Sun protection

Onze SPF30 zonnebrandcrème (2023) komt beter uit de test!

17 april 2024

Consumentenbond image 800x800

Dan de Consumentenbond en TestAankoop beweren!

Bij Naïf geloven we in eerlijkheid en transparantie. Daarom vinden we het ook zo belangrijk om jou meer te vertellen over onze hoogtepunten, maar ook over onze uitdagingen. En het afgelopen jaar hadden we een behoorlijke uitdaging. De Consumentenbond (Nederland) en TestAankoop (België) testten vorig jaar onze SPF30 zonnebrandcrème voor volwassenen en concludeerden dat deze niet deed wat het beloofde. Met het volle vertrouwen in onze zonnebrand lieten we ‘m nog eens testen en ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) testte het product en wat denk je? Met succes!

Weet je nog? Vorig jaar werd onze SPF30 zonnebrandcrème door de Consumentenbond en TestAankoop gelabeld als ‘afrader’. En in de tussentijd hebben wij niet stilgezeten. Wij waren nog steeds overtuigd van ons product, we hadden het zelf natuurlijk ook al lang laten testen. Toch lieten we het even dubbel checken, want we willen natuurlijk alleen het beste voor jou en je huid. 

Slecht getest?

Wat er precies is gebeurd? We schrokken natuurlijk enorm van de uitslag van de Consumentenbond en TestAankoop, waarin zij claimen dat onze SPF30 voor volwassenen (2023) niet zo goed beschermt als beloofd. Wij waren namelijk overtuigd van de bescherming en waren niet bang om dat te bewijzen. Daarom lieten we de zonnebrand nog eens testen door het onafhankelijke laboratorium Helioscience (dat hadden we natuurlijk al eerder gedaan) én ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit nam ons product onder de loep. Drie onafhankelijke tests dus, en wat denk je? Ja hoor! Onze SPF30 doet gewoon wat ie belooft!

De zonnebrand komt dus beter uit de test dan beweerd en is ook nog eens het best getest. Wij denken namelijk dat er geen andere producten in de markt zijn die zo vaak en grondig gecheckt zijn als onze SPF30. En wat heeft ‘ie goed gepresteerd hè! Behalve in de test van de Consumentenbond en TestAankoop dus*. 

*Let op: TestAankoop en de Consumentenbond werken samen. Er is dus maar één test uitgevoerd. Het gaat niet om losse testen van verschillende organisaties.

"Toen het nieuws kwam dat ons product volgens de Consumentenbond en TestAankoop niet aan de beloofde SPF voldeed, was dat een flinke klap in het gezicht," zegt onze oprichter Jochem Hes. "We hebben ons best gedaan om een product te maken dat op alle fronten veiliger is dan de rest. En dan zo'n oordeel, dat je reputatie en geloofwaardigheid in twijfel trekt. Het voelde als David tegen Goliath, en de media namen het zonder aarzeling over. Maar gelukkig heeft de NVWA ons product getest en bevestigd dat het wél aan de beloofde SPF voldoet."

Rectificatie

Deze nieuwe bevindingen laten zien dat onze SPF 30 zonnebrandcrème voor volwassenen van vorig jaar dus wél te vertrouwen is. En wij vinden het belangrijk dat jij als consument goede informatie krijgt over de producten die je gebruikt, want dat verdien je! Daarom roepen we op tot rectificatie van de eerste testresultaten van de Consumentenbond en TestAankoop en willen we samen met ze om de tafel om onze testmethoden te vergelijken zodat we slechte testen en fouten in de toekomst kunnen voorkomen.

Ongevalideerde testmethode

Er zijn een hoop voordelen aan minerale zonnebrand. Het is bijvoorbeeld vriendelijker voor de huid, biedt goede bescherming en is minder belastend voor de planeet. Maar minerale zonnebrand werkt wel anders dan traditionele zonnebrand en daarom moet het ook anders getest worden. Veel organisaties, zoals de Consumentenbond en TestAankoop, weten dit niet en gebruiken voor minerale zonnebrand dezelfde testmethoden als voor traditionele zonnebrand. 

Een voorbeeld hiervan zijn ongevalideerde in-vitro methoden zoals HDRS en double-plate. Deze testen worden niet uitgevoerd op mensen, maar er wordt gekeken naar de verschillende eigenschappen van een zonnebrand. Heel technisch dus. Uli Osterwalder, de voorzitter van het ISO Technisch Comité (zij onderzoeken testmethodes voor de Europese Commissie) benadrukt dat deze in vitro (lab) methode bij minerale zonnebrand voor afwijkende resultaten kan zorgen. Toch wordt er door verschillende organisaties, waaronder dus de Consumentenbond en TestAankoop, vastgehouden aan deze manieren van testen. Sterker nog, ze hebben aangegeven ook in de toekomst gebruik te zullen maken van deze methodes. 

Lees hier meer over het testen van zonnebrand.

Op deze manier krijgt minerale zonnebrand natuurlijk geen kans om succesvol te zijn. Als minerale zonnebrand altijd slecht uit de test komt, zullen consumenten (onterecht!) het vertrouwen verliezen in de beschermingskracht. En we zien dit niet alleen in Nederland en België. Ook in de rest van Europa komt minerale zonnebrand onterecht slecht uit de test, terwijl we het gebruik juist zouden moeten aanmoedigen. Daarom is het dus zo belangrijk dat organisaties stoppen met het gebruiken van traditionele testmethoden en zij hulp vragen bij labs die gespecialiseerd zijn in minerale zonnebrand. Wij roepen op tot verandering, zodat jij als consument voortaan echt geholpen en geïnformeerd wordt over de voordelen van minerale zonnebrand.

Verander de wereld, begin bij.. Goede testen!

En nu? Wij staan klaar om te helpen en ervoor te zorgen dat er geen slechte tests meer worden uitgevoerd. Dus Consumentenbond en TestAankoop, jullie hebben onze e-mailadressen, telefoonnummers en ons adres. En voor de zekerheid hier nogmaals de vragen die jullie meermaals hebben gesteld (inclusief de antwoorden die wij keer op keer hebben gegeven). Laten we samenwerken om de industrie te verbeteren en consumenten te helpen de beste keuzes te maken.

Rectificatie: In onze eerdere visuele uitingen werd mogelijk de indruk gewekt dat dit logo en deze boodschap door de NVWA wordt ondersteund of van de NVWA afkomstig is. Dit is niet het geval. Het gaat hier om de visie van Naïf ten opzichte van de behaalde testresultaten.