Baby

Heeft je baby rode plekken of uitslag? Dit is wat het kan betekenen

23 August 2023

8717953117366 4 diaper cream lifestyle image baby skin

Een babyhuid, zo lief en zo zacht als babybillen. Toch? Helaas niet altijd, want die gevoelige huid kan ook flink wat te verduren krijgen. Heeft jouw kleintje last van rode plekken of uitslag en ben je benieuwd wat het kan zijn? Dit zijn de meest voorkomende redenen van uitslag of roodheid bij baby’s en kids. Lees snel verder!

Warmte uitslag, eczeem, baby acne of schrale en rode vlekken op de wangen? Huiduitslag komt veel voor bij baby’s en peuters. Niet zo gek ook, met zo’n puur en gevoelig huidje. Soms is uitslag een teken van een kinderziekte of allergie, twijfel je hierover dan is het altijd goed om een afspraak te maken bij een huisarts. Maar no worries, dit is echt niet altijd het geval. Uitslag kan namelijk ook heel onschuldig zijn. Wij hebben wat kwaaltjes op een rij gezet, met handige tips natuurlijk! 

1. Baby acne

Huh? Heeft mijn baby nou puistjes in het gezicht? Ja, het kan echt! Het wordt ook wel baby acne genoemd. Vaak wordt er gedacht dat borstvoeding de oorzaak is van baby acne, maar het begint dus al in de baarmoeder en heeft alles te maken met hormonen en extra talgproductie waardoor de poriën verstopt kunnen raken. Via de navelstreng worden hormonen van mama aan baby doorgegeven en deze kunnen dus een tijdje in jouw baby’s systeem blijven zitten na de geboorte. Baby acne komt meestal voor in de eerste vier weken. Er is ook nog een andere vorm van baby acne: Erythema Neonatorum Toxicum, ook wel bekend als ENT. Bij ENT zijn de bultjes eerder lichtgeel of wit en voelen meer vast aan. Een specifieke oorzaak voor ENT is er helaas niet. Maar no worries, het is net zo onschuldig!

Wat je kunt doen tegen baby acne: vrij weinig. Crèmes en oliën kunnen het namelijk juist erger maken. Lekker afblijven dus, het gaat vanzelf weg.

2. Eczeem

Ongeveer één op de tien baby’s krijgt er last van: eczeem. Heeft jouw baby last van eczeem dan is hij of zij dus zeker niet de enige. De meest voorkomende soort is atopisch eczeem: rode vlekjes, vochtblaasjes, schilfers, bultjes en jeuk. Vooral in het gezicht, de ogen en bij de oren komt deze huidaandoening vaak voor. Het is niet altijd duidelijk wat de oorzaak is van eczeem, maar het kan te maken hebben met een voedselallergie of intolerantie.

Wat te doen bij eczeem?

Om de jeuk en irritatie van atopisch eczeem te verlichten hebben wij een aantal tips op een rij gezet. 

  • Smeren, smeren, smeren. Het is belangrijk om de huid vet te houden, om de jeuk te minimaliseren. Smeer je mini in met een vette crème, zoals de baby crème. Deze crème bevat katoenzaadolie en amandelolie, ultra hydrating dus ;).

  • Houd de nagels van je kleintje zo kort mogelijk. Hoe korter de nagels, hoe minder goed ze kunnen krabben. Sokjes om de handen helpt ook.

  • Kleed je mini zo luchtig mogelijk aan en gebruik natuurlijke stoffen.

  • Elke dag in bad is echt niet nodig. Lang en warm douchen of badderen kan de huid uitdrogen. Gebruik daarnaast een wasproduct op oliebasis in plaats van zeep, zoals de Milky Bath Oil.

Bij twijfels, of als je merkt dat je baby echt veel last heeft, is het altijd verstandig om contact op te nemen met je (huis)arts of een dermatoloog.

3. Warmte uitslag

Heeft je baby het warm, bijvoorbeeld in de zomer of door warme kleding, dan kan er warmte uitslag (ook wel hitte-uitslag en warmte allergie genoemd) ontstaan. De zweetklieren raken verstopt, waardoor het zweet niet naar buiten kan en er ontstekingen ontstaan. Je herkent warmte uitslag aan blaasjes die gevuld zijn met vocht, vaak in het gezicht, de oksels of de nek. Maar het kan ook op andere plekken zitten.

Er zijn vier verschillende soorten warmte uitslag:

  • Miliaria crystalline: verstopping van de klieren op de oppervlakte van de huid. Er ontstaan bultjes gevuld met helder vocht. De bultjes verdwijnen vaak na een aantal uur.

  • Miliaria rubra: de verstopping gaat dieper in de huid. De bultjes worden dan ook rood en veroorzaken jeuk. 

  • Miliaria profunda: bij deze soort is de verstopping nog dieper in de huid. Vanuit de klieren lekt er dan ook zweet in de huid. Het gevolg: jeuk en pijn

  • Miliaria pustulosa: wanneer de bultjes geïnfecteerd raken met bacteriën ontstaat er Miliaria pustulosa. Pus vormt zich dan op de bultjes. Ook dan zal last zijn van jeuk en pijn.

Wat te doen bij warmte uitslag?

Het is belangrijk om de huid goed schoon en droog te houden om verdere ontstekingen te voorkomen. Zorg ervoor dat je warmte zo veel mogelijk vermijdt en trek je baby niet te strakke kleding aan. Je kunt de huid koelen met een koude doek. Het is niet verstandig om een vette baby crème te smeren wanneer je baby last heeft van warmte uitslag. Je kunt beter kiezen voor een zinkcrème. Deze verkoelt en werkt verzachtend voor de huid. Ga dan wel voor een zinkcrème zonder toegevoegd parfum, want dat wil je ook liever vermijden.

