Baby
Babymuziek: dit moet je weten (plus playlists)!
06 oktober 2021

Babymuziek; hoe belangrijk is dit eigenlijk? En is het echt zo dat je baby er rustig van wordt? Je hebt natuurlijk een babyfoon met lieve deuntjes, muziek via de speakers, slaapliedjes, nummers die je al tijdens je zwangerschap beluistert en white noise. Nooit gedacht dat babymuziek toch best cruciaal is, dus here we go!
Muziek tijdens je zwangerschap
Allereerst; muziek voor baby’s kan je mini rustig maken. Zeker wanneer jouw kroost nog in je buik zat en je een favoriet nummer opzette of meezong, herkent een baby ditzelfde nummer vaak als ‘ie eenmaal uit de baarmoeder is. Net zoals ‘ie de stem van papa en/of mama herkent, gebeurt hetzelfde bij muzikale tonen. Probeer maar eens en kijk of je baby rustig wordt, als ‘ie aan het huilen is. Vaak is het zo dat je telg eerst even stil wordt en dan vol verwondering “opkijkt” wat er nu precies gebeurt. ‘Hey… Dit herkent hij!’. En als je baby een aantal maanden oud is en al geluidjes maakt, kan het zomaar zijn dat ‘ie op zijn of haar manier meeneuriet.
Nog even voor alle zwangeren out here. Kijk of je even rustig kan zitten met je lievelingsmuziek op en leg je hand op je buik. Wordt het rustig? Of juist druk? Leuk om iedere dag even een moment voor jezelf te nemen. Of, je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om na het douchen, tijdens het insmeren met bijvoorbeeld Naïf's Zwangerschapsolie mee te zingen met jouw favo nummer. Geen idee of de buren hier op zitten te wachten, maar who cares. Sing it out loud baby!
Muziek uit een doosje
Hoe lief zijn de muziekdoosjes, het muziekmobiel voor boven het bed of een babyfoon met verschillende genres? Je kunt muziek onderdeel maken van het bedritueel. Zet bijvoorbeeld de muziek aan als je de kamer uitloopt of als je je baby in een slaapzak doet, waarna je ‘m voedt. Herhaal je dit consistent, dan zal je mini eraan wennen en zul je ook merken dat ‘ie gemakkelijker in slaap valt. Wordt je baby ‘s nachts wakker, dan kan muziek troostend werken. Let wel; slaap je dicht bij je baby, dan kan het zomaar zo zijn dat jij de volgende ochtend wakker wordt, met het deuntje in je hoofd. Wij kunnen ‘m nog steeds meeneuriën. Ach, kniesoor.
Taal- en spraakontwikkeling
Enig die muziek. Brengt rust mee in huis en klinkt gezellig. Maar, er is meer! Want wie dacht dat muziek er alleen voor de kalmeringsstrategie of gezelligheid was, die heeft het mis. Het is namelijk ook heel goed voor de taal- en spraakontwikkeling van je baby. Als jij meezingt met bijvoorbeeld babyliederen, dan ziet je kroost jouw mimieken op je gezicht. Daarnaast leggen baby’s ook een verband tussen klanken en woorden en dit kan, als ze iets ouder zijn, bijdragen aan hun woordenschat. Reuzehandig dus.
White noise
Naast slaapliedjes zingen, of baby-mozart-muziek (zoek maar eens op Spotify, is oprecht heel leuk. Bijvoorbeeld deze afspeellijst), kun je ook gaan voor white noise. Voor watte? White noise (zoals bijvoorbeeld dit), is ruis. Als een baby in een baarmoeder zit, hoort ‘ie geluiden, maar dan gedempt. Denk daarbij ook eens aan wat voor geluiden een lichaam eigenlijk allemaal maakt (geborrel, gesuis en hartslag). Dit kent en herkent je baby. Als je koter geboren is, kun je deze white noise voortzetten. Door een playlist op te zetten bijvoorbeeld, maar ook door de stofzuiger aan te zetten of gewoon op normale toon gesprekken blijven voeren als je kind slaapt. Denk maar eens aan vroeger, toen je ouders een feestje hadden thuis en jij moest naar bed. Dat geroezemoes was fijn. White noise kan ook helpen om jou beter in slaap te laten vallen. Just saying!