Baby & kids

Badtijd, hoe doen zij dat?

29 september 2023

baby bad

Badtijd: bij de één complete chaos, bij de ander lekker zen. De leeftijd van jouw kleine heeft hier wellicht ook iets mee te maken (hallo terrible twos!). Jij weet hoe het bij jou thuis gaat, maar hoe gaat dit bij anderen? In de rubriek “Hoe doen zij dat?” spreken we met ouders over allerlei herkenbare momenten en stellen we de vraag: hoe doe jij dat? In deze blog: Myrthe, moeder van Otis (2) en Féline (0) en Naïf’s Owned Media Manager. Hoe ervaart zij bad tijd met twee kleine kinderen?

“Een dreumes en een baby zorgt voor een flinke uitdaging. De slapeloze nachten en de aandacht die beiden nodig hebben in combinatie met werk, huishouden en een sociaal leven is soms best ingewikkeld, maar de avond routine is bij ons thuis eigenlijk het moment waar iedereen even tot rust kan komen.”

Hoe ziet het badmoment er uit bij jou thuis? “Toen Otis nog een baby was, zette ik tijdens het badmoment altijd hetzelfde liedje op en na het bad maakten we nog tijd voor een massage moment. Dat vond niet alleen hij, maar ook ikzelf echt een fijn en gezellig moment, met Féline probeer ik dat moment ook echt vast te houden al is het met een tweede kind een stuk lastiger om de aandacht te verdelen. Het is heel grappig, want je merkt dus dat ze het liedje van het badmoment ook gaan herkennen. Wanneer ze verdrietig zijn en ik zet hetzelfde liedje op terwijl ik met ze knuffel, komen ze ook tot rust!”

“Soms gaan Féline en Otis samen in bad, dat is dan wel wat minder zen. Otis vindt het leuk om met zijn zusje in bad te gaan, maar dan moet het wel op zijn manier gaan. Hij vindt het bijvoorbeeld niet leuk als zij naar zijn speelgoed grijpt of te hard spettert. Dan moet “zutje uit” (zusje uit bad). Als mijn partner en ik beiden thuis zijn, proberen we ze dus ook los van elkaar in bad te doen, zo krijgt Féline rust en krijgen ze allebei aandacht. Bij Otis was ik heel gefocust op het creëren van dat ‘perfecte avondritueel’ met een badje, massage en boek, maar ik merk dat ik daar met Féline een stuk makkelijker in ben geworden.” 

Welke producten gebruik je voor het badderen? “Thuis gebruiken wij soms badolie en soms badschuim, ik vind het fijn om dit af te wisselen. Na het badderen probeer ik dus vaak ook tijd te maken voor een massage moment, waarvoor ik Naïf babyolie gebruik. Otis helpt graag mee met het badritueel van zijn kleine zusje, al hebben ze wel een haat/liefde relatie en vindt hij het soms nog lastig.”

“Als ze samen in bad gaan, speelt hij vaak met een lege fles en een emmertje, iedere keer vullen met water en weer leeggooien in dat emmertje. Doordat hij zelfstandig speelt kan ik mijn aandacht ook makkelijker verdelen. Het leukste vindt hij om het einde van het badmoment af te sluiten door ijskoud water over zich heen te gooien. Geen idee waarom hij dat zo leuk vindt, maar dan is het echt lachen, gieren, brullen en roept hij heel hard: “TOUT!!! HAHAHA” (koud).” 

Wat koester jij het meest aan dit moment met je kids? “Het badmoment is een van de weinige momenten waarop iedereen eindelijk even stil zit na een hectische dag en voor ons het perfecte moment waarop we samen tijd door kunnen brengen. Tijdens het badderen hebben we tijd om tot rust te komen en om fijn met elkaar te praten en zowel ik als de kinderen genieten echt van dit moment. Omdat iedereen tot rust komt tijdens dit deel van onze avondroutine is het ook makkelijker om de kinderen daarna in bed te leggen. Ze zijn al rustig en ontspannen en vallen daardoor vaak ook snel in slaap (al is doorslapen soms nog wel een probleem bij ons thuis ;)).”

Heb je nog tips voor andere ouders? “Als onderdeel van het Naïf team heb ik me natuurlijk al vaak verdiept in onderzoeken en de musts and don'ts van ouderschap, maar in de realiteit is het altijd anders. Dat is ook wat ik graag wil meegeven aan andere ouders: alleen omdat de boeken of het internet zeggen dat er een beste manier is, betekent niet dat dit ook voor jou werkt. Elk kind is anders en elk gezin is ook anders. Hoewel bad tijd bij mij thuis vaak een moment van rust is, is dit zeker niet altijd het geval. Elke dag is anders en elk gezin is anders, ook dat is helemaal niet erg. Uiteindelijk gaat het erom dat je doet wat goed voelt voor jou en je kids.”