Pregnancy
Haaruitval na de zwangerschap: alles wat je erover moet weten
28 januari 2025

Waar je tijdens de zwangerschap juist een volle bos haar kan krijgen, kan je na de zwangerschap ineens te maken krijgen met haaruitval. Wat gebeurd er precies, en hoe ga je er het beste mee om?
Haargroei fases
Je haargroei heeft een cyclus met verschillende fases waar haren doorheen gaan.
De anagene fase (groei): duurt twee tot zes jaar en hierin vormen zich nieuwe haarcellen. De meeste haren zitten in deze fase.
De katagene fase (overgang): duurt zo’n twee weken en hierin bereikt je haar de maximale lengte. Daarna groeit het niet meer doordat de bleodtoevoer stopt.
De telegone fase (rust): in deze fase blijf je je haar zo’n één tot drie maanden “rusten”. Dan vallen ze uit en groeien en weer nieuwe haren uit de follikels.
Tijdens de zwangerschap
Tijdens je zwangerschap kan je een flinke haardos krijgen. Dit komt door het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Hierdoor komt ongeveer 95% van je haar in de groeifase terecht en blijft daar gedurende je zwangerschap. Maar niet ieder lichaam is hetzelfde. Door stress of ijzertekort kunnen andere hormonen ook de overhand nemen en kan er juist haarverlies ontstaan tijdens de zwangerschap.
Na de zwangerschap
Zodra je hormonen weer langzaam in balans komen, komen je haren ook in een andere fase terecht. Het oestrogeen in je bloed neemt af en je haar komt in de overgangs-, -rust en uitvalfase. Je verliest het haar dat je eerder tijdens de zwangerschap niet hebt verloren. Hierdoor kun je rond de vier maanden na de bevalling opeens veel haar verliezen en de textuur kan ook anders worden. Haaruitval na de zwangerschap komt vaak voor en heeft zelfs een naam: alopecia postpartum. Maak je geen zorgen, want na ongeveer een halfjaar is de normale haarcyclus weer herstelt.
Bij borstvoeding
Als je borstvoeding geeft, is de kans groot dat je weinig haar verliest doordat je oestrogeen-levels langer verhoogd blijven. Dat is echter niet altijd het geval. Door het hormoon prolactine - dat de melkproductie stimuleert - kan de haarcyclus ook verstoort worden en er juist haarverlies optreden.
Tips
Gun je lichaam herstel en rust. Kijk waar je rustig van wordt: een warm bad, lezen, wandelen, op tijd naar bed.
Eet genoeg groenten en fruit, goede proteïnen en vetten. Kijk waar je lichaam behoefte aan heeft en vul waar nodig vitamine B2, biotine, foliumzuur, vitamine B12, vitamine D, zink en ijzer aan.
Neem je haarproducten onder de loep. Gebruik een zachte shampoo en conditioner. Was je haar één keer in de 2-3 dagen en belast het niet teveel door te kleuren of te föhnen.
Draag een haarband om kale plekjes bij je voorhoofd of aan de zijkant van je hoofd wat meer te verbergen. Daarnaast houd het de rest van je haar uit je gezicht en makkelijk in model.
Ga naar de kapper. Buiten dat het heerlijk is om even iets voor jezelf te doen, is het ook goed voor je haar om de dode punten eraf te halen en kan een (kortere) coupe ook voor meer volume zorgen.
Inhoud

Zwanger? Wij zijn er voor je!
Als je zwanger bent verandert er een hele hoop. En dat is best spannend! Die eerste 1.000 dagen zijn erg belangrijk voor een baby. Laat ons je helpen met al je vragen en zorgen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, zo ben je altijd als eerste op de hoogte van.. nou alles eigenlijk!