Baby

Premature baby’s en verzorging, hoe zit dat?

24 februari 2024

Premature babyverzorging

Eerder gaven we je een kijkje op de afdeling Neonatologie (St. Antonius Geboortezorg) van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht. Verpleegkundige Vronie vertelde ons alles over het reilen en zeilen van deze bijzondere afdeling. Maar hoe zit het precies met de verzorging van een premature baby? Wat zijn de do’s en don’ts? Dat zochten we voor je uit.

De eerste 1.000 dagen van het leven van een kind zijn erg belangrijk. Deze periode, die loopt vanaf de conceptie tot ongeveer de tweede verjaardag, heeft invloed op de toekomst en ontwikkeling. De verzorging van de kwetsbare en gevoelige huid speelt hierbij natuurlijk ook een rol. Vronie vertelt ons dat mensen hier ook steeds mondiger over worden. “Er wordt meer onderzoek gedaan door (verwachtende) ouders en er wordt ook steeds meer bekend over allergische reacties. Sommige verzorgingsproducten voor baby’s kunnen daarnaast ook een best heftige geur hebben en dat vinden niet alle ouders fijn.” 

 

Hoe zit het precies met de huid van baby’s die te vroeg geboren zijn, en wat wil je wel doen en wat wil je liever vermijden als het om verzorging gaat?

“Je moet je indenken dat een baby eigenlijk 40 weken in de buik hoort te zitten. Als een kindje hier dus met 32 weken wordt geboren, dan is dat 8 weken te vroeg. De huid is dan nog heel dun. We leggen deze baby’s dan vaak in de couveuse, wij noemen dat ook wel het glazen huisje, met extra bevochtiging om te zorgen dat de huid niet uitdroogt. Premature baby’s hebben vaak ook veel donshaartjes, daaraan kun je ook zien dat ze eigenlijk nog niet helemaal ‘rijp’ zijn. Je wil dan gewoon milde producten gebruiken om irritaties te voorkomen. Als een baby vanaf 37 weken geboren wordt, dan noemen we dat aterm. De huid is dan al wat dikker, maar nog steeds erg gevoelig. Milde producten zijn dus eigenlijk voor alle pasgeborenen heel belangrijk.”

 

Vronie, wij hoorden dat jij ervoor hebt gezorgd dat Naïf bij jullie op de afdeling ligt. Klopt dat?

“Dat klopt! Ik ken de producten van Naïf van mijn zus. Zij heeft een kindje met een gevoelige huid en was super enthousiast over jullie producten omdat de huid van haar baby er zo goed op reageerde. Dat zette mij aan het denken. We verzorgen hier premature baby’s: die hebben een hele gevoelige huid. We willen ze de beste start meegeven, dat is ook ons motto, dus ik vroeg mezelf af hoe wij hen het beste kunnen ondersteunen.”

 

“Gemiddeld gaat een kind hier twee keer per week in bad. Dit doen we samen met de ouders en we merken ook dat het badmoment heel belangrijk voor ze is. Maar badderen droogt de huid wel uit, dus hoe verzorg je die dan het beste? Zo kwam ik dus bij Naïf uit. Jullie producten zijn gemaakt met natuurlijke ingrediënten en hebben ook niet zo’nheftige geur, dus we besloten het te proberen. Allereerst met een proefverpakking, ook om te testen wat ouders ervan zouden vinden. Iedereen is eigenlijk heel enthousiast, ook ouders die nog nooit van Naïf gehoord hebben. We zien eigenlijk ook helemaal geen allergische reacties, dus wij zijn alleen maar positief!”

 

Welke Naïf producten liggen er allemaal bij jullie op de afdeling?

“Wij gebruiken vooral de badolie, shampoo en bodylotion heel veel. Die vind je dan ook op alle neo suites”

De favorieten van St. Antonius Geboortezorg