Pregnancy

Wat doet de kraamzorg allemaal?

16 oktober 2024

Babyvoetjes

Hoewel het per bureau of persoon verschilt, is de belangrijkste taak van de kraamzorg om er voor te zorgen dat moeder en kind gezond zijn of worden. Een bevalling is een behoorlijke fysieke én mentale prestatie, dus het is belangrijk voor beide om goed te herstellen en genoeg rust te nemen. Afhankelijk van de situatie en de behoefte kan elke kraamweek er anders uitzien, maar er zijn een aantal basistaken die je van je kraamhulp kan verwachten. We leggen uit welke, en geven een paar tips om er een zo fijn mogelijke week van te maken.

Basistaken

  • Bij de moeder checkt de kraamverzorger of de baarmoeder en eventuele hechtingen goed herstellen. Bij een zware bevalling is er meer fysieke hulp nodig dus zal hij of zij de moeder ook helpen met douchen, aankleden, de baby aanreiken en aankleden. Afhankelijk van het dagdeel waarop hij of zij er is, maakt de kraamzorg ontbijt of lunch voor de moeder.

  • Bij de baby houdt de kraamzorg bij of hij of zij goed groeit en gezond is. De baby wordt regelmatig gewogen en getemperatuurd. Luiers worden in de gaten gehouden om te kijken of er genoeg voedsel binnenkomt. Daarnaast houdt hij of zij de algemene gezondheid van de baby goed in de gaten. Alles wordt opgeschreven in het kraamdagboek en mocht er iets niet pluis zijn, dan wordt er direct met je verloskundige geschakeld.

  • Een andere belangrijke taak van de kraamverzorger is om kersverse ouders te leren om zelf goed voor de baby te zorgen. Ze laat je bijvoorbeeld zien hoe je een luier moet verschonen, een flesje geeft, naar bed brengt, je baby voor de eerste keer in bad doet, goed aankleed en voor de eerste keer naar buiten gaat. Mocht je graag borstvoeding willen geven, dan kan ze helpen met aanleggen of kolven.

  • Daarnaast zorgt de kraamhulp voor een goede hygiëne om het herstel te bespoedigen en ziekte en ontstekingen te vermijden. Hij of zij houdt de wc, badkamer en slaapkamer schoon en fris en verschoont het bed van de moeder en het wiegje van de baby dagelijks of anders om de dag.

Ontzorgen

Afhankelijk van hoeveel tijd er over is en of er andere hulp is kan hij of zij ook helpen met de was doen, stofzuigen of koken. Als er andere kinderen zijn, kan hij of zij ook ook iets leuks met hen doen om de ouders even te ontzorgen. Weet alleen wel dat dit niet de voornaamste taak is van de kraamverzorger, dus dat dit vooral van toepassing is als er genoeg tijd is en de basistaken op orde zijn.

Tips

Nu weet je van tevoren nooit hoe het allemaal zal uitpakken, maar hieronder hebben we nog een paar extra tips die je kan gebruiken om je goed voor te bereiden:

  • Regel je kraamzorg op tijd, vooral als je de persoon die uiteindelijk komt zelf wil uitkiezen. Je kan kiezen voor een bureau maar veel kraamverzorgers zijn ook zzp'er. Wellicht hebben vriendinnen, familie of je verloskundige of doula een goede ervaring met iemand in de buurt. En anders kun je op websites als Kraamzorg1op1 zelf een profiel aanmaken en iemand uitkiezen.

  • Merk je op de eerste dag(en) van de kraamweek dat het toch geen match is met je kraamzorg, kaart dit dan gelijk aan bij het bureau of bij de persoon zelf. Wellicht kunnen er direct dingen aangepast worden, en als het echt een probleem is kan er worden gekeken of er iemand anders in de plaats kan komen.

  • Kraamverzorgers hebben een bijzonder beroep waar ze vaak hun hart en ziel in steken. Na een week samen door te brengen kan het leuk zijn om iets kleins cadeau te geven als herinnering en bedankje: een bos bloemen of lekkere bonbons zal altijd gewaardeerd worden.

Inhoud

Goed voorbereid op de komst van de kleine

Zwanger? Wij zijn er voor je!

Zwanger? Wij zijn er voor je!

Als je zwanger bent verandert er een hele hoop. En dat is best spannend! Die eerste 1.000 dagen zijn erg belangrijk voor een baby. Laat ons je helpen met al je vragen en zorgen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, zo ben je altijd als eerste op de hoogte van.. nou alles eigenlijk!

Waar wil jij meer informatie over ontvangen?
Uitgerekende/Geboorte datum
mm
dd
yyyy