heeft (als het goed is) 9 maanden veilig en warm bij jou ingewoond en moet nu opeens zelf proberen te gaan slapen, zonder wiegende bewegingen van mama en een cocon van een buik. Wanneer en hoe leg je je baby eigenlijk in z’n eigen bedje? Wat als ‘ie niet wil slapen in z’n eigen bed? Naïf denkt mee. Oh, en… Je bent natuurlijk niet verplicht je baby in zijn of haar eigen bed te leggen. Als jij het fijn vindt om je baby zo lang mogelijk bij je te houden, dan is dat natuurlijk helemaal oké. Wel kunnen we ons voorstellen dat jij soms ook even je rust nodig hebt en goed slapen is fijn. Voor iedereen.

Hoeveel uur slaapt een baby eigenlijk?

Het slaapritme van iedere baby is anders, dus ook die van jouw spruit. Gemiddeld slapen baby’s in de eerste drie maanden zo’n zeventien uur per dag. Daarna rond de vijftien uur en tegen hun eerste levensjaar zo rond de dertien uur. Dit zijn gemiddelden, dus pin je er niet op vast. 

Vierde trimester

Eigenlijk is een baby de eerste drie maanden na de bevalling nog niet klaar voor de buitenwereld. Baby’s die die maanden zes tot acht uur aan stuk slapen ‘s nachts zijn echt een uitzondering. Laat je dus niet gek maken door succesverhalen. Een baby die niet goed slaapt en veel vastgehouden wil worden, is de norm lieve mama’s en papa’s out there!  Daarom raden slaapcoaches aan om het baarmoedergevoel juist die maanden nog na te bootsen. Denk aan inbakeren, bij je houden, white noise en gedempt licht. Als je baby nog niet in zijn of haar eigen bed wilt slapen, dan houd je ‘m nog gewoon even lekker bij je. Na drie maanden kun je verder kijken.

Het is bedtijd baby!

Baby’s hebben de eerste paar weken geen dag- en nachtritme. Daarom passen ze zich vaak in het begin nog aan jouw ritme aan. Ook omdat er nog gevoed wordt in de nacht. Vanaf zes weken kun je een bedtijd in gaan stellen. Denk aan 19:00 uur. Doe je het later, dan kan je baby overprikkeld raken en ontstaat er alleen maar onrust. Voor niemand fijn.

Ritueel

Vanaf die leeftijd kun je dus ook een ritueel instellen. Badje, voeden en bed. Muziekje aan of liedje zingen in een donkere kamer en langzaam de kamer uitsluipen.

Interne klok

Tussen de zes en acht weken wordt de productie van het slaaphormoon melatonine in gang gezet. Wist je dat melatonine alleen in een donkere kamer op gang komt? Daarom is het belangrijk dat je de kamer echt donker maakt. 

Minder stress

Weet je wat zo mooi is aan Moeder Natuur? Die heeft er dus voor gezorgd dat er bepaalde “time slots” zijn, waarin in het cortisol niveau van je baby lager is. Leg je je kind op die tijden in bed, dan zal inslapen makkelijker gaan, omdat het stresshormoon dan lager is. Deze momenten zijn tussen 09:00u en 10:00u, 12:00u en 14:00u en 18:00u en 19:00u. Ideale tijdstippen om je baby op bed te leggen. Het middagslaapje kan soms anders lopen, maar kijk of je de avond tijd vol kunt houden en kijk ook eens wat dit met je kind doet. Geef niet op als het na één avond niet lukt. 

Blijven huilen

Heb je bovenstaande toegepast en blijft je kindje huilen en is het onrustig bij het slapen? Ga dan eens langs bij de huisarts of een osteopaat. De enige manier van communiceren voor baby’s ís huilen, dus ga op onderzoek uit, zodat je spruit en jullie uiteindelijk ook een goede nachtrust hebben. Welterusten!

Inhoud

Word lid van de Naïf familie en krijg €5 korting!

Word lid van de Naïf familie en krijg €5 korting!

Word lid van de Naïf familie, wij zijn er om jou te helpen. Hoe we dat doen? Met inspirerende content, antwoorden op al je vragen en zorgen over huidverzorging, speciale acties waarvan jij altijd als eerste op de hoogte bent en nog veel meer!

Waar wil jij meer informatie over ontvangen?