Pregnancy

Zwanger? Wij stelden 8 vragen aan de verloskundige!

06 december 2023

Merlin-61614464116371 pregnancy zwangerschap lifestyle

Bij Naïf vinden we het belangrijk om kinderen een zo goed mogelijke start mee te geven. Dat begint al vanaf de bevruchting, of eigenlijk zelfs al daarvoor - als we verloskundige Manon de Graaf mogen geloven. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, maar met zoveel informatie beschikbaar is het soms toch lastig te bepalen hoe je het dan aanpakt. Daarom gingen Romi en Eliza van Naïf op bezoek bij Liva Verloskundigenpraktijk om een aantal fabels uit de wereld te helpen.

1. Kun je vanaf de eerste controle kun je het hartje horen kloppen?

““Kunnen we al naar het hartje luisteren?” - is een veelgestelde vraag in de praktijk. De eerste controle is rond de 10 weken en het hartje horen we pas rond de 12 weken. Voor die tijd ligt de baby achter schaambotjes en kunnen we er niet goed bij. Het is dus een fabel. Wel kun je vanaf ongeveer 7 weken het hartje zien kloppen op een echo.”

 2. Roken en drinken voor en tijdens de zwangerschap, hoe zit dat?

“Veel mensen weten dat roken en alcohol tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor een baby in de buik. Een goede start begint al bij de bevruchting. Het eerder stoppen met drinken van alcohol en roken van nicotine kan dan ook een waardevolle bijdrage leveren bij een kinderwens.”

 3. Moet je tijdens de gehele zwangerschap foliumzuur slikken?

“Het slikken van foliumzuur is aan te raden bij een kinderwens. Foliumzuur is namelijk belangrijk bij het verminderen van afwijkingen tijdens het beginstadium van de zwangerschap (en dus al voor de conceptie). Een goed moment om te beginnen met het slikken van foliumzuur is bijvoorbeeld wanneer je stopt met anticonceptie. Het is dus niet zo dat je foliumzuur tijdens de hele zwangerschap moet gebruiken, omdat het alleen nodig is tijdens het begin van de zwangerschap. Na de eerste 10 weken van de zwangerschap kun je er in principe dus weer mee stoppen.”

4. Een uitgebreid geboorteplan, ja of nee?

“We krijgen inderdaad weleens boekwerken. Het is altijd goed om te weten hoe je het graag wilt hebben en je wensen onder elkaar te hebben staan. Onze tip is: houd het kort en bondig. We noemen het bewust geen geboorteplan maar geboortewensen, omdat je het simpelweg niet kunt plannen. Het loopt vaak anders dan je in je hoofd hebt. Wanneer je je vast wilt houden aan een plan is het lastig om dat stukje overgave te voelen, iets wat tijdens de bevalling juist zo belangrijk is.”

 "Schrijf het daarnaast vanuit vertrouwen. Wat heb je van ons nodig, in plaats van wat je niet wilt, zoals pijnstilling of een knip. Dit doen wij ook liever niet, maar alleen als het nodig is. Rust en vertrouwen bieden vinden wij erg belangrijk bij Liva en we proberen hier zo goed mogelijk over te informeren. Een tip is om je geboortewensen uit te printen, zodat je het aan het medisch personeel kunt geven mocht de bevalling toch medisch worden.”

 5. Neemt de kraamzorg het na de bevalling volledig over?

“We zien de kraamzorg als onze verlengde arm na de bevalling. Met de dagelijkse controles op temperatuur en voeding informeert de kraamzorg ons over de gezondheid van baby en ouder. Wij komen de eerste 10 dagen om de dag langs om deze informatie op te halen. Naast de hulp die de kraamzorg in het nieuwe gezin biedt is dit dus een fijne wisselwerking. 

Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de kraamzorg én de verloskundige om ouder en kind een goede start mee te geven. Officieel zijn wij als verloskundige eindverantwoordelijk. Na 6 weken is er voor de moeders nog een controle op de praktijk. Dat is altijd zo een wonderlijke transitie, want dan komt er ineens een moeder met baby binnen. Wij stellen ons echt op als een vertrouwenspersoon voor onze cliënten. Het is niet niks om samen mee te maken: de fase van de eerste aanmelding tot de geboorte en daarna.”,

 6. Is huidverzorging (net als voeding) ook belangrijk tijdens de zwangerschap?

“Het is nog geen vast onderdeel, maar we horen het wel steeds vaker. Zo is het belangrijk om je goed in te smeren wanneer je op vakantie gaat, omdat je eerder pigmentvlekken krijgt tijdens de zwangerschap.

 7. Is de verloskundigenpraktijk alleen voor zwangeren?

“Het is leuk voor de partner om betrokken te zijn tijdens de zwangerschap en mee te gaan met de controles. Natuurlijk helemaal als we het over de bevalling gaan hebben. Daarnaast doen we ook consulting in groepsvorm. Vrouwen worden individueel gecontroleerd, maar we hebben ook diverse partnersessies. Hierin wordt de bevalling en kraamtijd besproken, maar is er bijvoorbeeld ook een partnercoach die partners voorbereid op de bevalling en de periode daarna.”

8. Kan de partner al tijdens de zwangerschap een band opbouwen met de baby?

“Bonden gebeurt meestal na de bevalling, het blijft lastig om dit tijdens de zwangerschap voor elkaar te krijgen. In de kraamweek en daarna is het belangrijk om als partner minstens 20 minuten per dag huid-op-huid contact te hebben met de baby. Dit is gelijk een fijn moment om even ‘uit te checken’ - telefoon aan de kant en even alleen met de baby op de borst. Superbelangrijk!”

 

Een laatste tip van Manon:

Heb vertrouwen in het geboorteteam en wees niet bang om je over te geven. Wij staan naast je en zijn er om jou te begeleiden. Informatie en weten wat je kunt verwachten is de sleutel. Het is belangrijk om je voor te bereiden op wat komen gaat, maar een middenweg is misschien nog wel belangrijker. Zorg dat je genoeg weet om niet overspoeld te worden door verrassingen, maar wees ook bereid om je over te geven wanneer dingen anders lopen dan vooraf gepland of gewenst.

Subscription form
Waar wil jij meer informatie over ontvangen?