Pregnancy

Welke huidverzorging kun je veilig gebruiken tijdens je zwangerschap?

12 september 2023

Welke huidverzorging kun je veilig gebruiken tijdens je zwangerschap

Je zwangerschap is een tijd van mooie ervaringen, maar ook een tijd van veel vragen. Want wat moet je allemaal regelen? En waar moet je rekening mee houden? Eén van de vragen die op kan komen, is wat je wel en niet mag smeren tijdens je zwangerschap. Denk aan crèmes, peelings, scrubs en lotions. Wat kan je wel veilig gebruiken, en wat niet? Wij vertellen het je. 

Veel crèmes en scrubs kun je veilig blijven gebruiken tijdens je zwangerschap. Lees hieronder onze overwegingen. En we raden je altijd aan om je huisarts of verloskundige te raadplegen wanneer je niet zeker bent of je iets veilig kunt (blijven) gebruiken.

Parabenen

In veel crèmes en shampoos zitten parabenen, die gebruikt worden als bewaarmiddel (conserveringsmiddel). Bewaarmiddelen zijn essentieel in verzorgingsproducten omdat deze de groei van schimmels en bacteriën tegen gaan. Toch hebben parabenen de afgelopen jaren een slechte reputatie gekregen. Zowel wetenschappers als consumenten zijn in discussie over de mogelijke hormoonverstorende werking van deze parabenen, en bijvoorbeeld het risico op ontstaan van borstkanker. Hormoonverstorende stoffen kunnen de hormoonhuishouding in de war brengen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat er onvoldoende informatie is om vast te stellen dat parabenen daadwerlijk hormoonverstorende stoffen zijn. En ook de relatie tussen het gebruik van parabenen en borstkanker is nooit wetenschappelijk bewezen (bron: RIVM). De EU heeft zelfs wettelijk vastgelegd dat de claim "vrij van parabenen" niet meer gevoerd mag worden door producenten omdat het onnodig een negatieve lading geeft aan het gebruik van deze hele ingrediëntengroep.

Moet ik parabenen vermijden?

Vooralsnog lijkt het onnodig om parabenen te vermijden. Wil je absolute zekerheid dan kun je op zoek gaan naar huidverzorging zonder parabenen. Je kan ze herkennen op de ingrediëntenlijst met de volgende namen: methylparaben, propylparaben, butylparaben of benzylparaben.

Kies voor crèmes, shampoos en douchegels op basis van plantaardige glycerine en met natuurlijke ingrediënten. Deze voeden en verzorgen de huid. Love it!

Retinol (Vitamine A) en salicylzuur (BHA)

Cleansers, toners, serums en exfoliators met retinol, ook wel vitamine A, worden ten zeerste afgeraden tijdens de zwangerschap. Dit komt omdat retinol diep kan doordringen in de huid. Wat het precieze effect is van vitamine A op een ongeboren baby is, is nog niet helemaal duidelijk. Daarom kun je het tijdens je zwangerschap beter links laten liggen.

Nog zo’n ingrediënt wat je even niet kan gebruiken, is salicylzuur, ook wel BHA of beta-hydroxy-acid. Dit actieve ingrediënt heeft een exfoliërende werking en wordt ook vaak gebruikt bij onzuiverheden en acne. Volgens het Amerikaanse College van Verloskundigen en Gynaecologen kan salicylzuur in zeer lage concentratie (2%) veilig worden gebruikt. Maar, bijvoorbeeld niet over het hele gezicht. Daarom raden de meeste dermatologen en artsen af dit ingrediënt te gebruiken. Better safe than sorry!

Wat kan ik dan wel gebruiken?

Hoewel sommige vrouwen gezegend zijn met de bekende zwangerschaps glow, geldt dit zeker niet voor alle vrouwen. Sterker nog, veel vrouwen krijgen last van hormonale acne. Om dit te voorkomen of verhelpen, is het belangrijk om je huid goed te reinigen. Doe dit met een cleanser met milde ingrediënten. Denk aan zonnebloemolie die de huid hydrateert en de PH waarde van je huid op peil houdt.

Niacinamide wordt vaak gebruikt bij acné en onzuiverheden. Dit stofje remt namelijk de talgproductie. Niacinamide kun je veilig gebruiken tijdens je zwangerschap en kan dus helpen bij het verminderen van zwangerschapsacne.

Gebruik je nu vitamine C? Dit ingrediënt heeft een verhelderende werking en zien we steeds vaker terug in huidverzorgingsproducten. En guess what? Dit ingrediënt is veilig te gebruiken tijdens je zwangerschap. Kom maar door met die glow

Salicylzuur kun je dus beter even vermijden. Toch kun je tijdens je zwangerschap wel veilig blijven exfoliëren. Dit kun je doen met glycolzuur of melkzuur (AHA). Liever niet exfoliëren met actieve ingrediënten, maar wel dode huidcellen verwijderen? Kies dan voor een milde scrub, bijvoorbeeld onze gezichtsscrub met kalk uit Nederlandse wateren.

Schuimmiddelen zoals SLES

SLES is een wasactieve stof die zorgt voor het schuim in je shampoo, zeep of wasmiddelen. Producten met SLES kunnen voor sommige mensen irriteren zijn of voor een trekkerig gevoel zorgen op de huid (bron: RIVM). Door hormonale schommelingen kan je huid al wat droger en trekkeriger aanvoelen tijdens je zwangerschap. SLES is veilig om te gebruiken, maar mocht je een droge huid hebben kan je dit ingrediënt beter in mindere mate gebruiken of zelfs vermijden.

Wat kan ik dan wel gebruiken?

De verzorgingsproducten van Naïf - zoals bijvoorbeeld onze Shampoo en Conditioner - zijn gemaakt met sodium coco-sulfate. Dit is een variant van SLS, met ingrediënten afgeleid van kokosolie. Dit zorgt ervoor dat onze producten lekker schuimen en tegelijkertijd milder zijn voor de huid.

Daarnaast kun je ook milde Dag- en nachtcrèmes gebruiken tijdens je zwangerschap. Denk hierbij aan crèmes verrijkt met oliën zoals avocado olie die de huid voeden. 

Zonnebrand

In veel zonnebrand crèmes zit oxybenzone. Deze non-minerale UV-filter trekt in de huid en absorbeert UV-stralen. Oxybenzone is bij normaal gebruik veilig voor baby's, kinderen en volwassenen maar kan bij sommige mensen voor huidirritatie zorgen (bron: RIVM). Daarbij zijn oxybenzone erg schadelijk voor de oceaan. Nog een reden dus om non-minerale zonnebrand met oxybenzone niet te gebruiken

Wat kan ik dan wel gebruiken?

Minerale zonnebrand met een UV-filter op basis van zinkoxide zijn de beste keuze voor een gevoelige huid. Deze zonnebrandcrèmes beschermen optimaal tegen UVA én UVB straling, zonder dat ze daadwerkelijk intrekken in de huid. Zinkoxide vormt namelijk een laagje op de huid, dat schadelijke UV straling als het ware weerkaatst zoals een spiegel. Daarbij is zinkoxide niet schadelijk voor de ocean. Double hurray! 

Disclaimer: deze blog is geen vervanging van medisch advies van een (gespecialiseerde) arts. Alleen hij of zij kent jouw medische voorgeschiedenis en kan persoonlijk advies geven.

Subscription form
Waar wil jij meer informatie over ontvangen?

Veilige verzorging voor tijdens de zwangerschap