Sun protection

Alles wat je wil en moet weten over SPF

09 juni 2023

Naif Sun Packshot+ Sun Cream SPF50-all kopiëren

Het is nog lente maar het zomerse weer staat al om de hoek. Dat is natuurlijk heerlijk omdat onze huid (of die van je mini) weinig zon heeft gezien de afgelopen tijd. Maar dat betekent dus ook dat er meer gesmeerd moet worden. Maar welke factor (SPF) heb je nodig voor jezelf en je mini me en wat is eigenlijk het verschil tussen SPF30 en SPF50?

Zoek je naar een zonnebrand, dan kijk je vast eerst naar het de factor of het SPF-getal. Want hoe hoger hoe beter, toch? Maar wat betekent dat eigenlijk? SPF staat voor Sun Protector Factor en beschermt tegen UVB-straling. UVB-straling zorgt er namelijk voor dat je verbrandt. Naast UVB-straling is er ook UVA-straling. UVA-straling dringt het diepst in de huid door en versnelt het huidverouderingsproces. Hoewel je door UVA niet verbrandt, kan deze vorm van UV-straling wel huidschade veroorzaken. Het is dus belangrijk om een zonnebrandcrème te kopen die zowel tegen UVA als UVB beschermt.

Dus met welke factor kun je nu het beste smeren? Dat hangt onder andere af van je leeftijd en huidtype. Zo bepaalt het getal van de SPF hoe lang je in de zon kunt zitten voordat je verbrandt. Waar het ene huidtype bleek is, snel verbrandt en bijna niet bruin wordt, kan de andere huid meer hebben. Een zonnebrandcrème beschermt de huid tegen een groot deel van de UV-stralingen, maar er zal altijd een kleine hoeveelheid UV-straling doorheen gaan. Met een SPF 30 wordt 96,6% van de UVB-straling wordt tegengehouden en met een SPF50 zelfs 98%. Maar wat heeft dit nou te maken met verbranden? Met een SPF30 die goed is aangebracht (voldoende hoeveelheid en om de twee uur), zal de huid 30 keer minder vaak verbranden dan zonder bescherming. En met een SPF50 is dat logischerwijs 50 keer minder. Het effect van een SPF is dus ook afhankelijk van hoe je huid reageert zonder zonnebrandcrème. Note: Dit betekent niet dat je 30 keer langer in de zon kunt blijven, want uiteindelijk zal je huid nog steeds verbranden.

Goed om te weten is dat geen enkele zonnebrandcrème 100% bescherming biedt tegen de zon. Voor volwassenen raadt het KWF aan om op een zomerse dag minstens factor 30 te gebruiken en je elke 2 uur opnieuw in te smeren. Minerale zonnebrandcrème legt een klein laagje op de huid dat de UV-straling weerkaatst. Na verloop van tijd wordt dit laagje beschadigd door wrijving, zweet. Het is dus belangrijk om de bescherming regelmatig opnieuw aan te brengen, zelfs na het zwemmen en zelfs met een waterbestendige zonnebrandcrème. Voor mini is dit factor 30 of 50. Heeft je mini-me de eerste verjaardag nog niet gevierd? Hou ze dan liever helemaal uit direct zonlicht.

Trouwens, we hebben een handig ezelsbruggetje voor het verschil tussen UVA en UVB. UVA-stralen zorgen voor huidveroudering: de A van Aging. UVB-stralen zorgen voor zonverbranding: de B van Burning.