Sun protection

Wat is het verschil tussen zonnebrand-crèmes en zonnebrand lotions?

10 maart 2023

naif swatches

De keuze tussen een zonnebrandcrème en een zonnebrandlotion kan voor verwarring zorgen. Hoe herken je het verschil? Welke moet je kiezen? En welke beschermt er beter? Wij leggen het je uit!

Het mooie weer komt er weer aan! IJsjes eten, aan het strand liggen, en… smeren, smeren, smeren. Om je huid te beschermen smeer je jezelf het liefst elke twee uur in met zonnebrand. Maar de zoektocht naar de perfecte zonnebrand roept vaak vragen op. Natuurlijk zoek je een zonnebrand zonder microplastics of andere troep. Ook let je op dat de SPF voldoende bescherming biedt. En dán kom je er ook nog achter dat je moet kiezen tussen een crème of lotion. Zie je door de bomen het bos niet meer? Naïf to the rescue! Wij leggen je het verschil uit tussen zonnebrandcrèmes en zonnebrandlotions.

Voordelen zonnebrandcrème

De zonnebrandcrème is misschien wel de meest populaire vorm van zonbescherming. Zo populair, dat ook zonnebrandlotions vaak zonnebrandcrèmes genoemd worden. Toch is er een verschil tussen de twee. Wil je snel zien of je zonnebrand een crème of een lotion is? Check dan de ingrediëntenlijst. Als het eerste ingrediënt water is, dan spreek je van een lotion of gel. Is het eerste ingrediënt iets anders? Dan heb je waarschijnlijk een crème in je handen.

De basis van een zonnebrandcrème is een olie. Dit is ook de reden dat crèmes wat dikker en rijker zijn dan lotions. De zon droogt je huid uit, dus het fijne aan een crème is dat die je huid weer wat extra voeding geeft.

Zoek je naar een zonnebrand voor je gezicht? De dikkere textuur van zonnebrandcrèmes maakt dit type zonnebrand vooral geschikt voor mensen met een normaal tot droog huidtype. Onze zonnebrandcrème met SPF30 geeft bijvoorbeeld met haar voedende natuurlijke ingrediënten de huid een extra boost.

Voordelen zonnebrandlotion

Bij zonnebrandlotions is het hoofdingrediënt water. Daarom zijn lotions dunner en lichter dan crèmes. Ze worden vaak aangeraden voor het lichaam, omdat ze makkelijker uitsmeren.

Ook als je een zonnebrand voor je gezicht zoekt en je hebt een wat vettere huid, is het een goed idee om voor een zonnebrandlotion te kiezen. Dikke crèmes op een vettige huid voelen vaak niet prettig. Daarnaast vinden sommigen dat hun huid er te veel van gaat glimmen. Een lotion voelt minder vettig en laat ook minder glans achter.

Extra tip: Maak je gezicht goed schoon voordat je de lotion op je gezicht smeert. Wanneer je huid niet schoon genoeg is, zal de lotion zich vermengen met het talg en vuil op je gezicht. Hierdoor kan de zonnebrand gaan rullen en kun je puistjes krijgen. Dit ziet er minder mooi uit én maakt de zonnebrand minder effectief.

Ga je op wintersport? Kies dan voor een zonnebrandcrème met natuurlijke ingrediënten. Bij lage temperaturen kan het water in een zonnebrandlotion namelijk bevriezen. Zo wordt het smeren wel erg moeilijk!

Welk type zonnebrand is het beste?

Zowel zonnebrandcrèmes als zonnebrandlotions geven een goede bescherming tegen schadelijke UV-straling. Wat je kiest, hangt af van je eigen voorkeuren en huidtype. Natuurlijk zijn er ook andere types zonnebrand. Ons advies? De beste zonnebrand is de zonnebrand die je graag gebruikt.

Zonbescherming