Baby
Vanaf dít moment gaat je baby lachen (en deze verschillende soorten lachjes zijn er)!
16 september 2021

De eerste lach van je baby. Priceless. Je wordt een beetje week van binnen. Je hart smelt. Het lijkt een teken van herkenning, van jullie band die alleen maar sterker wordt. Maar, vanaf welke leeftijd gaat je baby eigenlijk lachen? En welke soorten “lachjes” zijn er allemaal?
Wanneer begint je baby met lachen?
Alvast een leuk weetje: Sommige indianenstammen organiseren een lachfeest, voor de eerste glimlach, dus het is zeker iets bijzonders. Een teken van joy in het leven. Goed, maar wanneer begint je kroost met lachen? Het eerste lachje dient zich al een paar dagen na de geboorte aan. Je kent deze lach wel; zo’n tevreden lach, meestal tijdens het slapen. Baby’s oefenen in de baarmoeder al met gezichtsuitdrukkingen en zetten deze, nadat ze geboren zijn, nog even voort.
Hoe zit het met lachen en de ontwikkeling?
Lachen is aangeboren en heel goed voor zowel de cognitieve als de sociaal emotionele ontwikkeling voor je mini. Zo helpt het bij de taalontwikkeling, het zorgt voor sterke tong-, lippen- en mondspieren, maar ook bij het duidelijk maken van iets. Een baby kan immers alleen communiceren door te huilen of door zijn gezichtsuitdrukkingen te showen. Hello mommy, I love you!
Verschillende soorten lachjes
Reflexlach. Deze glimlach zie je meestal de eerste paar dagen na de geboorte verschijnen. En hoe graag we ook willen geloven dat dit een hele oprechte glimlach is, het is een reflex. Maar… Dat maakt het niet minder speciaal. Je hart maakt er toch een sprongetje van. En weet je, misschien is het wel gewoon een gelukzaligheidsglimlach.
De echte glimlach. Jaaa! Daar is ‘ie. Na zo’n zes weken word je baby beter in het onderscheiden van dingen en herkent ‘ie ook je gezicht. Hoe dichter jij je hoofd bij je mini houdt, hoe groter de kans op een lach. Het duurt niet lang meer, of er komt ook geluid bij. Zo onwijs schattig.
Schaterlach. Deze lach zie je vaak rond de vier maanden. De allerleukste lach! Omdat je kind steeds meer situaties voor het eerst ziet en deze ook bewust meemaakt, die voor ons al heel bekend zijn (bijvoorbeeld een vogel die wegvliegt), kan een kind daarvan in een deuk liggen. Dit alleen al observeren geeft pure endorfine. Ook als er zich situaties voordoen die anders zijn dan een kind had verwacht, ontstaat er vaak een schaterende lachbui. Heerlijk. Gekke bekken trekken uit het niets, rare geluiden maken, de Naïf Splashing Bath Bombs in bad laten versmelten; your baby will love it. Het mooie hieraan is ook: een kind kijkt gelijk of zijn ouders nog wel zelf een beetje lachen. They keep us young! Lachen is gezond. Echt.
Specifieke lach. Als je kroost zes maanden oud is, gaat hij steeds meer mensen herkennen. Daarom lacht je baby rond die leeftijd ook steeds meer naar opa, oma of bijvoorbeeld de crècheleidsters. Zo kan het ook zijn dat als er een vreemd gezicht is, er helemaal geen lach komt. En dat is ook oké.
Kiekeboe en Kietelen
Om het lachen te stimuleren kan je een kiekeboe-spel spelen of je mini kietelen. Dit zijn twee vrij onschuldige activiteiten én je kind gaat ervan lachen. Schaterlachen zelfs. Toch is het fijn om het volgende in je achterhoofd te houden. Bij het kiekeboe-spel heeft je baby het idee dat mama of papa weg zijn en gelukkig ook weer terugkomen. Het is dus een beetje randje ‘leuk/niet-leuk’. Ook kan het spannend zijn voor je baby. Kijk daarom hoe je kind reageert. Wat betreft het kietelen; hierdoor verliest je kind controle over het lichaam. Een kind wat nog niet kan praten met woorden, kan zich dus ook niet verdedigen. Het schaterlachen is leuk, maar je kunt er ook voor kiezen om dit spel iets later in te zetten.
Onze favorieten voor de bedtijd routine
Inhoud

Word lid van de Naïf familie en krijg €5 korting!
Word lid van de Naïf familie, wij zijn er om jou te helpen. Hoe we dat doen? Met inspirerende content, antwoorden op al je vragen en zorgen over huidverzorging, speciale acties waarvan jij altijd als eerste op de hoogte bent en nog veel meer!