Pregnancy
Voorbereiden op de kraamtijd? Zo doe je dat!
14 oktober 2021

Na de bevalling breekt de kraamtijd aan, een hele bijzondere periode. Die verloopt voor iedereen anders, dus je echt voorbereiden is lastig. Toch willen we graag wat weetjes met jullie delen, zodat je in ieder geval niet onvoorbereid bent straks. Wat kun je verwachten? Waar kun je op letten? Zijn er kraamtijd tips? Jazeker, Naïf vertelt.
Als we het hebben over de kraamtijd, dan hebben we het over de eerste 6 weken na je bevalling. Betekent dit dan dat je 6 weken plat moet? Nee, het ligt helemaal aan hoe jij herstelt en hoe jij er emotioneel bij loopt. De meeste mama’s liggen de eerste week in bed. Geef/gun jezelf in ieder geval zo veel mogelijk rust en een zachte start. Daarnaast wordt er een band opgebouwd met het nieuwste gezinslid en ook dat kost energie, net als herstellen, weinig slapen en de borstvoeding op gang brengen. Take it easy mom.
Kraamzorg
Voordat je bevalt, regel je de kraamzorg. Iedere vrouw heeft recht op 49 uur kraamzorg (bij borstvoeding), 45 uur bij flesvoeding en in sommige situaties blijft de kraamhulp langer, bijvoorbeeld bij een meerling of keizersnede. In principe wordt de 49 uur verdeeld over 6 dagen. Rond de zevende maand van je zwangerschap vindt er een intakegesprek plaats met een kraamverzorgende van de instelling waar jij je hebt aangemeld. Daarin kun je het aantal uren bespreken, maar ook de behoeftes. Weet, dat als een kraamhulp niet bevalt, je altijd mag bellen voor iemand anders. Het is zó (ja en dat moet benadrukt) belangrijk dat jullie een klik hebben.
Kraamhotel
Ook kan je ervoor kiezen om niet direct naar huis te gaan na een bevalling in het ziekenhuis, maar om nog even in het kraamhotel te vertoeven. Dit zijn vaak vrij ruime kamers waar jij en je gezin kunnen overnachten. Ontbijt wordt geregeld én je wordt verzorgd door de verpleegkundigen vanuit het ziekenhuis. Dit kan heel fijn zijn. Wist je dat er op verschillende kraamafdelingen van ziekenhuizen Naïf-producten worden gebruikt?
Hoe zit het met verlof voor vaders (en tweede moeders)?
Dat was eerst twee dagen en in 2019 werd dat een week betaald verlof. Wat echt bizar kort is. Vanaf 1 juli 2020 hebben vaders en tweede moeders recht op nog eens vijf weken betaald verlof. Samen met de ene week is dat zes weken, waarvan de werkgever de eerste week 100% betaalt. Het UWV neemt voor 70% het loon van de overige vijf weken voor zijn rekening. Relaxt dus!
Kraamtranen
Deze tranen komen bij ongeveer 80% van de vrouwen voor rond ongeveer de derde dag. Hierdoor kan je je neerslachtig, geïrriteerd of verward voelen. Dit is heel normaal. Laat die tranen maar komen en voel je niet beschaamd. Praat erover met je partner of je kraamhulp. Het is ook allemaal niet niks hè, vergeet dat niet.
Als je al koters hebt
Je kraamperiode is anders wanneer je al kroost hebt rondlopen. Je hebt het idee dat je dan je aandacht moet verdelen. Een kraamperiode bij een eerste kind is dan ook anders dan bijvoorbeeld bij een tweede. Is dat erg? Helemaal niet, het is gewoon wat het is en vaak doet de kraamhulp leuke dingen met het kind, zodat jij je niet druk hoeft te maken. Het is wel altijd goed, om je kind te laten wennen aan de baby. Zo kan het zijn dat je kroost wat jaloers wordt of juist gaat schreeuwen om aandacht. Weet dat dit allemaal normaal is. Koop iets leuks voor je kind(eren) of laat hem/haar/hen de baby vasthouden. Vinden ze enig.
Kraamtraktatie
Als je al kinderen hebt, dan is de kans groot dat je een kraamtraktatie moet voorbereiden. Immers, er wordt vaak getrakteerd op de opvang of op school. Maak het jezelf niet te moeilijk. Je kunt iets bij de bakker (laten) bestellen, online of ideeën zoeken op Pinterest. Maar, let wel; als je geen puf hebt, laat dit dan iemand voor je doen of laat het aan je voorbij gaan. Zo belangrijk is het niet.
Kraambezoek
Steeds meer mensen kiezen voor een kraamfeest, zodat - als de moeder eenmaal weer op de been is - iedereen bij elkaar kan komen en je dus niet steeds met verschillende bezoeken zit. Hier valt zeker wat voor te zeggen. Vaak is het bij een eerste baby wel leuk om bezoek afzonderlijk te ontvangen. Geef zelf aan hoe laat, wanneer en hoelang. Gaat het niet, dan zeg je af. En als je het idee hebt dat het kraambezoek blijft hangen dan ga je terug je bed in. Vaak weet het bezoek zelf wel dat ze maar even kunnen blijven, maar er zitten altijd een paar plakkers tussen.
Kraamcadeaus
Bij kraambezoek horen kraamcadeaus! Je kunt ervoor kiezen om op het geboortekaartje te laten weten dat de mensen geld kunnen storten voor een goed doel. Maar vaak vindt het bezoek het ook leuk om iets persoonlijks voor de baby te kopen. Je kunt je wensen kenbaar maken (hallo heerlijke kraamcadeaus), of iemand z’n ding laten doen.
Bijzondere periode
Al met al is de kraamperiode een hele bijzondere periode, waar je goed op terug mag kijken. Maak het jezelf daarom zo comfortabel mogelijk, neem rust en zorg dat er een goede klik is met de kraamzorg. Zo ontstaat er optimaal herstel. Zeker als je jezelf ook goed blijft voeden. Zo zijn er heerlijke, voedende kraamrecepten of maaltijdservices te vinden die ervoor zorgen dat je aansterkt. Want vrouw, wat heb jij een prestatie geleverd!