Baby

Eerste hulp bij vieze billen! Dit is wat mee móet in de luiertas

23 mei 2023

DSC07702

Een goed begin is het halve werk. Handig om tijdens het verschonen van je baby alles binnen handbereik te hebben. Heb je alle juiste producten in huis? Wij leggen je uit waar je op moet letten. Met deze tips zijn de billen van je baby zo weer schoon en verzorgd.

Wat heb je allemaal nodig?

Laten we beginnen met een luiertas. Een goede luiertas vinden is namelijk al een uitdaging op zich. Je moet letten op de grootte, de indeling, het materiaal en het gewicht. Daarnaast is het ook handig om te checken of de tas een goede ritssluiting heeft en of de band verstelbaar is (bron: Ouders van nu). Let op: er is een verschil tussen een luiertas en een mom bag. Een luiertas moet aan bepaalde eisen voldoen (zoals lekvrij) en heeft vaak verschillende vakken.

En dan nu de inhoud van je luiertas. We hebben een lijstje voor je samengesteld met wat er op de babyuitzetlijst moet:

  • Luiers

  • Billendoekjes

  • Swaddle

  • Billencrème

  • Hydrofiele luiers

  • Setje babykleding

  • Slabbetje

  • Speen

  • Speelgoed

  • Eventueel een thermosfles met water op temperatuur voor de fles

  • Eventueel melkpoeder en een fles

Onmisbaar: goede luiers!

First thing, voldoende luiers in je tas. Anders kun je zo weer omdraaien. Wist je dat een pasgeboren baby ongeveer 7 schone luiers per dag nodig heeft? Dit aantal neemt natuurlijk af als je baby opgroeit, maar het duurt nog zeker 3 of 4 jaar tot ‘ie zindelijk is. Op zoek naar een duurzaam alternatief voor al die wegwerpluiers? Wij stellen wasbare luiers voor, bijvoorbeeld die van kaatjekatoen.nl. Een goede luier is daarom enorm belangrijk! Je moet bijvoorbeeld altijd de ingrediënten checken. In veel luiers zitten schadelijke stoffen, zoals plastic, chloor en bleekmiddel. Zorg er ook voor dat de luiers goed aansluiten en flexibele plakstrips hebben.

 

Multifunctionele doeken

Swaddles heb je nooit genoeg. Say what? Swaddles zijn grote katoenen doeken en daar heb je nooit genoeg van. Multifunctioneel inzetbaar: als verschoonmat, spuugdoek na het voeden en als schaduwdoek over de wandelwagen.

 

Veilige billendoekjes: waar moet je op letten?

Babydoekjes: onmisbaar dus als je een baby hebt. Wat zit er eigenlijk allemaal in die doekjes? De Consumentenbond deed onderzoek naar verschillende soorten billendoekjes. Er werden gelukkig geen echt gevaarlijke en schadelijke ingrediënten gevonden. Wel zitten veel babydoekjes vol met parfum en andere allergenen. Dus waar moet je nou op letten bij babydoekjes? Een simpele truc om de eerste helft al makkelijk te scannen: het aantal ingrediënten op de lijst. Zijn dit er meer dan, let's say, 7? Laat maar staan. Ook wil je liever geen parfum of alcohol in je billendoekjes. Andere omstreden ingrediënten zijn conserveringsmiddelen zoals parabenen, PEG en phenoxyethanol. Deze zijn mogelijk hormoonverstorend en je kleine kan er allergisch voor zijn. Keep it simple, keep it natural! De Naïf Plastic Free Wipes zijn bevatten geen alcohol en parfum. Om de gevoelige babyhuid zo goed mogelijk te verzorgen bestaat de lotion voor 99% uit water. De babydoekjes bevatten geen gekke ingrediënten waardoor je ze veilig kunt gebruiken bij vieze billen.

 

In een handomdraai

Naast dat alle ingrediënten van je billendoekjes veilig moeten zijn, is het ook belangrijk dat de doekjes handig in gebruik zijn. Als je met je ene hand de voeten van je baby vasthebt, wil je makkelijk met je andere hand een doekje uit de verpakking kunnen trekken. Je wilt natuurlijk niet hebben dat je in een ruk alle doekjes uit de verpakking trekt. Het is ook goed om te checken of de wipes niet te nat of te droog zijn. De doekjes moeten vochtig genoeg zijn om alles goed schoon te maken, maar niet té vochtig dat je baby er natte billen aan overhoudt.

Producten voor in de luiertas

Subscription form
Waar wil jij meer informatie over ontvangen?