Personal care

5 vragen aan Maria Westerbos, oprichter van Plastic Soup Foundation

20 May 2024

Maria Westerbos

Micro Plastic, Macro Probleem; je hebt het deze week vast al eens voorbij zien komen. Samen met andere microplasticvrije merken slaan wij de handen ineen voor meer bewustzijn en verandering van de industrie. Maria Westerbos, oprichter van Plastic Soup Foundation, zet zich met haar stichting al sinds 2011 in voor verandering. Onze campagne ambassadeur Hanna Verboom stelde Maria daarom vijf vragen over microplastics. Lees je mee?

Waarom zijn microplastics eigenlijk zo’n macro probleem?

“Al het plastic dat ooit is geproduceerd in de wereld, is er nog steeds. Dan hebben we het over heel veel plastic! Het grote plastic wordt steeds kleiner en zo ontstaan microplastics. Je moet je voorstellen dat deze kleine deeltjes inmiddels in de regen, grond en sneeuw zitten en ze dus nooit meer weggaan. Dit heeft natuurlijk grote gevolgen voor de balans van de planeet en voor onze eigen gezondheid.”

Hoe komen microplastics dan in ons lichaam terecht?

“Er zijn drie manieren waarom microplastics in ons lichaam terechtkomen. Ten eerste zitten ze in de lucht, dus je ademt ze in. Daarnaast zitten ze ook in ons voedsel, dus je eet ze op. En ten slotte komen ze als nanoplastics (dat zijn nog veel kleinere deeltjes) via de huid, ons grootste orgaan, in je bloedbaan terecht. Nanoplastics gaan namelijk door de huid heen. Ze zitten dus écht overal.”

En waarom is het dan zo erg dat ze in ons lijf terechtkomen?

“Zodra microplastics in je bloedbaan terechtkomen, kunnen ze elk plekje van het lichaam bereiken. Ze lijken zich vooral te verzamelen in de kransslagaders van het hart en in de bloedvaten van de hersenen, waar ze dus infarcten kunnen veroorzaken. Uit recent onderzoek blijken ze ook invloed te hebben op kanker: kankercellen die plastic opnemen, groeien agressiever. En zo is er nog veel meer slecht nieuws rondom microplastics.”

Er is inmiddels behoorlijk wat onderzoek gedaan en dit laat ook zien dat de natuur te lijden heeft onder microplastics. Hoe richten ze daar schade aan?

“Alle effecten die microplastics hebben op ons, hebben ze natuurlijk ook op bijvoorbeeld vissen en planten. Ze groeien dus slechter en minder goed, waardoor het hele ecologische evenwicht uit balans raakt.

“Het probleem is inmiddels ook zo erg dat de hele oceaanbodem nu vol met plastic ligt. En op 10 kilometer diepte is het onmogelijk om het op te ruimen, dus dat is een behoorlijk groot probleem.”

Wat kunnen we doen om te voorkomen dat er nog meer plastic in de natuur en in ons lichaam terechtkomt?

“Er is maar één oplossing: we moeten zo snel mogelijk stoppen met wegwerpplastic. De plastickraan moet dicht.”

Ben je benieuwd naar de strijd van Plastic Soup Foundation? Eerder spraken we ook met Jeroen Dagevos, Head of Programs. Het interview lees je hier.

Inhoud