Personal care

3 stappen om je badkamer te detoxen

26 mei 2023

NAIF PRODUCTS 2020 EDITED -7

Wist je dat een vrouw dagelijks gemiddeld 12 beautyproducten gebruikt? Deo, dag- en nachtcrème, shampoo, conditioner, foundation, mascara, haarspray, blusher, parfum, tandpasta en douchegel. Zitten er veel chemicaliën in, dan weet je ook dat je lichaam dit opneemt én door het doucheputje worden gespoeld. Niet de bedoeling. Duik daarom je badkamerkastjes in en vervang je huidige producten voor een variant zonder toevoeging van onnodige ingrediënten zoals microplastics; zo doe je dat!

Stap 1. Verstreken houdbaarheid? Gooi het weg.

Sta eens heel even op en begeef je richting badkamer. Kijk op je wastafel, in je kastjes of op de planken. Wat staat er nou eigenlijk allemaal? Je dagelijkse huidverzorging. Wist je dat een crème of lotion geopend slechts 12 maanden houdbaar is? En een mascara al na drie maanden zoveel bacteriën kan bevatten dat het je ogen kan doen irriteren? Regel: ongeopend houd je product het gemiddeld nog 3 jaar uit, geopend is dit max 12 maanden. Op make-up na dus. Uitmesten dus, no emotions involved

Stap 2. Leer etiketten lezen

Om jezelf wegwijs te maken in de wereld van cosmetica is het handig om te weten welke ingrediënten je liever wilt vermijden. Daarom hebben we de volgende ingrediënten ingedeeld in categorieën en lees je onder welke naam ze op het etiket te vinden zijn.

Parabenen

In veel crèmes en shampoos zitten parabenen, die gebruikt worden als bewaarmiddel (conserveringsmiddel). Bewaarmiddelen zijn essentieel in verzorgingsproducten omdat deze de groei van schimmels en bacteriën tegen gaan. Toch hebben parabenen de afgelopen jaren een slechte reputatie gekregen. Zowel wetenschappers als consumenten zijn in discussie over de mogelijke hormoonverstorende werking van deze parabenen, en bijvoorbeeld het risico op ontstaan van borstkanker. Hormoonverstorende stoffen kunnen de hormoonhuishouding in de war brengen (bron: RIVM).

Het is belangrijk om te benadrukken dat er onvoldoende informatie is om vast te stellen dat parabenen daadwerkelijk hormoonverstorende stoffen zijn. En ook de relatie tussen het gebruik van parabenen en borstkanker is nooit wetenschappelijk bewezen. De EU heeft zelfs wettelijk vastgelegd dat de claim "vrij van parabenen" niet meer gevoerd mag worden door producenten omdat het onnodig een negatieve lading geeft aan het gebruik van deze ingrediënten (bron: RIVM).

Vooralsnog lijkt het onnodig om parabenen te vermijden. Bij Naïf voegen we liever niet onnodig veel conserveringsmiddelen toe aan onze producten. Daarom bevatten onze producten geen parabenen. Zo herken je parabenen op het etiket:

  • methylparabeen

  • ethylparabeen

  • propylparabeen

  • butylparabeen

  • isobutylparabeen

P.S ook het chemische alternatief voor parabenen: Phenoxyethanol is er één die we liever vermijden.

Stoffen die de huid uit kunnen drogen

SLES is een actieve stof die zorgt voor het schuim in je shampoo, zeep of wasmiddelen. Producten met SLES kunnen voor sommige mensen irriteren zijn of voor een trekkerig gevoel zorgen op de huid (bron: RIVM). Waarom dit wordt gebruikt in cosmetica? Lekker goedkoop en omdat we het gevoel hebben dat we pas goed schoon zijn als we flink zijn ingesopt.

