Baby

Wat is het verschil tussen een crème en een zalf?

31 October 2023

NAIF PRODUCTS 25 APRIL 2022-83

Dat je je huid en de huid van je mini-me moet hydrateren (ook bij een vette huid!), dat weet je hopelijk al. Daarvoor gebruik je natuurlijk een fijne crème. Of is een zalf toch beter? En nu we het er toch over hebben... wat is eigenlijk het verschil tussen een crème en een zalf? Na het lezen van deze blog weet jij de antwoorden!

Wat is het verschil tussen een crème en een zalf?

Let’s get down to basics: zowel een crème als een zalf bevatten olieachtige stoffen die de huid vet houden. Dat zit dus sowieso goed! Een zalf bevat in verhouding echter meer olieachtige stoffen. Een zalf wordt meestal voor medische doeleinden gebruikt, zoals het bestrijden van de symptomen van een huidaandoening.

Een crème is daarentegen meestal gemaakt op basis van water, zoals de vette crème van Naïf. Crèmes met voornamelijk natuurlijke ingrediënten zijn geschikt voor de gevoelige (atopische) huid, maar zijn geen medische kuur. Dit maakt de consistentie van een crème lichter. Daardoor is een crème zowel voor een droge huid als voor een vette huid geschikt.

Geeft zalf of crème beter af aan de huid?

Een zalf is dus gemaakt op basis van olie. Daarom zal een zalf bijna niet in de huid trekken, maar zal deze eerder op de huid blijven liggen. De actieve ingrediënten krijgen zo de kans om optimaal hun werk te doen.

Omdat een crème meestal op waterbasis is gemaakt, trekt een crème makkelijker in de huid dan een zalf. Het water in de crème maakt deze licht en verkoelend, en crèmes kunnen daarom ook goed gebruikt worden om milde huidirritaties te kalmeren.

Is een zalf of crème beter?

Of je een zalf of crème beter vindt, hangt dus vooral af van je eigen behoeftes en wensen. Zoek je naar een (medisch) product dat op de huid blijft liggen en een vette laag op de huid achterlaat? Dan ben je bij zalven aan het juiste adres.

Ben je alleen op zoek naar een zalf of crème voor de gevoelige (atopische) huid, dan is een crème op basis van natuurlijke ingrediënten vaak voldoende. Ook zal deze sneller intrekken en een verkoelende werking op de huid hebben. Een lekker geurtje aan een crème kan trouwens fijn zijn, maar is niet nodig voor een goede werking. Mocht je een crème zonder toegevoegde parfum zoeken, neem dan eens een kijkje bij ons 0% parfum assortiment!