Pregnancy
Herstellen na je bevalling: zo verloopt ontzwangeren
26 oktober 2021

Waar een vrouw gemiddeld negen maanden zwanger is, duurt het ook negen maanden om weer te ontzwangeren. Veel vrouwen ervaren na een jaar dat “ze weer de oude” zijn. Herstellen na je bevalling is echt key. Hoe ziet zo’n herstel eruit? Wat kun je (ongeveer) verwachten? Kun je het herstel bevorderen? Tips? Naïf legt uit.
Herstel vaginale bevalling
Het lichamelijk herstel bij een vaginale bevalling duurt om en nabij zes tot acht weken. Volledig lichamelijk herstel zo’n drie tot vier maanden. Hormonaal gezien ligt het aan hoelang je borstvoeding geeft.
Herstel keizersnede
Een keizersnede is een pittige buikoperatie. De dagen na de keizersnede kun je last hebben van de wond zelf, je darmen en de narcose. Na ongeveer zes weken is de wond dicht, waarbij het litteken nog wat rood en gezwollen kan zijn. Na een half jaar is het litteken minder zichtbaar en vlak.
Wat merk je tijdens het herstel?
Tijdens het herstel is je lichaam hard aan het werk en zorgt het ervoor dat precies de juiste hormonen op de juiste momenten worden aangemaakt. Dit zie je misschien niet altijd aan de buitenkant, maar binnenin gebeurt een hoop! Daarnaast zijn er nog allemaal andere processen gaande. Wat gebeurt er nou eigenlijk tijdens je herstel?
Je kunt meer transpireren (lekker veel pyjama’s in huis halen!), dit is vaak hormonaal.
Je kunt vloeien, ook wel lochia genoemd; bloedverlies na de geboorte is heel normaal en kan een aantal dagen tot weken duren.
Je baarmoeder krimpt langzaam. In het begin wordt dit gecontroleerd door de kraamhulp, waarbij ze aan de buitenkant van je baarmoeder “drukt”. Na zes weken is je baarmoeder terug in je kleine bekken.
Na drie dagen zijn de zwangerschapshormonen uit je lichaam (dit merk je vaak mentaal, zeker als je je tijdens je zwangerschap meer “vlak” voelde!).
Wel worden er andere hormonen aangemaakt, zoals prolactine voor de productie van moedermelk en oxytocine voor het toeschietreflex. Hierdoor kunnen ook kraamtranen ontstaan.
Stuwing. Au. Ja. Wordt het te heftig? Koolbladeren erop leggen. Dit verlicht.
Je buikspieren groeien langzaam weer naar elkaar. Ga niet gelijk bewegen, zeker niet met een keizersnede; je lichaam is - tada - in herstel. Na zes weken kun je langzaam beginnen met het trainen van je buikspieren. Overleg anders met je verloskundige wat een goede timing is.
Hechtingen
Heb je hechtingen down there? Dan kan het zo zijn dat je de hier de eerste week last van hebt. Zitten kan pijnlijk zijn. Koude kompressen kunnen helpen. Ga je zitten op je bed of stoel? Knijp je bilpartij samen en zit recht. Je hechtingen zijn oplosbaar, dus verdwijnen vanzelf.
Voeding
Voeding is zeker belangrijk tijdens je herstel. Eet echt voedend eten, zoals veel groenten, curries en soepen. Je lichaam geeft aan waar het behoefte aan heeft, dus daar mag je best naar luisteren. Oh en… Drink water. Zeker als je borstvoeding geeft, verlies je aardig wat vocht, dat aangevuld mag worden.
Treat yourself!
Laat jezelf verwennen, neem rust, slaap wanneer het kan (ja cliché, maar toch) en zorg goed voor je lichaam. Niet alleen door voeding, ook aan de buitenkant. Smeer jezelf lekker in met milde producten (you don’t need to worry). Denk voor overdag aan deze dagcrème. Neem ruim. En smeer je lichaam in met de voedende zwangerschapsbalm. Ja, ook voor als je niet meer zwanger bent. Lekker dik aanbrengen. Heerlijk.
Inhoud
Alles voor jouw zwangerschap

Zwanger? Wij zijn er voor je!
Als je zwanger bent verandert er een hele hoop. En dat is best spannend! Die eerste 1.000 dagen zijn erg belangrijk voor een baby. Laat ons je helpen met al je vragen en zorgen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, zo ben je altijd als eerste op de hoogte van.. nou alles eigenlijk!