Sun protection

Hoe werkt een zonnebrand met natuurlijke ingrediënten?

18 March 2022

Strand 8870

We zien ‘m steeds vaker voorbij komen: zonnebrand met natuurlijke ingrediënten. Daar zijn wij natuurlijk heel blij mee, want dat is beter voor jou én minder schadelijk voor de oceaan. Een win-win situatie dus. Maar, wat is een zonnebrand met natuurlijke ingrediënten, en hoe werkt ‘ie? Dat zullen wij eens even uitleggen.

Wanneer is een zonnebrand mineraal?

Natuurlijk, mineraal, non-mineraal: snap jij het nog? Wij scheppen hier graag wat helderheid in. We noemen een zonnebrandcrème non-mineraal, als deze gebruik maakt van een filter die UV-straling absorbeert. Wanneer een zonnebrandcrème gebruik maakt van een minerale filter die UV-straling weerkaatst, dan noemen we dit een zonnebrand met natuurlijke ingrediënten. Mineraal of non-mineraal verwijst dus naar de filter van de zonnebrand.

Hoe werkt die filter in zonnebrand?

De filter maakt een zonnebrand dus ofwel non-mineraal, ofwel mineraal. De filter van een zonnebrand beschermt je tegen UV-straling. Sommige filters beschermen alleen tegen óf UV-A óf UV-B. Als een filter tegen allebei beschermd, wordt dit een breedspectrum filter genoemd. Maarre, hoe werken die filters? En hoe verschilt de werking van een non-minerale filter van die van een minerale?

Werking non-minerale filter

Een non-minerale filter trekt in de huid. Daarna absorbeert deze filter de schadelijke UV-straling, waardoor je dus beschermt bent tegen de zon. Non-minerale filters hebben zo’n 30 minuten de tijd nodig om in te trekken en geactiveerd te worden. Daarom staat er op veel verpakkingen van zonnebrand dat je ‘m 30 minuten voor blootstelling aan de zon moet opsmeren. Je herkent een non-minerale filter aan de volgende benamingen in de ingrediëntenlijst: octocrylene, oxybenzone, octyl methoxycinnamate, avobenzone.

Werking minerale filter

Een minerale filter legt een laagje op de huid en trekt dus niet in. Dit laagje werkt meteen nadat je ‘m hebt opgesmeerd. Daarom hoef je een zonnebrand met minerale filter dus niet 30 minuten van te voren aan te brengen. Een minerale filter absorbeert geen UV-stralen, maar weerkaatst ze. Op deze manier ben je dus beschermd tegen de schadelijke straling van de zon, zonder dat de crème in de huid doordringt. Je herkent een minerale filter aan de volgende benamingen in de ingrediëntenlijst: zinkoxide en titaniumdioxide.

Bekijk het verschil tussen chemische en natuurlijke filters in deze video

Waarom is een zonnebrand met natuurlijke ingrediënten beter?

1. Minder kans op huidreactie

Een non-minerale filter trekt dus in de huid, waarna er een reactie ontstaat die ervoor zorgt dat schadelijke UV stralen worden geabsorbeerd. Maar, die reactie zorgt vaak voor irritatie of soms zelfs een allergische reactie. Omdat minerale filters op de huid blijven liggen, komt zo’n irritatie of allergische reactie nauwelijks voor.

2. Direct beschermd

Zoals je al hebt kunnen lezen, moet een non-minerale filter intrekken om werkzaam te worden en jou te beschermen tegen UV-straling. Bij een minerale filter is dit niet zo, en ben je direct beschermd. Dat scheelt je toch mooi 30 minuten wachten!

3. Minder schadelijk voor de oceaan

Wist je dat er jaarlijks circa 14.000 ton zonnebrandcrème de oceaan in verdwijnt? Uit onderzoek is gebleken dat het ingrediënt oxybenzone en octinoxate, gebruikt in zonnebrandcrèmes, schadelijk is voor de oceaan. Reis je naar Hawaii, Bonaire, Palau of de Maagdeneilanden, dan mag je daar per 1 januari 2021 zelfs niet langer smeren met een crème die deze ingrediënten bevat. Het koraal wordt namelijk aangetast en verbleekt. Gelukkig zijn minerale filters minder schadelijk voor de oceanen en voor het koraal. Yay! 

Inhoud

Zonbescherming