Personal care

Huidverzorging in de zomer: zo pak je dat aan volgens dermatoloog Elodie Mendels

30 July 2024

Huidverzorging zomer

Elk seizoen brengt uitdagingen mee als het om huidverzorging gaat. In de zomer moet je oppassen met te veel blootstelling aan de zon, zodat je verbranding voorkomt. Maar door de zon, de zee en het strand kun je in de zomer ook last krijgen van een droge huid. Ook de warmte kan sporen achterlaten. Daarom vroegen wij dermatoloog Elodie Mendel om tips: hoe verzorg je je huid in de zomer en waar moet je op letten?

Allereerst, wie is Elodie? Elodie Mendels is een bevlogen academisch kinderdermatoloog bij het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis. Dat betekent dat zij kinderen en hun ouders/verzorgers helpt met de behandeling en begeleiding van diverse huidaandoeningen. Naast haar werk in de praktijk vindt ze het ook leuk én belangrijk om mensen via andere kanalen te informeren met tips, tricks én oplossingen voor huidproblemen.

Waarom kun je last hebben van een droge huid in de zomer?

“Als je in de zon bent geweest, droogt je huid uit. Dat komt omdat je huidbarrière beschadigt door de zon, waardoor er vocht uit de huid treedt en deze droog wordt, zeker als je lang in de zon zit.”

En hoe voorkom je die droge huid dan in de zomer?

“Net zoals in elk seizoen kun je een droge huid voorkomen of helpen door een vette crème of zalf te gebruiken. Die kan helpen met het herstellen van de huidbarrière, omdat het vettige laagje het vocht in de huid vasthoudt. Alleen als de huid in de zomer rood en warm is, doordat je te lang in de zon bent geweest, zorgt een vette crème of zalf ervoor dat je de warmte niet kwijt kunt. De vaten in de huid staan dan wijd en zijn rood waardoor een zalf pijnlijk of onprettig is om te gebruiken. Dat is natuurlijk niet wat we willen. Daarom zijn er ooit aftersuns ontstaan.”

“Een aftersun is eigenlijk gewoon een goede bodylotion. Het is vaak op basis van water, waardoor het een verkoelende werking heeft en het de warmte in je huid niet vasthoudt, maar het wel herstel geeft aan de huidbarrière. Vaak bevatten aftersun lotions of gels naast water bijna geen vet. Daardoor droogt de huid juist verder uit. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een aftersun waar ook ‘hydraterende’ ingrediënten in zitten. Zodra de huid weer rustig is, en dus niet meer rood en warm, is het wel beter om weer een vette crème of zalf te gebruiken."

Tegen welke huidproblemen kun je nog meer aan lopen in de zomer?

“Als het warm is kun je ook last krijgen van warmteuitslag. Dit komt vooral veel voor bij baby’s en hoeft niet per se te komen door de zon, maar kan ook komen doordat ze bijvoorbeeld te warm worden aangekleed in bed. Als ze het warm krijgen, kan het ook gaan broeien tussen de huidplooien en kunnen ze last krijgen van smetplekken. De beste manier om dit te voorkomen is door je baby dus niet te warm aan te kleden, en ervoor te zorgen dat je de huidplooien goed schoon en droog houdt, ook na het douchen of badderen. Als het toch rood wordt of er ontstaan wondjes kun je er zinkzalf op smeren.”

“Zonneallergie is een ander huidprobleem waar je tegenaan kunt lopen in de zomer. Of eigenlijk vooral in het voorjaar. Het komt bijna niet voor bij baby’s en kinderen en begint meestal in de puberteit. Uren of dagen nadat iemand in de zon is geweest, krijgen ze jeukende bultjes op de plekken die in de zon zijn geweest. Dit komt doordat het afweersysteem reageert op de UV-straling. Het is eigenlijk gewoon een overgevoeligheidsreactie. Meestal wordt het ook minder hoe vaker je in de zon komt. Het kan wel echt ontzettend jeuken, maar trekt meestal na een paar dagen of een week weer weg. De huisarts of dermatoloog kan iets voorschrijven om de ontsteking te verminderen, maar het allerbelangrijkste is om je goed in te smeren met zonnebrandcrème. De meeste mensen groeien over een zonneallergie heen, maar als dat niet zo is dan kan het zinvol zijn om vanaf het voorjaar je huid rustig te laten wennen aan UV-straling. Zo kan de huid dikker worden en alvast pigment aanmaken waardoor de reactie niet zo heftig is.”

“Het heeft niet direct met de huid te maken, maar ook oververhitting (zonnesteek) kan een probleem zijn in de zomer. Hierbij kun je snel uitdrogen. Vaak wordt er een doek voor de kinderwagen gehangen om een baby te beschermen tegen de zon, maar daardoor kan de warmte niet weg. Het is natuurlijk wel super belangrijk om je baby te beschermen, maar kies voor een andere manier, zoals: in de schaduw wandelen, insmeren of een parasol op de kinderwagen. Gelukkig weten de meeste ouders goed hoe ze hun kinderen kunnen beschermen en komt dit ook niet zo vaak voor.”

Zijn er nog ingrediënten die je beter kunt vermijden in je huidverzorging in de zomer?

“Voor baby’s en kleine kinderen gebruik je bij voorkeur producten zonder parfum. Belangrijk is dat natuurlijke producten niet altijd beter zijn. Sterker nog, ze bevatten vaak parfum.”

Nog een laatste tip?

“Bekijk altijd de UV-index voordat je van huis gaat. Dat kan via de weer app van je telefoon. Zelfs in de winter kan de zonkracht hoog zijn. Vanaf zonkracht 3 moet je echt goed insmeren.”

Inhoud