Pregnancy

De 20-wekenecho: dit kun je verwachten

13 juni 2022

zwangerschap afbeelding pregnancy newsletter block

De 20-weken echo is een belangrijke echo voor veel ouders. Tijdens deze echo wordt er gekeken of je kindje helemaal gezond is en of er lichamelijke afwijkingen gevonden kunnen worden. Daarnaast wordt er gecheckt of de groei goed is en of de baby zich volgens plan ontwikkelt. Deze echo is overigens niet verplicht, de keuze ligt bij jou.

Voorafgaand aan de echo

Voordat de 20-wekenecho plaatsvindt, heb je sowieso eerst een gesprek met je verloskundige (of gynaecoloog) over deze echo. Tijdens dit gesprek wordt uitgelegd wat de echo inhoudt, waar er allemaal naar wordt gekeken en welke opties je hebt, mochten er afwijkingen worden gevonden

Tijdens dit gesprek kun je vragen stellen en je twijfels kenbaar maken. Zo kun je denken aan: ‘Wil ik het weten als er afwijkingen zijn?’ ‘Wat te doen bij een ernstige afwijking?’ ‘Hoe zit dat met vervolgonderzoeken?’ De verloskundige zal je nooit overhalen om de echo te doen, de keuze is uiteindelijk aan jou. Wel kan je luisteren naar wat ze te zeggen heeft en wat de “voors” en “tegens” zijn. Het is fijn om tijdens dit gesprek iemand mee te nemen. Je partner (als die in het spel is), een familielid of vriendin. Meestal ben je zelf wat zenuwachtig (en hallo zwangerschapsbrein!), dus is het prettig als er iemand mee is die scherp blijft. Het gesprek opnemen met je telefoon is ook altijd een optie. 

Verschillende scenario’s

Het zijn geen gemakkelijke vraagstukken als we het hebben over ‘Wat als de echo niet goed blijkt…’ Want daar wil je helemaal niet vanuit gaan, tegelijkertijd wil je ook niet de luchtig denken. Immers, wat zou je doen als er een afwijking is. Daarbij: misschien verschillen jij en je partner wel van mening. Een verloskundige kan jullie begeleiden, dus ga niet zitten bekvechten (want het is sowieso nog niet zo ver!), want daar schieten jullie beiden niks mee op. Houd rekening met verschillende scenario’s en bespreek deze met elkaar. 

Hoe gaat de 20-wekenecho in zijn werk?

Ten eerste: het is een uitwendig onderzoek, dat alleen kan worden uitgevoerd door een gespecialiseerde echoscopist. Een verloskundige zonder echo-ervaring kan deze echo niet maken. Terwijl je meekijkt, legt de echoscopist uit wat ‘ie ziet. Wist je trouwens dat een 20-wekenecho vaak tussen de 18e en 21ste week plaatsvindt? En meestal in de 19e week?

Waar wordt naar gekeken?

Tijdens de 20-wekenecho wordt er naar de volgende dingen gekeken:

  • Open ruggetje

  • Schisis (hazenlip)

  • Open schedel

  • Waterhoofd of andere hersenafwijkingen

  • Breuk of gat in het middenrif of de buikwand

  • Afwijkingen aan het geslacht

  • Afwijkingen aan de lever, maag of darmen

  • Ontbreken of afwijkingen van blaas en nieren

  • Ontbreken of afwijkingen van en aan de ledematen

3% tot 4% van de baby’s hebben te maken met een afwijking. Dat is niet veel, maar toch achten veel ouders (in spe) deze echo belangrijk. Sommige ouders hebben een hoger risico op een kind met een geboren afwijking, bijvoorbeeld als iets genetisch is of als er iets in de familie zit. Maar ook ziekte en medicijngebruik tellen mee. Is dit het geval en is de kans hoger, dan wordt er een geavanceerd echo-onderzoek gedaan. Dit is een uitgebreider onderzoek dan de standaard 20-wekenecho en duurt vaak iets langer. 

Geslacht 

De 20-wekenecho is er om te checken of het kindje gezond is, maar er kan ook al naar het geslacht worden gekeken. De echoscopist zal nooit onaangekondigd zeggen wat het geslacht is, maar mocht je het willen weten, dan kan dat. Hij of zij zal daarom altijd eerst vragen of jullie het willen weten.

Uitslag van de 20-wekenecho

De uitslag krijg je meteen na het onderzoek. Is er een vermoeden van een afwijking, dan wordt er een afspraak ingepland voor een geavanceerd echoscopisch onderzoek, mocht je dat willen. Weet ook dat de 20-wekenecho niet 100% betrouwbaar is. Dit komt omdat afwijkingen zich ook na de 20 weken kunnen ontwikkelen. 

Wordt de echo vergoed? 

Het Structureel Echoscopisch Onderzoek, ofwel 20-wekenecho, valt onder de basisverzekering. Het wordt dus volledig vergoed. Fijn! Overigens worden eventuele vervolgonderzoeken niet altijd volledig gedekt. Vraag dit dus (mocht het zo zijn).

Je bent nu op de helft, dus het is een spannende tijd. Enerzijds is het allemaal heel echt en je ziet nu ook dat je zwanger bent. Anderzijds kan het als onzeker voelen. Go with the flow en bekijk alles stap voor stap. You rock! 

Inhoud

Alles voor jouw zwangerschap

Zwanger? Wij zijn er voor je!

Zwanger? Wij zijn er voor je!

Als je zwanger bent verandert er een hele hoop. En dat is best spannend! Die eerste 1.000 dagen zijn erg belangrijk voor een baby. Laat ons je helpen met al je vragen en zorgen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, zo ben je altijd als eerste op de hoogte van.. nou alles eigenlijk!

Waar wil jij meer informatie over ontvangen?
Uitgerekende/Geboorte datum
mm
dd
yyyy