Pregnancy

Voorbereiden op de bevalling? Zo pak je dat aan

15 oktober 2021

Banner buik

Je ontkomt er niet aan: de bevalling. Je hebt (als het goed is) ongeveer negen maanden de tijd voor de voorbereiding. De meeste moms doen dit wat later in de zwangerschap, maar je kunt een aantal dingen ook zeker eerder toepassen. Of het nu om een eerste, tweede of derde kind gaat, iedere bevalling is anders. Voorbereiden gewenst dus.

Je 100% voorbereiden op een bevalling lukt vaak niet, omdat je gewoonweg niet weet hoe jouw bevalling verloopt. Wel kun je informatie tot je nemen, cursussen volgen en je mentaal voorbereiden. Hoe? Naïf legt uit.

Lees je in

Hoewel internet bommetje vol staat met informatie, is een ouderwets boek kopen ook zeker aan te raden. ‘Het grote wonder’ van Lennart Nilsson blijft magisch. Praten met je omgeving over hun bevallingen helpt vaak ook. Liever niet te veel op het negatieve focussen? Geef dit dan zeker aan! Blijf realistisch, maar laat je niet bang maken. 

Neem rust

Dit is voor veel moeders (in spé) lastig tijdens een zwangerschap. Zeker als je bijvoorbeeld een zelfstandig beroep hebt. Let een beetje op jezelf en plan je zwangerschapsverlof op tijd in. Heb je last van je bekken? Zorg er dan voor dat je niet tilt. Een bevalling kost linksom of rechtsom veel energie, dus zorg goed voor jezelf. Of dat nou mentaal, lichamelijk of voedings-wise is.

Wie wil je bij de bevalling?

Je partner? Je moeder? Je zus? Je beste vriendin? Door dit voor jezelf helder te krijgen, sta je straks niet voor verrassingen én staat niet opeens de hele kamer vol. Jouw bevalling. Jouw regels. Het is belangrijk dat je je prettig voelt bij de mensen. Een bevalling is zoiets kwetsbaars, dus creëer een veilige omgeving voor jezelf.

Regel kraamzorg

Je verloskundige wijst je hierop. Beval je thuis, dan is de kraamhulp  tijdens je bevalling aanwezig. Beval je in het ziekenhuis, dan bel je vanuit het ziekenhuis en is de kraamhulp er als je thuiskomt. Moet je langer blijven in het ziekenhuis, dan krijg je daar hulp. Afhankelijk van hoelang je blijft, kan het zo zijn dat de kraamhulp ook nog thuis komt.

Doe een cursus

Je kunt denken aan hypnobirthing of een bevalcursus. Ook zijn er speciale cursussen voor alleen de partner. Denk daarnaast aan een zwangerschapsgym of bootcamp, mensendieck en haptonomie. Keus genoeg. Kijk wat bij jou past. 

Bedenk hoe en waar je wilt bevallen

Is dat thuis of in het ziekenhuis? In een bad of op een baarkruk? Staand, liggend? De mogelijkheden zijn eindeloos en tegelijkertijd is er één ding belangrijk: dat jij je op je gemak voelt. Kies je voor kaarsen en muziek, of voor helemaal niks? It’s up to you. Geef aan hoe je het voor je ziet met bijvoorbeeld pijnbestrijding. Denk na over wat je wel en niet wilt, het eerste uur na de bevalling. Onthoud ook: het gaat niet altijd volgens planning, dus geef je over aan het moment en vertrouw op jezelf en de expertise om je heen. 

Verloop van de bevalling

Hoewel de bevalling voor iedereen anders is, is er wel een gedeeld verloop. Daar kunnen we over uitweiden, maar we houden het kort. Hieronder zie je de stappen van een - vaginale - bevalling. In een latere blog zullen we het hebben over de keizersnede.

  1. Beginnende weeën. Deze weeën komen meer regelmatig en worden heviger. Op dat moment voel je: de bevalling is echt begonnen.

  2. Ontsluitingsweeën. Die zorgen ervoor dat je baarmoedermond opent van 1 naar 10 centimeter. De laatste paar centimeters zijn het heftigst.

  3. Vliezen. Je vliezen breken vanzelf of worden gebroken. Hierna gaat de bevalling vaak in een stroomversnelling.

  4. Persweeën. Dit voelt alsof je heel nodig naar de wc moet. Je mag pas persen als je echt 10 centimeter ontsluiting hebt. Deze weeën zijn heel krachtig en behoren tot de laatste fase. Je bent er bijna!

  5. Hoofdje + lichaam. Als het hoofdje geboren wordt, kan dit een branderig gevoel geven. Maar wow, hij of zij is er al deels! Vaak kort erna volgt het lichaam. 

  6. Placenta. Gefeliciteerd, je baby is geboren. Nu nog de placenta. Je baarmoeder trekt samen om de placenta los te maken. De verloskundige vraagt je om nog een keer mee te persen, terwijl zij tegendruk geeft. Dit doet geen pijn. 

  7. Navelstreng. Als de hartslag van je kind niet meer voelbaar is in de navelstreng, mág die worden doorgeknipt. Hoeft niet, je kunt er ook voor kiezen om nog even te wachten. Je mag wel alvast je baby bij je op je borst houden, zodat ‘ie kan drinken.

Aardig wat stappen dus. Zoals we al zeiden gaat het bij iedereen anders, maar deze achtergrondinformatie over je bevalling biedt wat food for thought.

Alles voor jouw zwangerschap