Sun protection

Warmte uitslag bij kinderen: wat is het en wat doe je eraan?

08 March 2023

8719325317374 5

Warmte uitslag dus. Ook wel warmte allergie, zweetuitslag, hitte uitslag of Miliaria genoemd. Ontstaat bij blootstelling aan warmte en het feit dat de warmte niet weg kan.

Nu kunnen baby's en kleine kinderen hun warmte sowieso niet echt goed kwijt en baby's hebben onrijpe zweetkliertjes. Moet er dan opeens heel veel zweet aangemaakt worden (zweten is afkoelen), dan kunnen de uitvoergangen verstopt raken. Gevolg: irritatie en dus uitslag in de vorm van bultjes.

Vaak zie je de warmte uitslag ontstaan in de huidplooien en waar wrijving is met kleding. Denk aan de nek, de oksels en de liezen. Overigens komt het niet alleen voor bij warm weer, ook als je kroost koorts heeft of teveel lagen draagt, kan er uitslag ontstaan.

Tips tegen warmte uitslag

Warmte uitslag of warmte allergie kan je niet altijd voorkomen, omdat het bij baby's nou eenmaal sneller ontstaat door de onrijpe zweetklieren. Maar je kunt er wel alles aan doen om het proberen te voorkomen. Dus tips van onze kant:

  • Kleed je kind luchtig (één laag of misschien zelfs wel geen laag is genoeg)

  • Smeer je kind wel altijd in

  • Zet je kind zoveel mogelijk uit de zon (ja, ook dan zeker insmeren!)

  • Zet je kindje na een warme dag lekker in een lauwwarm bad met alleen water, dep goed droog na afloop! Vooral in de plooien

  • Houd de nagels van je kindje kort - er kunnen bacteriën onder zitten en mochten ze gaan krabben, dan maak je het in ieder geval niet erger

  • Doe even geen vette crèmes op, dit kan het erger maken. Wel kun je gebruik maken van crème op basis van zinkoxide (Billencrème bijvoorbeeld), dit verkoelt en geneest. Dit werkt geweldig tegen Warmte uitslag / warmte allergie

Wat trek je je kind aan met 30 graden?

Rijzen de temperaturen de pan uit? Daar wil je de kleding van je baby of kind op aanpassen. Kies voor baby's enkel een romper gemaakt van katoen. Katoen ademt namelijk goed en neemt zweet op. Zo kan je baby in ieder geval zijn of haar warmte kwijt. Vermijd rompertjes of andere kleding van synthetische stoffen. Is het echt te warm? Enkel een luier is dan genoeg. Maar zorg er dan wel voor dat je baby (ingesmeerd!) in de schaduw ligt. Doe 'm daarnaast een zonnehoedje op om het hoofd te beschermen.

Je kind kun je ook het beste katoenen of linnen kleren aantrekken. Deze stoffen zijn luchtig genoeg voor de warme dagen. Maak het af met een buckethat voor bescherming en een goede look.

Hoe weet je of je baby het te warm heeft?

Baby's kunnen hun temperatuur nog niet goed reguleren. Daarom is het op een warme dag extra belangrijk om de temperatuur van je kind te checken. Voel regelmatig aan de achterkant van de nek of de voetjes. Voelt de nek heel warm en zweterig aan? Dan heeft je baby het te warm. Lauw mag, maar warm is niet goed voor je kind.

Afkoeltips voor baby & dreumes

Heeft je kind het te warm? Tijd voor wat verkoeling. Dit kun je doen door met een natte hydrofiele luier of washand over het gezicht en de nek van je baby of dreumes te gaan. Ook kun je je mini in bad doen. Ga niet direct voor een koud bad, maar maak het water lauwwarm. Als je kind het echt te warm heeft, kun je de pols kort onder de koude kraan houden.

Zonbescherming