Personal care

Verminderen van plastic, hoe doet influencer Maartje dat?

10 mei 2024

Influencer Maartje

Plastic is overal: om je groenten en fruit en zelfs in veel verzorgingsproducten zitten minuscule stukjes plastic, microplastics genaamd. Het wordt je dus behoorlijk lastig gemaakt om minder plastic te gebruiken, terwijl het voor de planeet juist zo belangrijk is om hiermee te minderen. In de rubriek “hoe doen zij dat?” spreken we met ouders over herkenbare momenten van het ouderschap en stellen we ze de vraag: hoe doe jij dat? Deze keer influencer Maartje (Barts Boekje), moeder van Vito en Elvis. Hoe gaat zij om met al dat plastic en wat doet zij om te minderen?

Maartje, waarom is het voor jou belangrijk om minder plastic en microplastics te gebruiken in je dagelijks leven?

“Dit is eigenlijk niet eens echt een vraag, vind ik. Of het zou geen vraag moeten zijn... Ja, ik vlieg, en bovengemiddeld veel - dat is, met het oog op klimaatverandering, natuurlijk niet goed te praten. Echter, dit is door de jaren heen mijn werk geworden en ik ben er next level trots op dat we in staat zijn om onze kids de wereld te laten zijn. Dus op alle andere vlakken zijn we bewust bezig met het milieu, en betrekken we onze kids hier waar mogelijk in. Dat betekent natuurlijk ook het actief verminderen van het gebruik van plastic. 'Vroeg geleerd is oud gedaan', en 'een beter milieu begint bij jezelf', en 'alle kleine beetje helpen' blijven belangrijke motto’s. Want het ís een probleem, en we móeten zorgen dat de volgende generatie deze wereld ook nog kan gaan zien zoals wij dat nu doen.”

Hoe komt het dat je zoveel passie hebt voor dit onderwerp?

“Eerlijk gezegd is me dat met de paplepel ingegoten. Ik ben opgegroeid op een kleine boerderij in Brabant en mijn moeder is altijd bezig (nog steeds) met alles om haar heen (mens, dier, milieu). Dus we vonden het als kind al normaal dat je geen plastic zakjes in je supermarkt koopt, maar je eigen tas mee neemt, of een doosje hergebruikt. "Je gooit nooit iets op straat wat een vogeltje niet lust", riep mijn moeder te pas en te onpas (en roep ik nu naar mijn eigen kinderen).”

Hoe ga jij om met informatie over ingewikkelde onderwerpen als plastic en het klimaat?

“Wat betreft de klimaatcrisis van nu, probeer ik mezelf goed te laten informeren. Zo ben ik naar lezingen van Extinction Rebellion geweest (ik vond deze bijeenkomsten ontzettend inspirerend en totaal niet aanvallend wat betreft mijn persoonlijke keuzes), en maak voor mezelf hierin de balans op. Ik kies ervoor om de Barts Boekje kanalen niet te gebruiken voor persoonlijke overtuigingen: Barts Boekje is daar niet de plek voor. We kunnen hier wél laten zien hoe je én bewuste keuzes maakt én the joys in life omarmt. Het een staat het ander namelijk (meestal) niet in de weg. Want, zoals een klimaatactivist het me vertelde: "de perfecte activist woont naakt in een boomstam". Met andere woorden: die bestaat niet, want we hebben allemaal onze voorkeuren, ons leven, maar we kunnen binnen de marge van je eigen bestaan, wel ons best doen.”

Hoe zorg jij ervoor dat je plastic bespaart? Welke keuzes maak jij?

“Naïf gebruiken natuurlijk! Geen plastic billendoekjes (een van de dingen die we voor de kids het meest gebruiken), geen plastic zakjes (nooit) en geen plastic flesjes. We gebruiken altijd herbruikbare drinkflessen, voor mezelf maar ook mee naar school met de kids. Ik heb ook standaard een paar metalen rietjes in mijn tas zitten die ik altijd meesleep. Gelukkig hebben de meeste restaurants tegenwoordig papieren rietjes, maar die drinken niet zo lekker en de kids kauwen daarop, dus ze blijven voorlopig nog even in mijn tas zitten.”

En hoe betrek je jouw kids hierbij op een manier die voor hun ook duidelijk is?

“Meestal betrek ik dieren in de gesprekken die ik met Vito (6) over het onderwerp heb. Het voorbeeld van de vogeltjes en dat alles alles wat buiten te zien is eetbaar zou moeten zijn, of vast moet zitten, auto's en fietsen uitgesloten. En smeren met minerale zonnebrand is ook echt een belangrijke! En begrijpelijk aangezien we niet willen dat de vissen of het koraal dood gaan van onze zonnebrand. Dat snapt Vito heel goed en vind hij ook super belangrijk.”

Maartjes favorieten