Personal care

In gesprek met Hanna Verboom: “Het meest schokkende is dat microplastics eigenlijk overal al zitten”

18 mei 2024

Hanna Verboom en Sjoerd Trompetter

Deze week lanceerden wij, samen met WELEDA, Marcel’s Green Soap, The Lekker Company, Witlof Skincare en Smyle, de campagne Micro Plastic, Macro Drama. Want die kleine stukjes plastic, zijn een behoorlijk groot probleem. Hanna Verboom, onder andere regisseur van de korte docu Plastic Sailors, zet zich in voor de campagne en staat volledig achter een toekomst zonder microplastics. “Je kunt pas systemen veranderen als je samen gaat werken. Er zijn alternatieven, dus laten we gewoon anders gaan kiezen." Wij gingen in gesprek met Hanna en vroegen haar waarom deze campagne zo belangrijk is voor haar.

Waarom vind je microplastics een belangrijk onderwerp om je voor in te zetten?

“Ongeveer 5 à 6 jaar geleden heb ik een documentaire gemaakt voor National Geographic over microplastics in de zee. Toen was al duidelijk zichtbaar hoeveel kleine plastic deeltjes in de zee belanden. Het was ook de eerste keer dat ik meer te horen kreeg over de gezondheidseffecten van microplastics. Daarom wilde ik graag meedoen aan deze campagne, waarbij merken die microplasticvrij zijn, samenwerken om meer bewustzijn te creëren voor dit probleem. Er is nog veel onbekendheid over dit onderwerp, hoewel er al veel onderzoek naar gedaan wordt en we al aardig wat weten. Het is veelzeggend dat de EU inmiddels een verbod op microplastics heeft ingesteld. Daarom is het zo belangrijk om samen bewustzijn te creëren, omdat het probleem nog steeds te weinig aandacht krijgt.”

Wat was voor jou de meest schokkende realisatie over microplastics?

“Het meest schokkende is eigenlijk dat het gewoon al overal zit. Er zitten microplastics in de wolken, ze zijn gevonden in de baarmoeder en placenta’s van ongeboren kinderen. Dat is schokkend, vooral omdat we nog niet precies weten welke effecten microplastics kunnen hebben. Wat we inmiddels wel weten door recent onderzoek; de invloed op ons immuunsysteem, hormonen en vruchtbaarheid, laat zien dat het gewoon niet goed is voor ons, dat is heel duidelijk.”

Hoe zie je de toekomst voor je?

“Het is mijn missie om films te maken en te selecteren die mensen bij elkaar brengen. Ik denk dat het daar om moet gaan: kijken naar overeenkomsten en waar we het over eens zijn. Samen kunnen we het systeem namelijk veranderen. Voor mij persoonlijk gaat het dan over thema’s zoals mentale gezondheid, hoe we omgaan met de natuur en hoe we met elkaar kunnen verbinden. Gelukkig zie je dit ook steeds meer terug in verschillende industrieën, waarbij mensen die geloven in een ander toekomstbeeld samenkomen om het tij te keren.”

Heb je nog tips voor mensen om bewuster om te gaan met microplastics?

“Lees je in in het verhaal van de mensen achter de merken waarmee jij dagelijks in aanraking komt. Er zijn ondernemers die echt bezig zijn met de vraag hoe hun product kan bijdragen aan een betere wereld. Jij kunt bewustere keuzes maken die ook prima zijn voor je portemonnee.”