Baby

Babymijlpaal: Wanneer gaat mijn baby kruipen, tijgeren en zitten?

20 september 2021

Baby rollen Tekengebied 1

Oeps, daar gaat je baby-baby. Van een klein mens dat ligt, eet, huilt en lacht naar een kind wat langzaam richting staan gaat. Hup, zo de wijde wereld in. Maar, wanneer begint je baby nou eigenlijk met kruipen? En natuurlijk ook tijgeren en zitten?

Leeftijd & Kruipen

De meeste baby’s beginnen ergens tussen de 7 en 10 maanden met kruipen. Maar het kan ook zo zijn dat jouw mini eerder of later begint, of het hele kruipen gewoon overslaat en gelijk van zitten naar lopen gaat. No worries, iedere baby is uniek, dus iedere ontwikkeling verloopt ook anders. 

Het voorstadium van kruipen

Laten we bij het begin beginnen, want je kroost treft al maandenlang voorbereiding! Eerst wordt de grove motoriek getraind. Bij een maand of twee ontdekt ‘ie zijn handen en voeten. Rond drie maanden kan er een voorwerp worden vastgehouden. En kijk er niet raar van op als je baby opeens z’n voet in z’n mond stopt. Grappig om te zien. Leg je baby in deze periode vaak op een boxkleed, zodat er ruimte is voor ontwikkeling en beweging én plan tummy time in. Hierdoor worden de rug- en nekspieren getraind. Rond de zes maanden begint je mini met omrollen. Hoepla, zo van buik naar rug. Andersom is nog vaak lastig. Houd er rekening mee dat je kind zich nu ook in zijn bedje kan omrollen en naar boven en/of beneden kan kruipen.

Pivoteren kun je leren

Nou ja, niet echt leren, dat gebeurt vanzelf. Rond de negen maanden kan je kind volledig omrollen en ook ronddraaien om zijn as. Dit wordt pivoteren genoemd. Vanaf hier leert je baby naar voren en achteren te bewegen. Aha, het tijgertijdperk is aangebroken! Tijdens het tijgeren worden de flanken gesterkt, wat weer handig is voor het kruipen.

Daar gaat je baby!

Zit je baby (not so baby anymore) tijdens het tijgeren opeens in een kruiphouding? Dan is het kruipen nabij. Ook het zitten zal niet lang meer op zich laten wachten. Soms kruipt je baby eerder dan dat ‘ie zit en soms zit ‘ie eerder dan dat er gekropen wordt. It’s all good.

Kruipen kost energie

Je kan het kruipen stimuleren door bijvoorbeeld een speeltje net even buiten z’n bereik te leggen. Oh en een ondergrond die schuurt (bijvoorbeeld sisal tapijt) is niet heel fijn voor de kleine benen en knieën. Je hebt hele leuke kruippakjes en leggings natuurlijk. Gelijk een reden om te shoppen (wel duurzaam hè!). Kruipen kost wel heel veel energie, dus een lekker warm bad voor het slapen gaan is fijn. Zeker met een verzorgende badolie die de benen zacht en soepel houdt.

Inhoud

Word lid van de Naïf familie en krijg €5 korting!

Word lid van de Naïf familie en krijg €5 korting!

Word lid van de Naïf familie, wij zijn er om jou te helpen. Hoe we dat doen? Met inspirerende content, antwoorden op al je vragen en zorgen over huidverzorging, speciale acties waarvan jij altijd als eerste op de hoogte bent en nog veel meer!

Waar wil jij meer informatie over ontvangen?