Sun protection

Hoe herken ik het verschil tussen een chemische of minerale UV filter?

03 april 2023

Naif Sun-Mineral vs chemical-crops+color correction-adult

Je wil het beste voor je huid, daarom is smeren met een zonnebrandcrème met SPF heel belangrijk. Maar weet je eigenlijk wel of je huid in aanraking komt met een chemische of minerale filter? Eh, whut? Wij leggen het verschil tussen chemische en minerale UV-filters voor je uit, zonder ingewikkelde beauty-termen.

Oh en eerst even dit: een crème met SPF beschermt tegen UV-straling, maar ook tegen andere schadelijke invloeden van buitenaf. Zo droogt je huid minder snel uit en schijnt het ook te helpen tegen het doordringen in de huid van uitlaatgassen en sigarettenrook. Interessant, toch? Zo'n filter is dus letterlijk een beschermende laag. Maar je hebt dus twee van dit soort lagen: een chemische of een minerale filter. Om maar gelijk te beginnen: Naïf maakt gebruik van een non-nano minerale UV-filter. Die wordt hieronder verder uitgelegd. Maar eerst die chemische filters.

Chemische filter

Een chemische filter is een UV-filter dat de huid letterlijk intrekt en is na een half uur werkzaam. De huidreactie die daardoor ontstaat zorgt voor de zonbescherming. Het nadeel van chemische filters is dat deze huidreactie ook juist een allergische reactie kan worden. Zo’n chemisch filter wordt gemakkelijk opgenomen door je huid en smeert makkelijk uit, plus het laat geen witte waas achter. Ideaal, zou je denken. Maar we hebben het dus wel over een chemische filter. De vraag is aan jou of je chemische ingrediënten wilt smeren, die dus door je huid geabsorbeerd worden. Recent onderzoek toont namelijk aan dat sommige chemische filters jeuk en eczeem kunnen verergeren. Ook kunnen zij mogelijk een hormoonontregelend effect hebben. Hoe herken ik een chemische filter? Als deze ingrediënten erin zitten: octocrylene, oxybenzone, octyl methoxycinnamate, avobenzone.

Minerale filter

Een minerale filter, of fysische filter, legt een laagje op je huid als een soort kleine spiegeltjes, waardoor de zonnestralen op de huid worden weerkaatst. Het weerkaatst UV-straling dus zónder dat er allemaal stoffen door je huid worden opgenomen. Hierdoor is de kans op een huidreactie minimaal en is het dus veilig voor de gevoelige huid. Ook voor babys en kinderen. Zo’n minerale filter heeft geen inwerktijd en werkt direct. Klinkt goed, toch? Wacht nog wel even met inslaan tot je de rest hebt gelezen, want ook bij minerale filters loont het om goed op te blijven letten. Heb je het over een puur fysische filter, dan is de kans groot dat-ie een witte waas achterlaat. Is dat niet het geval? Check dan of het niet gemengd is met een chemische filter en of de SPF hoog genoeg is. En: vaak is er dan gebruik gemaakt van nanotechnologie. Wat dat precies is, is vrij ingewikkeld, maar het komt erop neer dat de zonnebrand in minuscuul kleine stukjes is opgeknipt. Meer weten over nanotechnologie? Lees hier de blog Nano versus non-nano deeltjes in zonbescherming. Minerale zonbescherming met nanodeeltjes wordt op de verpakking aangeduid met Zinc Oxide (nano). Bij non-nano zonbescherming staat er alleen Zinc Oxide op de verpakking. Goed om op te letten dus! Hoe herken ik een minerale filter? Je herkent een minerale filter aan titaniumoxide en zinkoxide. Zonbescherming met nanodeeltjes herken je aan (nano) achter Zinc Oxide, bij non-nano staat er niks bij.

Oxybenzone-vrije zonnebrandcrème

Jaarlijks verdwijnt er meer dan 14.000 ton zonnebrandcrème in de zee. In chemische UV-filters wordt onder andere gebruik gemaakt van de ingrediënten Oxybenzone en Octinoxate. Van deze is bekend geworden dat het koraal en vissen ziek kunnen maken. Chemische UV-filters worden dan ook in steeds meer landen verboden, zoals Bonaire, Hawaii en Palau. Minerale filters daarentegen zijn wél vriendelijk voor het koraal.

En de zonbescherming van Naïf?

Naïf maakt gebruik van een minerale UV-filter op basis van zinkoxide. Om ervoor te zorgen dat 'ie goed uitsmeert en een minimale witte waas achter laat hebben we kokosolie, olijfolie, zonnebloemolie en candelilla wax (in plaats van bijenwas) toegevoegd. Niet alleen huidvriendelijk, maar ook vriendelijker voor de koraal. Wij zijn namelijk liever transparant op een andere manier. Good sunscreen can be seen!

Handig: het filmpje van Nu.NL legt het verschil uit in 60 seconden. Check it out!