Baby

Welke babyverzorging is veilig te gebruiken zonder allergische reactie?

02 maart 2022

Welke babyverzorging is veilig te gebruiken zonder allergische reactie

Ah, newborns: zo klein en zoet en zacht en puur en... ook zo kwetsbaar! De huid van een mini, daar wil je voorzichtig mee omgaan. In de buik werd de huid van je mini nog beschermd door de Vernix Caseosa. Eenmaal op de wereld, is dit beschermlaagje er na de eerste 24 uur niet meer. Daarom is het belangrijk om de juiste producten te gebruiken voor het reinigen en beschermen van de babyhuid. Waar moet je op letten? Wij vertellen het je!

Waarom is de babyhuid zo gevoelig?

Zoals je misschien al weet, is de huid van een baby 5 keer zo dun dan die van een volwassenen. In verhouding heeft een baby ook een groter huidoppervlakte ten opzichte van het lichaamsgewicht. En daar komt dan ook nog eens bij, dat de doorlaatbaarheid van een babyhuid een stuk groter is. Dit betekent dus eigenlijk dat verzorgingsproducten, en de stoffen die deze producten bevatten, makkelijker door het lichaam worden opgenomen via de huid. Daarom wil je alleen milde producten voor je baby gebruiken die geen huidirritatie veroorzaken. 

Verzorging met een mild parfum, vrij van de 26 meest voorkomende allergenen

Wist je dat parfum de grootste veroorzaker is van allergie bij baby’s en kinderen? Ook als je je baby of kind maanden probleemvrij hebt ingesmeerd met een lotion met parfum, kan je mini daar toch opeens allergisch voor worden. Dit wordt ook wel een contactallergie genoemd. Als je kind al een droge en gevoelige huid heeft, is de kans groter dat ‘ie een contact allergie ontwikkelt. 

Oke. Geen parfum dus? Dit ligt iets genuanceerder. Bij natuurlijk parfum wordt er vaak gebruik gemaakt van essentiële oliën. Het nadeel is dat essentiële oliën soms allergenen zijn en die kunnen dus huidirritatie veroorzaken. Je kan je baby namelijk wél insmeren met producten die een mild en synthetisch parfum bevatten. Een watte? In deze blog lees je meer over synthetisch parfum. Even in het kort: een synthetisch parfum wordt ontwikkelt in laboratoria, waardoor heel nauwkeurig ingrediënten kunnen worden geselecteerd die geen allergie veroorzaken. Die van ons is vrij is van de 26 meest voorkomende allergenen.

Verzorging met conserveringsmiddelen

Om crèmes, zonnebrand, shampoo en douchegels langer goed te houden, worden vaak conserveringsmiddelen toegevoegd. Deze conserveringsmiddelen worden ook wel parabenen genoemd. Parabenen gaan de groei van schimmels en bacteriën tegen (bron: Rijksoverheid). Het is wel een stof waar sommige mensen gevoelig voor kunnen zijn. Er is binnen Europa onder zowel wetenschappers en consumenten discussie over de veiligheid van het gebruik van parabenen in producten. Deze discussie gaat over de mogelijke hormoonverstorende werking van parabenen en bijvoorbeeld op het mogelijk ontstaan van borstkanker (bron: Rijksoverheid). Er is echter onvoldoende informatie om vast te stellen dat parabenen hormoonverstorende stoffen zijn (bron: Rijksoverheid).

Hoe producten dan wel houdbaar blijven op een veilige manier, vraag je? In de producten van Naïf gebruiken we conserveringsmiddelen op basis van ingrediënten zoals sodium levulinate en sodium anisate. Die eerste is verkregen uit zetmeel van mais, de tweede is afkomstig van venkel en basilicum. Deze stoffen zijn bij normaal gebruik volledig veilig voor je baby. 

Verzorgingsproducten met zeep

Naast parfum is zeep nog zo’n stofje dat bij veel kinderen allergieën veroorzaakt. Willen we niet! Op het label staat zeep vaak aangegeven met SLES. Dit zijn schuimmiddelen die de huid kunnen uitdrogen. Gelukkig zijn hier tegenwoordig ook andere varianten van. Zo maken wij gebruik van sodium coco-sulfate. Dit is een natuurlijke variant van SLS, verkregen uit – je raad het al – kokosnoot. Het zijn de ingrediënten afgeleid van kokosolie die onze producten lekker laten schuimen, zónder de huid van je mini uit te drogen of een allergische reactie te veroorzaken.