Sun protection

Sun’s up! Is je zonnebrand van vorig jaar nog houdbaar?

13 March 2024

8720828001455 3

Daar is ‘ie weer! Het zonnetje. Die tube zonnebrand en aftersun van vorig jaar staat bij jou, zoals bij zovelen, waarschijnlijk ook nog in de kast. Maar kun je ‘m eigenlijk nog wel gebruiken of is ‘ie niet meer houdbaar en beschermt het daardoor niet zoals het hoort? Dit is hoe het zit met de houdbaarheid van je zonbescherming.

Houdbaarheid

Zonnebrandcrèmes, sprays en sticks hebben een houdbaarheidsdatum. Deze staat vaak aangegeven op de verpakking, net zoals bij eten en drinken. Over het algemeen staat de houdbaarheid van zonbescherming aangegeven met 12M. Dit betekent dat de zonnebrand werkzaam is tot 12 maanden na het openen van de verpakking. Let op: de voorwaarde is wel dat het product goed afgesloten is bewaard in een droge en donkere ruimte op kamer temperatuur! Is de zonnebrand heel warm geworden, dan kan dat ten koste gaan van de beschermingsfactor. 

Naïf zonbescherming is (zolang de verpakking gesloten is) 36 maanden houdbaar, is ‘ie open kun je ‘m 12 maanden gebruiken zoals je gewend bent. Betekent dit dat je ‘m daarna moet weggooien? Niet per se, maar je bent wel minder goed beschermd! Zorg dus dat je met een oude zonnebrand vaker smeert, want de factor gaat dus achteruit. Voor aftersun geldt hetzelfde: gesloten 36 maanden, open 12 maanden. Het is bij aftersun wel belangrijk om het niet langer dan een jaar te gebruiken, er kunnen namelijk bacteriën ontstaan in een geopende tube en die wil je liever niet op de gevoelige of rode huid smeren!

Even ruiken

Twijfel je toch of je zonbescherming nog goed is? Net zoals bij eten en drinken kun je ook bij zonnebrand ruiken en zien of het goed zit met de houdbaarheid. Is de geur niet meer zoals het was toen je het product voor het eerst gebruikte, of is de crème heel waterig geworden of zitten er klontjes (niet te verwarren met korrels*!) in, dan kun je het beter niet meer gebruiken. 

Zonbescherming bewaren

Zorg er voor dat je zonnebrand en aftersun op een koele plek legt. De badkamer lijkt misschien heel logisch, maar de temperatuur verandert daar vaak waardoor het niet ideaal is. Je kunt beter gaan voor een la in de slaapkamer of een gesloten kast. Ook kun je ervoor kiezen om het in de koelkast te bewaren, maar dit is zeker niet nodig.

Vertrouw jij je zonbescherming van vorig jaar niet meer en ben je op zoek naar iets nieuws? Via onze keuzehulp helpen wij jou met het vinden van een geschikte match, je vindt 'm hier.

Zonbescherming voor de hele familie