Sun protection

Sun’s up! Is je zonnebrand van vorig jaar nog houdbaar?

21 maart 2023

8720828001455 3

Daar is ‘ie weer! Het zonnetje. Vaak is je zonnebrandcrème en aftersun van vorig jaar nog niet helemaal op. Kan het nog een ronde mee? Lees maar verder.

Houdbaarheid

Zonnebrandcrèmes hebben een houdbaarheidsdatum en deze staat vaak aangegeven op de verpakking, net zoals bij eten en drinken. Soms staat de houdbaarheidsdatum aangegeven met 12M, wat betekent dat de zonnebrand 12 maanden na openen nog werkzaam is. Let wel op! De voorwaarde is dan wel dat je het product goed hebt afgesloten en opgeborgen hebt in een droge en donkere ruimte op kamertemperatuur. Bij warmte kan de beschermingsfactor namelijk lager worden.

Onze zonbescherming is gesloten 36 maanden houdbaar. Is 'ie geopend, dan 12 maanden. Je hoeft de tube dan niet weg te gooien, maar je bent wel minder beschermd én je moet vaker smeren want de factor gaat achteruit. Voor Aftersun geldt hetzelfde verhaal: 36 maanden houdbaarheid bij een gesloten tube, na opening 12 maanden. Zeker bij aftersun is het belangrijk het product niet langer dan een jaar te gebruiken. Er kunnen namelijk bacteriën ontstaan, die je zeker niet bij een gevoelige of rode huid op wilt smeren. 

Twijfel je toch nog? Net zoals bij eten en drinken, kan je ook ruiken en zien wanneer je zonnebrand niet meer goed is. Is de geur niet meer hetzelfde als toen je ‘m voor het eerst gebruikte? Dan kan je beter je verpakking weggooien. Ook wanneer je crème heel waterig is of met klontjes, beter niet meer gebruiken. De kans is namelijk groot dat je product niet meer optimaal werkt.

Hoe bewaar je 'm?

Leg je zonnebrandcrème en aftersun op een koele plek. De badkamer lijkt logisch, maar is geen ideale plek omdat de temperatuur daar veel verandert. Beter dus in een laatje in je slaapkamer of een gesloten kast. In de ijskast bewaren kan, maar is niet nodig.

Zonbescherming voor de hele familie