Baby

Het slaapritme: wat is het en hoe houd je een goed ritme aan?

13 January 2025

Slaapritme_Daisy Oppelaar

“Daar gaat je nachtrust," cliché maar waar, je nachtrust verandert nogal met de komst van een kleintje. Een goed slaapritme is de sleutel tot betere nachten voor jou en je mini, maar wat verstaan we onder een goed slaapritme? Daisy Oppelaar, kinderslaapcoach en oprichter van slaappraktijk Dais and Nights, beantwoordt al je prangende vragen: welke elementen dragen bij aan een goed slaapritme en hoe ga je om met slechte dutters of vroege vogels?

Een ‘goed’ slaapritme

“Als we het hebben over een goed slaapritme, dan hebben we het over alle slaapmomenten samen en hoe makkelijk je kleine in slaap kan vallen. Bij een goed bioritme slaapt je mini binnen een redelijke tijd in en wordt hij/zij ‘s ochtends tussen 6:00 en 7:00 uit zichzelf wakker. Een goed slaapritme omvat ook de dutjes. Bij kleintjes vanaf 5 maanden gaat het om 3 dutjes, tussen 7 en 9 maanden vervalt de laatste powernap en ga je terug naar 2 dutjes. Tussen 15 en 17 maanden vervalt het ochtenddutje en rond drie jaar stopt je kind met dutjes doen.”

Slechte dutters 

“Elk slaapmoment leid je in met een bedtijdroutine, bij dutjes doe je de ‘light’ versie, voor de nachten een uitgebreidere versie. Zo creëer je voor je kleine een herkenbare serie aan handelingen (gordijnen dicht, luier verschonen, boekje lezen en in de slaapzak) die voor de baby betekenen: slapen! Niet elke baby of dreumes is een goede dutter, belangrijk is om de dutmomenten hetzelfde te houden, daarmee behoud je het juiste ritme. Is je kleine erg moe? Kies er dan voor om hem/haar eerder naar bed te brengen voor de nacht.”

Vroege vogels

“Het is een grote frustratie van veel ouders, baby’s en kids die om half vijf of een uur of 5 klaarwakker zijn en graag de dag willen beginnen. Zulke vroege vogels zijn over het algemeen juist nog vermoeid en hebben extra slaap nodig. Het simpelste advies wat vaak goed werkt, is: breng ze eerder naar bed en kijk of ze dan ook later wakker worden.”

Do’s en don’ts voor het slaapritme

“Elke dag is anders, toch is het wel belangrijk voor je kleine om het slaapritme zoveel mogelijk hetzelfde te houden. Afhankelijk van hoe laat ze wakker worden van de nacht of een dutje, kun je het volgende slaapmoment iets eerder in het tijdslot voor het dutje starten of de nacht wat eerder beginnen. Leidend is wel of je kleine signalen geeft van vermoeidheid, zoals huilerig of hangerig worden, gapen, in hun ogen wrijven of aan hun oren trekken. Een normale bedtijd is tussen 18:00 en 19:30, waarbij uiterlijk half acht vooral geldt voor peuters en kleuters.”

Kom je er met deze tips nog niet uit? Daisy heeft een ebook geschreven waarin ze nog veel uitgebreider ingaat op het slaapritme en haar tips geeft voor kids tussen 0 en 18 maanden.

Inhoud

 Word lid van de Naïf familie en krijg €5 korting!

Word lid van de Naïf familie en krijg €5 korting!

Word lid van de Naïf familie, wij zijn er om jou te helpen. Hoe we dat doen? Met inspirerende content, antwoorden op al je vragen en zorgen over huidverzorging, speciale acties waarvan jij altijd als eerste op de hoogte bent en nog veel meer!

Waar wil jij meer informatie over ontvangen?