Helaas wordt je huid hier niet blij van, omdat het deze kan uitdrogen. Dan kiezen we liever voor mildere variant, waarbij afgeleiden van kokosolie de hoofdrol spelen (sodium coco sulfate). Zo herken je bovenstaande schuimmiddelen op het etiket:

  • Sodium Laureth Sulfate (SLES)

  • Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

Stoffen die de natuurlijke huidprocessen kunnen verstoren

Zoals minerale olie. Minerale olie wordt gewonnen uit aardolie (petroleum) en wordt voor gebruik in cosmetica geraffineerd en gezuiverd. In cosmetica legt het een laagje over de huid, welke vochtvasthoudend werkt. Niks mis mee hoor, zo werd minerale olie vroeger in de bouw gebruikt, bij schaaf- en snijwonden. Er kon geen vuil meer in of uit. Maar je huid is lerende. Leg je er een laagje overheen dan zal je huid op den duur zelf geen vocht meer aanmaken en ontstaat er het befaamde lippenbalsem -effect - je huid raakt verslaafd en je blijft smeren. Minerale olie is vaak de basis van een crème of olie en staat meestal vooraan de ingrediëntenlijst. Zo herken je minerale olie op het etiket:

  • Paraffinum Liquidum

  • Paraffinum Perliquidum

  • Light Liquid Paraffin, Light Mineral Oil

  • Liquid Paraffin

  • Liquid Petrolatum

  • Liquid, Paraffinum Subliquidum

  • Paraffin Oil, White Oil en White Mineral Oil.

Stoffen die niet of lastig kunnen worden afgebroken in de natuur

Zoals microplastics. Wist je dat een scrub ruim 100.000 deeltjes microplastics kan bevatten (bron: Beat the Microbead, Plastic Soup Foundation)? Microplastics worden vaak gebruikt voor de elasticiteit van een product, maar vind je in tandpasta en cosmetica ook terug voor de structuur (denk aan scrubkorrels en glitters). Op deze manier komt plastic in het lichaam terecht, maar ook in de natuur. Voor beiden geen fijn idee. Kies voor natuurlijke alternatieven, zoals suikerkorrels, rijstkorrels of calciet.

De meest voorkomende microplastics zijn:

  • Polyethylene (PE)

  • Polypropylene (PP)

  • Polyethylene terephthalate (PET)

  • Polymethyl methacrylate (PMMA)

  • Nylon, Mica en Silica

Maar jullie gebruiken toch ook parfum? Klopt, je kunt op twee manieren geur toevoegen: met essentiële olie (zoals rozenolie) of met een parfum. Wij kozen voor de laatste, omdat we dan voor een milde parfum kunnen kiezen. Dat is de mildste vorm van geur voor de huid, zowel voor baby's als grown up's. En waarom gebruiken jullie dan geen natuurlijke essentiële oliën? Omdat de kans op een geïrriteerde huid groot is. Bij een mild parfum is deze kans kleiner. Meer over het verschil tussen een natuurlijk vs synthetisch parfum.

Stap 3. Vervang je huidverzorging voor varianten met natuurlijke ingrediënten

Kies voor ingrediënten die doen wat ze beloven: verzorgen, reinigen en laten je stralen, letterlijk van top tot teen. Denk aan katoenzaadolie, avocado-olie, zoete amandelolie. Je kunt ook de 80/20 regel toepassen, zo kun je geleidelijk een nieuwe routine inlassen. Je kiest een variant met natuurlijke ingrediënten voor de producten die je het meest gebruikt, zoals je dagcrème of shampoo. 

En hoe zit het dan met Naïf? Bij Naïf maken we gebruik van ingrediënten die vriendelijk zijn voor de huid en een minimale impact hebben op de natuur. Daarnaast kiezen we voor plantaardig, dus onze formules zijn 100% veganistisch. En plastic? Nope, we hebben een Zero Plastic Inside certificaat van de Plastic Soup Foundation. Just like your skin there's no plan(et) B.

Inhoud

Ontdek onze meest populaire verzorgingsproducten

 Word lid van de Naïf familie en krijg €5 korting!

Word lid van de Naïf familie en krijg €5 korting!

Word lid van de Naïf familie, wij zijn er om jou te helpen. Hoe we dat doen? Met inspirerende content, antwoorden op al je vragen en zorgen over huidverzorging, speciale acties waarvan jij altijd als eerste op de hoogte bent en nog veel meer!

Waar wil jij meer informatie over ontvangen?