Impact

Een kijkje achter de schermen: 5 dingen die je niet wist over 10 jaar Naïf

04 October 2024

Jochem & Sjoerd

Tien jaar geleden begonnen Sjoerd en Jochem Naïf vanuit een garage - niet met een groot plan, maar met de missie om persoonlijke verzorging simpeler en eerlijker te maken. En in die 10 jaar hebben ze behoorlijk wat meegemaakt! Jochem en Sjoerd liften een tipje van de sluier over hun favoriete en hun meest gênante Naïf-momenten.

Wat was je favoriete moment in 10 jaar Naïf? En ja, je moet er één kiezen!

Jochem: Lastig, er zijn zoveel favoriete momenten geweest de afgelopen 10 jaar! Als ik er één moest kiezen, dan was dat voor mij toch de eerste Negenmaandenbeurs. Zo trots als een pauw stonden we er met een stand om alle bezoekers in contact te brengen met ons assortiment. Dat bestond toen trouwens maar uit 6 producten!

Sjoerd: Voor mij met stip op één: onze B Corp certificering! Toen er tijdens corona van alles veranderde en we opeens tijd over hadden, wilden we proberen het certificaat te behalen. B Corp past helemaal bij ons merk en bij onze visie voor de toekomst. Ik ben nog altijd heel trots dat we B Corp zijn en inmiddels zijn we alweer gehercertificeerd met een flinke puntenstijging. 

Van welke ondernemersfout heb je weleens wakker gelegen?

S & J: De afgelopen 10 jaar hebben we wel vaak wakker gelegen… Van fouten maken leer je een hoop, en ja, dat geldt dus ook voor ons. Zo hebben we weleens verkeerde EAN-codes op producten laten drukken en is er ook genoeg drukwerk waar helaas toch fouten op stonden. Het meest teleurstellend waren marketinginvesteringen die uiteindelijk toch niets opleverden. Dat is een bummer!

Welke Naïf-blunder is je het meest bijgebleven?

S: We lanceerden een keer een cadeauset waarbij het drukwerk verkeerd om zat. Dat is heel erg balen, net als verkeerde leveringen of kwaliteitsproblemen.

J: Iets met een stoelendans…meer kan ik hier echt niet over vertellen.

Wat was de grootste les in 10 jaar Naïf?

S & J: Met elke stap vooruit, zet je vaak ook weer twee stappen terug. En ook: de aanhouder wint, als ondernemer moet je fouten durven maken en blijven doorzetten. We hebben geleerd dat niets gaat vanzelf en ook niets vanzelf blijft gaan. Ondernemen is fantastisch, maar het kan ook heel taai en eenzaam zijn. Gelukkig hebben wij elkaar.

Welk Naïf product was niet zo succesvol als gedacht? 

S & J: Bath bombs; door onze strenge "black list" lukte het ons destijds niet om hier een bal van te maken. Het resultaat leek eerder op 6 vaatwastabletten in een doosje dan iets waarmee je je bad opleukte. Toch deden ze het verrassend goed op de website.

Inhoud