4. Vijfde Ziekte

De Vijfde Ziekte is een besmettelijk vlekjesziekte die bij baby’s, oudere kinderen kan volwassen kan voorkomen. Het wordt veroorzaakt door het Parvo B19-virus en verspreidt zich via vochtdeeltjes in de lucht. Waaraan kun je de Vijfde Ziekte herkennen? Rode vlekjes in het gezicht die zich vervolgens verspreiden over het hele lichaam. Je baby kan bijvoorbeeld ook ineens koorts of hele rode wangen en jeuk krijgen. Belangrijk om goed in de gaten te houden dus! De vlekjes verdwijnen vaak binnen een week vanzelf en wanneer je de ziekte hebt gehad kun je het niet nog een keer krijgen. Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat je direct contact opneemt met je huisarts of verloskundige, wanneer je vermoedt de Vijfde Ziekte te hebben. 

Wat kun je doen als jij of je kleine de Vijfde Ziekte heeft?

Het enige wat je eigenlijk kunt doen is uitzieken. Om de huid en roodheid te verkoelen en verzachten kun je een zinkcrème zonder toegevoegd parfum op de pijnlijke of jeukende plekjes smeren. Een frisse neus halen is misschien geen oplossing, maar kan je wel goed doen, dus ga als het lukt of even een blokje om met je kleine. Houd er wel rekening mee dat de Vijfde Ziekte dus besmettelijk is, dus blijf zo veel mogelijk uit de buurt van anderen. 

Bij hoge koorts is het altijd aangeraden om contact op te nemen met je huisarts.

5. Waterpokken

Wie kent ze niet: waterpokken. Misschien wel één van de bekendste kinderziekten. Bijna ieder kind heeft ze wel gehad. Waterpokken komen meestal voor bij kids van 1 tot 8 jaar oud en ontstaan vaak in de winter of aan het begin van de lente. Dit is waaraan je waterpokken kunt herkennen:

  • Vlekjes in het gezicht

  • Vlekjes worden blaasjes

  • Hangerig, niet lekker

  • Verminderde eetlust

  • Verhoging

Wat moet je doen bij waterpokken?

Trek niet te strakke kleding aan bij je kleine, ga voor lekker luchtig. Zorg er ook voor dat er niet gekrabt wordt (we know, een onmogelijk taak, maar you got this!). Knip de nagels of trek sokken aan over de handen van je baby. Zinkcrème kan ook helpen bij de jeuk! Verder kun je het eigenlijk alleen maar uitzitten, al zweren sommige mensen ook bij een havermout badje. Kan geen kwaad om het te proberen toch?

6. Rode en schrale wangen

Veel baby’s hebben last van een droge huid. Vooral de wangen kunnen rood en schraal worden. Hoe dit komt? De babyhuid is eigenlijk niet helemaal af, maar nog vol in ontwikkeling. Negen maanden lang heeft je mini lekker beschermd in de baarmoeder gelegen, zonder invloeden van buitenaf en nu moet de huid het opeens allemaal zelf doen. Zelf vet houden lukt nog niet en met zon, wind, buitenlucht en temperatuurverschillen krijgt ‘ie het behoorlijk zwaar te verduren. 

Wat kun je doen bij rode en schrale wangen?

  • Gebruik een vette crème op de wangen, zoals deze baby crème. Deze bevat amandelolie en avocado-olie en laat een vettig laagje achter, zonder plakkerig te worden. Hierdoor herstelt 'ie niet alleen de meest gevoelige huid, maar verzorgt en hydrateert de vette crème ook. Extreme droogheid? Onze baby balm is zelfs nog iets vetter en kan dus helpen met de hele droge plekjes.

  • Beperk baddertijd. Een baby hoeft echt niet dagelijks in bad, ze worden namelijk niet echt vies. Maak je er wel een fijn badritueel van, gebruik dan lauwwarm water en zeepvrije producten zoals een badolie.

  • Dep de wangen goed droog met een hydrofiele doek.

  • Naar buiten in de zomer? Ons advies is om baby’s altijd uit de zon te houden, maar gebruik daarnaast ook een zonnebrand want de zon helemaal ontwijken lukt vaak niet. De gevoelige babyhuid is nog niet bestand tegen de felle zon en UV-stralen. Een minerale zonnebrand met factor 50 is een goede keuze. Anders dan bij traditionele zonnebrand trekt het UV-filter van een minerale zonnebrand niet in, maar vormt het een laagje op de huid. Hierdoor is de kans op irritatie of een allergische reactie veel kleiner. Enne.. vergeet ook jezelf niet in te smeren hè.

De baby- en kinderhuid kan het dus behoorlijk zwaar hebben de eerste jaren. En soms is het misschien ook lastig te achterhalen wat nou precies het probleem is. Ga daarom bij twijfel altijd naar de huisarts! Die kan jou precies vertellen wat er aan de hand is en hoe je die kleine kan helpen met eventuele ongemakken.

Inhoud

Baby & kids producten

Word lid van de Naïf familie en krijg €5 korting!

Word lid van de Naïf familie en krijg €5 korting!

Word lid van de Naïf familie, wij zijn er om jou te helpen. Hoe we dat doen? Met inspirerende content, antwoorden op al je vragen en zorgen over huidverzorging, speciale acties waarvan jij altijd als eerste op de hoogte bent en nog veel meer!

Waar wil jij meer informatie over ontvangen?