Baby

Hik, spik, sprauw: dit wil je weten over je hikkende baby

15 October 2021

Hikkende baby: oorzaken en wat te doen

Hik, spik, sprauw. Ik geef de hik aan jou. Net als jij, heeft je baby ook wel eens de hik. Hier kan je even van schrikken, omdat je niet aan je hikkende baby uit kan leggen wat er gebeurt. En je weet ook niet wanneer het overgaat. No worries, komt helemaal goed. Wij leggen je uit wat de hik is en wat je kunt doen.

Hik in de buik

Je baby kan in de buik al de hik hebben, vanaf het tweede trimester. Dat voel je door regelmatige “schokken”. De hik in de buik ontstaat als je baby van het vruchtwater drinkt. Als het maagje te vol raakt, trekt het middenrif in een reflex samen. Vaak houdt het eventjes aan en gaat vanzelf weer over. Niks aan de hand, het is niet gevaarlijk. Ook buiten de buik kun je een hikkende baby hebben. Hieronder leggen we het wel en wee uit van de hik bij je spruit.

First of all: Wat is de hik eigenlijk?

Net als in de buik, werkt de hik ook zo buiten de buik. Het is een plotseling samentrekking van het middenrif wanneer de maag te vol zit met voeding en/of lucht; dezelfde spier waar je mee ademt. Het hikkende geluid ontstaat doordat de stembanden snel sluiten.

Hoe ontstaat de hik bij je kroost?

Wist je dat een baby vaker dan jij de hik heeft? Hoe dit komt is niet helemaal duidelijk, maar meestal omdat je hikkende baby te snel of te veel eet en drinkt, waardoor hij of zij lucht inslikt. De maag drukt dan tegen het middenrif aan. 

Hik en Reflux

Baby’s met reflux hebben geregeld de hik, omdat een deel van de voeding naar boven komt en dit het middenrif weer prikkelt. Dit gaat vaak samen met spugen en hoesten. Zielig om te zien en het enige dat je kunt doen is erbij blijven en je kind rechtop houden. Zo voorkom je dat je kind zich verslikt. 

Een hikkende baby, hoe voorkom je het?

Een hikkende baby verkom je niet helemaal. Wel kun je op onderstaande punten letten. 

1. Beperk de lucht die je kind inslikt 

Mocht je borstvoeding geven, zorg dan dat je kind goed aanhapt. Zorg er bij flesvoeding voor dat het gat van de speen niet te groot is.

2. Laat je baby boeren na de voeding

Wacht net zolang totdat het boertje eruit is en houd ‘m rechtop. Dit kan een tijd duren, maar doe het maar wel. Je baby neerleggen zolang er nog lucht in de maag zit, is ongemakkelijk en onprettig voor je kind. Masseer eventueel met je hand de rug van je baby, waardoor je kroost ontspant en het boertje er gemakkelijker uitkomt. 

3. Neem pauzes tijdens het voeden

Sommige baby’s zijn heerlijk gulzig. Hierdoor kan er lucht meekomen tijdens het drinken. Haal daarom, tijdens het voeden, de borst of fles even uit de mond en laat je baby rechtop zitten. Misschien komt er wel een kleine (of grote!) boer.

4. Een rustige baby = rustig voeden

Zie je dat je baby trek heeft, of is het voedertijd? Let’s feed. Wanneer je baby onrustig of extreem hongerig is, is de kans op meer lucht binnen krijgen groter.

5. Wacht met je baby in bad doen

Wacht na het voeden met je baby in bad doen. Het eten moet eerst even zakken. Doe je kroost daarom voor het voeden in bad of een half uur daarna.

Kan je de hik stoppen?

Waar wij volwassenen hebben aangeleerd dat schrikken, kloppen op de rug en adem inhouden nog weleens werkt, raden we dit absoluut niet aan bij een baby. Buiten dat dit ietwat vreemd is, is het niet bewezen dat het überhaupt werkt. Gewoon je mini bij je houden en wachten tot de hik over is. Merk je nou dat het echt heel frequent gebeurt, en beïnvloedt het het eet- en slaapritme? Neem dan contact op met je huisarts.

Inhoud

Word lid van de Naïf familie en krijg €5 korting!

Word lid van de Naïf familie en krijg €5 korting!

Word lid van de Naïf familie, wij zijn er om jou te helpen. Hoe we dat doen? Met inspirerende content, antwoorden op al je vragen en zorgen over huidverzorging, speciale acties waarvan jij altijd als eerste op de hoogte bent en nog veel meer!

Waar wil jij meer informatie over ontvangen?