Baby

Synthetisch parfum versus natuurlijk parfum versus parfumvrij

20 januari 2021

NAIF PRODUCTS 2020 EDITED-1

Vroeger bestonden de parfums alleen maar uit natuurlijke ingrediënten. Tot we gingen experimenteren in het lab halverwege de 19e eeuw. Met de groeiende kennis op het gebied van scheikunde konden in laboratoria synthetische ingrediënten ontwikkeld worden. Het resultaat: een synthetisch parfum. En er bestaan natuurlijk ook producten zonder parfum. Waarom wordt er soms gekozen voor natuurlijk, soms voor synthetisch en soms voor geen parfum? Let's get the facts straight. 

Natuurlijke geuren. Dit zijn geuren uit de natuur, zowel plantaardig als dierlijk. Natuurlijke ingrediënten bevatten van nature allergenen.

Synthetische geuren. Dit zijn geuren uit het laboratorium. In het lab is het mogelijk om parfums te ontwikkelen en daarom zijn parfums zonder allergenen altijd synthetisch.

Parfumvrij. Dit zijn producten zonder toegevoegd parfum. Dit betekent niet dat er geen geur aan het product zit. Zo kan het zijn dat de ingrediënten van het product kunnen gaan samenwerken en je toch wel een geur ruikt.

“Van natuurlijke parfums krijg je geen allergische reactie”

Fabel. Natuurlijke parfums zijn vaak herkenbare namen die we kennen uit de natuur. Dit maakt het op het oog betrouwbaarder, want we kennen de ingrediënten (denk aan Lavendel). Maar dit zegt helemaal niets over hoe goed het werkt voor je huid. De kans op een allergische reactie bij een natuurlijk parfum is namelijk een stuk groter dan bij synthetisch parfum.

Bij natuurlijke producten wordt vaak gebruik gemaakt van essentiële oliën. Het voordeel is dat het natuurlijk is. Het nadeel is dat dit allergenen zijn en die kunnen dus huidirritatie veroorzaken. Tweede optie is synthetisch parfum, dit is ook een allergeen. Derde mogelijkheid is een allergeenvrij parfum. Allergeenvrij is een betwiste omschrijving, maar men bedoelt hiermee vaak producten die vrij zijn van de meest bekende allergenen. Synthetisch, maar wel de beste optie voor je huid.

“Duurzaam betekent natuurlijk en natuurlijk betekent duurzaam”

Fabel. Synthetisch parfums zijn vaak beter dan de natuurlijke variant. Bij sommige bloemen is het bijvoorbeeld haast niet mogelijk deze natuurlijk te verkrijgen, tenzij er hier énorm veel bloemen voor worden gebruikt. Dan biedt het laboratorium een duurzame uitkomst. Dit gaat ook op voor illegale dierlijke geurnoten als ambergris en musk die prima in een reageerbuisje nagebootst kunnen worden.

“Natuurlijke parfums zijn van betere kwaliteit”

Fabel. De houdbaarheid en stabiliteit van het product wordt veel beter met een synthetisch parfum. Dit is een uitdaging daarentegen bij natuurlijke parfums. Deze zijn namelijk niet uit zichzelf stabiel en kunnen aangetast worden in hun werking door bijvoorbeeld zonlicht of andere ingrediënten.

“Bij een overgevoelige huid kan je beter geen producten met parfum gebruiken”

Feit. Sommige mensen hebben van nature een éxtra gevoelige huid. Denk aan eczeem, (extreem) droge plekken of bultjes, snel last van schrale wangen. Daar wil je zo snel mogelijk vanaf. En heel eerlijk, daar is niet per se een fijne geur voor nodig. Zo wil je eczeem goed vet houden en de huid beschermen en rode irritatie gewoon verkoelen. Parfum kan je dan beter vermijden.

Goed nieuws! Nieuwe regels voor parfum

De IFRA, de International Fragrance Association, heeft onlangs nieuwe strengere normen gepubliceerd, waardoor er flink wat gaat veranderen in de skincare en parfumwereld. Met IFRA 49 worden wij als consumenten beschermt tegen de hoeveelheden parfum in je skincare producten. Deze standaarden zijn wereldwijd verplicht. En natuurlijk voldoen de producten van Naïf dus ook nog steeds aan deze standaarden.