Sun, Sea, Sorry Free

Ontdek Naïf's natuurlijke zonnebrand

Ontdek het hier
Elk jaar belandt er circa 14.000 ton zonnebrandcrème in onze oceanen. 85% van deze zonnebrandcrèmes bevat microplastics (Plastic Soup Foundation, 2021), daar is de oceaan niet blij mee. Voorkomen dat we iets van zonnebrand achterlaten in de oceaan kan niet. Veranderen wát we achterlaten kan wel. Daarom zijn de natuurlijke zonnebrandcrèmes van Naïf gemaakt met een natuurlijke UV filter, zonder schadelijke ingrediënten voor de oceaan. Is dat dan heel anders zo’n natuurlijke zonnebrandcrème? Nee hoor, gewoon lekker smeren, zonder witte waas. Dat is pas zorgeloos de zon in.

Naïf's natuurlijke zonproducten

Zonnebrand Baby & Kids SPF50
€21,95

Shop nu

Zonnebrand lichaam SPF30
€21,95

Shop nu

Zonnebrand Baby & Kids SPF30
€19,95

Shop nu

Natuurlijke vs chemische UV filters, wat is het verschil?


Komt ‘ie: een chemische UV filter trekt in de huid en absorbeert daar de zon. De huidreactie die ontstaat als de zonnestralen op de huid schijnen is de UV bescherming. Een natuurlijke UV filter is afkomstig van een mineraal zoals zinkoxide of titanium dioxide en legt een laagje op de huid. Als een soort spiegel weerkaatst deze de zonnestralen. Hierdoor is de kans op een huidreactie minimaal. Dit maakt natuurlijke UV filters zeer geschikt zijn voor de kids en iedereen met een gevoelige huid.
Ontdek onze zonbescherming

Op welke ingrediënten moet je letten?


Ter bescherming van de koraalriffen en UNESCO World Heritage zijn zonnebrandcrèmes met chemische UV filters al verboden in Palau, Hawaii, Mexico en Bonaire. Het gaat om de ingrediënten oxybenzone (benzophenone-3) en octinoxate (octyl methoxycinnamate). Maar ook ethyl paraben, butyl paraben, octocrylene, 4-methyl-benzylidene camphor, benzyl paraben, triclosan, methyl paraben en phenoxyethanol.

Nanodeeltjes
Het nadeel van minerale UV filters is dat het een witte waas kan achterlaten op de huid. Om dit te verhelpen worden de ingrediënten in kleine deeltjes opgeknipt, ook wel nanodeeltjes. Je herkent nanodeeltjes op het etiket als zinc oxide (nano) of titanium dioxide (nano). Omdat deze zo klein zijn kunnen ze door de huid dringen en daarnaast in de natuur terecht komen. We don’t want that. Bij Naïf gebruiken we daarom non-nano filters. En we hebben hard gewerkt aan een formulering voor een sunny glow, en dus zónder Casper het Spookje taferelen! :-)

Wat is het probleem?

Vervuild zeewater

Jaarlijks spoelt er meer dan 14.000 ton zonnebrandcrème de zee in. In chemische UV filters wordt gebruik gemaakt van oxybenzone en octinoxate waarvan 1 druppel genoeg is om duizenden liters zeewater te vervuilen. Daarom zijn deze in diverse landen zoals Hawaii, Bonaire en Palau al verboden.

Verdwijning van het koraal

In meer dan 3500 zonnebrandcrèmes wordt gebruik gemaakt van chemische UV filters. Uit laboratorium onderzoek komt naar voren dat benzophenone-3 verbleking en sterfte van het koraal kan veroorzaken. Koraalriffen zijn enorm belangrijk voor de wereld. Dit is het thuis van vissen en andere zeedieren, die uit kunnen sterven wanneer er geen koraal meer is. Ook zorgt koraal voor een rustige ‘lagune’ in de zee en werken ze als een soort golfbrekers. Als het rif verzwakt, zijn wij minder goed beschermd bij noodweer.

Groeiende plastic soep

Voor de dikte van verschillende crèmes of lotions kunnen er microplastics worden toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan de microbeads in een scrub. Ook in zonnebrandcrème kunnen microplastics worden gebruikt. Wanneer je gaat zwemmen na het insmeren, komen deze dus ook in de zee terecht.

Hoe veilig is jouw zonnebrandcrème?


Het is van groot belang de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van UV straling. Maar zonnebrandcrèmes met chemische UV filters kunnen dus ingrediënten bevatten die schadelijk zijn voor de oceaan. Daarnaast kunnen ze ook effect hebben op de gezondheid van de huid. Zo wijzen diverse onderzoeken uit dat zowel oxybenzone als octinoxate terug worden gevonden in het lichaam en de hormoonhuishouding kunnen verstoren. Daarnaast kan er bij het gebruik huidirritatie ontstaan, doordat de zonnebrandcrèmes in de huid worden opgenomen.

Kies je voordeel pack en bespaar

Feeling Sunny Pack
€55,00

Shop nu

Cool Kids Pack
€50,00

Shop nu

Family Sun Pack
€38,00

Shop nu

Blogs

Dit zijn de voordelen van natuurlijke zonnebrandcrème

Lees meer

Waarom aloë vera na het zonnen goed voor je huid is

Lees meer