Sun protection

Kids en zonbescherming, hoe doet zij dat?

03 april 2024

Viora Rebergen

Woehoe! De zon schijnt weer! Oké, af en toe dan. Maar jij weet, net als wij, wat dat betekent: de zomer komt eraan. Maar die zon, die brengt ook gevaren met zich mee. UV-straling kan er namelijk voor zorgen dat je verbrandt (ook in de lente dus!). Zonbescherming is een behoorlijk ingewikkeld onderwerp, zeker voor kinderen, maar wel super belangrijk! In de rubriek “hoe doen zij dat?” spreken we met ouders over herkenbare momenten van het ouderschap en stellen we ze de vraag: hoe doe jij dat? Deze keer influencer Viora, moeder van dochter Loa. Hoe gaat zij om met zonbescherming?

Viora, hoe belangrijk is zonbescherming voor jou?

“Mijn moeder hamerde al vanaf dat ik en mijn broertje heel klein waren op zonbescherming. Op vakantie zwommen we vaak in een t-shirt omdat we beiden spierwit haar hadden en er anders binnen twee minuten uitzagen als kreeften. Ik weet dus al vanaf heel jong hoe belangrijk het is om in te smeren en dit probeer ook ook aan mijn eigen dochter mee te geven.”

“Daarnaast heb ik ook kanker gehad en was mijn huid tijdens de chemokuur extreem kwetsbaar. Ik moest de zon echt vermijden. Ik ben me in die tijd nog bewuster geworden van het gevaar van de zon en te weinig insmeren. Juist wanneer je denkt dat het niet nodig is, is het wel nodig. De zon kan heel verraderlijk zijn, juist op momenten dat je het niet verwacht.”

Zonbescherming en kids, hoe pak jij dat precies aan?

“Ik weet hoe belangrijk het is om kleine kinderen niet bloot te stellen aan de zon, zeker niet zonder bescherming. Mijn dochter heeft op vakantie en in de zon in Nederland altijd een UV-shirt aan. Die beschermt dus echt tegen UV-straling, wat een normaal t-shirt niet doet. Vroeger waren dit soort UV-shirts echt spuuglelijk, maar gelukkig zijn ze tegenwoordig echt mega hip, zeker voor baby’s.”

“Verder vind ik het wel belangrijk om niet té panisch om te gaan met de zon, dat maakt een vakantie namelijk alleen maar stressvol in plaats van relaxed. Insmeren doen we zeker en in de schaduw zitten ook zo veel mogelijk, maar als ze op het strand wil spelen moet dat ook kunnen en laat ik haar daar vrij in. Maar wel met een UV-shirt aan dus.”

En hoe zorg jij ervoor dat jouw dochter insmeren ook leuk vindt?

“Met een make-up kwast! Dat is echt een dikke tip. Doe een beetje zonnebrand op een make-up kwast en smeren maar. Het smeert zoveel makkelijker, vooral in het gezicht, en mijn dochter vind het ook nog eens super grappig.”

“Als ik geen make-up kwast bij me heb, dan smeer ik eerst mezelf in met haar hulp. Ik doe het dus eerst voor en daarna doen we het samen bij haar. Ik probeer er echt een spel van te maken, zodat ze het ook leuk vind om zichzelf in te smeren en het een leuk moment is voor ons samen. Geen paniek dus, gewoon leuk maken.”

Hoe vaak smeren jullie jezelf in op een zonnige dag?

“Om heel eerlijk te zijn zou ik mezelf best wat vaker mogen insmeren. Soms vliegt de tijd echt voorbij en voordat je het doorhebt ben je zo een paar uur verder. Ik probeer het zeker elke drie uur te doen, maar dat lukt lang niet altijd bij mezelf. Bij mijn dochter ben ik daar echt veel alerter op. Bijzonder eigenlijk hoe je dan zo op een ander kunt focussen terwijl je jezelf een beetje vergeet. Welkom in het leven van een ouder. Wel moet ik erbij zeggen dat ik de zon niet meer zo actief op zoek als vroeger, de schaduw vind ik vaak een stuk lekkerder.”

Heb je nog een zonbescherming tip voor andere ouders?

“Neem het serieus, maar wees ook niet te paniekerig. Leg je kinderen uit dat verbranden veel pijn doet en dat je het kunt voorkomen door goed te smeren, regelmatig de schaduw op te zoeken en beschermende kleding te dragen. Maak het insmeren daarnaast dus ook leuk, met bijvoorbeeld een make-up kwast: ‘Ik ga jou helemaal verven!’. Of met Naïf’s insmeerlied ;). Betrek je kinderen erbij, want samen is veel leuker en levert ook nog eens een hoop grappige momenten op.

Zonbescherming voor de hele familie