Personal care

Microplastics vermijden? Dat doe je zo!

13 mei 2024

MPMP banner

Microplastics vermijden is nog niet zo simpel als het klinkt. Ze zijn namelijk overal, ook in onze leefomgeving. Maar natuurlijk zijn er ook een hoop dingen die je wél kunt doen! Wij helpen je graag op weg en delen onze beste tips.

1. Download de Beat the Microbead app

Microplasticvrije verzorging? Geen probleem. Je kunt natuurlijk alle microplastics uit je hoofd leren en in de winkel eerst de ingrediënten bekijken voordat je een product in je winkelmandje gooit, maar dat is helemaal nergens voor nodig. Met de Beat the Microbead app van Plastic Soup Foundation kun je al je favorieten namelijk makkelijk scannen. Zo zie je gelijk wat er in zit en of het product microplasticvrij is. 

Enne.. ben je op zoek naar een vervangend product? Dan kun je terecht bij WELEDA, Marcel’s Green Soap, Witlof Skincare, Smyle, The Lekker Company en natuurlijk bij ons! Of bij één van de 160 andere zero plastic merken!

2. Herbruikbare drinkflessen

In een PET-fles zitten enorm veel microplastics. Een goede manier om ze te vermijden is dus door te investeren in een herbruikbare drinkfles van goede kwaliteit. Je bespaart er ook nog eens heel veel plastic mee! Gewoon zelf even vullen onder de kraan, makkelijker kan eigenlijk niet.

3. Kleding zonder microplastics

Fan van fast fashion? Wil je microplastics vermijden, kun je beter investeren in kleding van goede stoffen en kwaliteit. Wegwerpkleding die na een paar keer dragen al kapot gaat is misschien leuk voor je Instagram, maar bij deze (vaak synthetische) stoffen komen er tijdens het slijten behoorlijk wat microplastics vrij. En die adem je dus zo weer in. Kies dus voor natuurlijke materialen zoals katoen, bamboe en linnen.

4. Navullen maar!

Ook in de supermarkt kun je bepaalde keuzes maken om microplastics te vermijden. Probeer plastic verpakkingen zoveel mogelijk te ontwijken. Geen groente en fruit in een plastic jasje dus. Er zijn ook supermarkten waarbij je eigen verpakkingen kunt navullen. Geen plastic, maar glazen potjes die ook nog eens leuk in je keukenkastjes staan.

5. Keuken 

Over de keuken gesproken. Ook hier kun je wat kleine aanpassingen doen. Wist je dat afwassponsjes enorm slijten en er dus kleine stukjes plastic vrijkomen? Niet wat je wil op je schone borden en bestek. Kies dus voor borstels van bijvoorbeeld bamboe, lekker duurzaam! En ook je plastic snijplanken wil je misschien vervangen voor een variant van bamboe. Je snijdt namelijk niet alleen je groenten, maar ook stukjes plastic die daar dan in terecht komen. 

Niet zo duurzaam om je goede snijplanken zomaar weg te gooien, maar ook daar hebben we iets op bedacht. Gebruik je oude snijplank gewoon als onderlegger tijdens het knutselen. Perfect voor het spelen met klei of kinetisch zand!

Soms voelt het misschien alsof je niet zo veel kunt doen, maar als consument heb je super veel invloed. Jouw keuzes bepalen de toekomstplannen van de industrie. Dus als er behoefte is aan microplasticvrije producten, zullen steeds meer bedrijven de omschakeling maken!