Pregnancy

Dit gebeurt er met je hormonen tijdens de zwangerschap

30 October 2023

Naïf buikmassage Naomi Esther

Het is niet geheel onbekend dat je tijdens je zwangerschap ineens vergeetachtig kunt zijn. Of misselijk, duizelig, opvliegend. “Hormonen”… zeggen we dan. Maar wat doen die zwangerschapshormonen nou precies? We leggen het je stap voor stap uit. 

hCG

Hier begint het mee (hé dat rijmt). Dit hormoon wordt gemeten in de zwangerschapstest. Na de innesteling van een bevruchte eicel wordt een signaal afgegeven naar de eileiders om de aanmaak van nieuwe eitjes te stoppen. hCG houdt de productie van progesteron in stand, maar zet ook vet om in energie. Zodat het kindje kan gaan groeien.

Zwangerschapskwalen die je aan dit hormoon te danken hebt zijn: misselijkheid, vermoeidheid, gevoelige borsten, hoofdpijn, stemmingswisselingen en duizeligheid.

Oestrogeen 

Ook wel hét vrouwelijke geslachtshormoon. Hier wordt iedere vrouw mee geboren en stimuleert de ontwikkeling van het vrouwelijk lichaam, zoals je borsten, geslacht, maar ook je menstruatiecyclus. Tijdens de zwangerschap zorgt oestrogeen voor:

  • Het bevorderen van de bevruchting

  • Het baarmoederslijmvlies optimaal maken, zodat de vrucht zich kan nestelen

  • Het soepeler maken van het lichaam om zo ruimte te creëren voor de baby

Zwangerschapskwaaltjes die je aan dit hormoon te danken hebt zijn: stemmingswisselingen, misselijkheid, zwangerschapsmasker (pigment), striae en spataderen (want lichaam soepeler maken), grotere eetlust en een laag libido.

Progesteron

Dit hormoon is de tegenhanger van oestrogeen en houdt de boel in balans. Soort yin/yang dus. Dit hormoon zit ook in de anticonceptie pil, waardoor er dus meer ‘yin’ is en zo de ‘yang’ (in dit geval vruchtbaarheid) onderdrukt. Tijdens je zwangerschap doet ‘ie het volgende:

  • Het zorgt ervoor dat de embryo niet wordt afgestoten in het lichaam

  • Stimuleert de ontwikkeling van de slijmprop, deze sluit je baarmoederwand af tijdens de zwangerschap om je baby te beschermen

  • Het zorgt ervoor dat de baby voeding krijgt via de klieren uit de baarmoederhals, zolang de placenta nog niet ‘af’ is.

Zwangerschapskwaaltjes die je aan dit hormoon te danken hebt zijn: eh.. wat was het ook alweer? Oh ja, zwangerschapsdementie. Ook brandend maagzuur, duizeligheid, vermoeidheid en vaak moeten plassen komt door de aanmaak van progesteron.

Beauty Boost

Sommige vrouwen merken dat hun huid meer straalt tijdens de zwangerschap. Ook wel de ‘glow’ genoemd. Ook kan het zijn dat je haardos ineens een stuk voller en glanzender is. Niet alleen zorgen bovenstaande hormonen ervoor dat er daadwerkelijk een kind groeit in je buik en alles krijgt wat ‘ie nodig heeft. Ook zorgt het voor een instant beauty boost. Je huid wordt namelijk goed doorbloed, omdat je lichaam energie aanmaakt voor 2 (of 3, of 4, hangt er maar net vanaf wat je in je buik hebt zitten). In dat geval nemen we die zwangerschapskwaaltjes wel voor lief, toch?

Happy hormones, happy life

Moeder Natuur doet lekker haar ding en wij willen dat niet in de weg staan. We proberen zo goed mogelijk voor onszelf te zorgen en daar willen we je graag bij helpen, ook tijdens de zwangerschap. Daarom hebben we een pregnancy line ontwikkeld met illustraties van Josselin Bijl. Een Pregnancy Belly Balm, verrijkt met shea butter en druivenpitolie en een Body Oil voor overheerlijke buikmassages. Naïf Pregnancy Line, verkrijgbaar vanaf maart op naifcare.com.

Door: Eliza van der Laan