Poo, pee? Plasticvrije billendoekjes van Naïf

Ontdek het hier

Babydoekjes. It’s a dirty business. En dan bedoelen we niet het schoonmaken van babybillen. Ruim 90 procent van de babydoekjes bevat namelijk plastic. En niet alleen de verpakking, maar ook de babydoekjes zelf. Elke seconde worden er 14.000 babydoekjes gebruikt en daarmee kan er ongelooflijk veel plastic in de natuur terecht komen.

No more dirty business


Change the world of personal care, dat is de missie van Naïf Natural Skincare. Daarom willen we zoveel mogelijk bewustwording creëren rondom al het plastic in baby wipes! Help je mee? Deel dit verhaal met zoveel mogelijk mensen en kies voortaan voor plasticvrije babydoekjes.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste acties, leuke tips voor een plasticvrije levensstijl of andere duurzame weetjes. Join the Naïf club en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Plasticvrije billendoekjes


  • Gemaakt van eucalyptusvezels (geen plastic)
  • Met een lotion van 99% water
  • Goed vochtige doekjes
  • Groot en stevig, zuinig in gebruik
  • Plakken niet aan elkaar
  • Voorkomt allergische reactie en huidirritatie
  • Alcoholvrij en parfumvrij
  • Ongeopend 36 maanden houdbaar

Lotion 99% water

Zonder plastic

Vrij van alcohol en parfum

Wat is het probleem?


Een groeiende plastic soep Volgens Luierinfo gebruik je per jaar gemiddeld 1.800 luiers. Dit aantal kan natuurlijk per baby hoger of lager liggen. En met een gebruik van 2 doekjes per schone luier, kom je al snel aan enorme hoeveelheden gebruikte billendoekjes. Wel 14.000 billendoekjes per kind, uitgaande van 4 jaar in de luiers! Baby’s worden vies, no sh*t. Die babydoekjes eindigen met de luiers in de prullenbak. In Nederland zorgt dat elk jaar voor ongeveer 275 kilo luierafval per kind.

Volgens het WWF komt er jaarlijks 8 miljoen ton plastic in de oceaan terecht, waarvan 50% single-use plastic is. Vochtige doekjes vallen daar dus ook onder. Eén pak standaard babydoekjes bevat ongeveer 58 gram plastic. Dat staat ongeveer gelijk aan 2 1L PET flessen. Dus je kan je voorstellen dat dit een grote impact heeft op het milieu.

Spoel je wipes niet door het toilet – tenzij het expliciet anders staat vermeld. Het advies van de rioolzuivering is om liever geen enkel vochtig doekje door te spoelen, ook niet wanneer deze biologisch afbreekbaar is. De leidingen raken verstopt en dat wil je niet meemaken. In Londen ontstond een verstopping ter grootte van een Boeing 747. Yikes. Bron: Unie van Waterschappen


Verstopte rioleringen


Vochtige doekjes worden veel op de rivieroevers gevonden en staan in de top 15 meest gevonden items in de Maas en de Waal, met gemiddeld 12 doekjes per 100 meter rivieroever. Omdat het materiaal in deze producten vaak niet wordt afgebroken door water zoals wc-papier wordt afgebroken, kan het dus op de oevers blijven liggen. En dan hebben we het alleen nog over de rivieren. Daarbij kunnen de doekjes worden opgegeten door zeedieren. Bron: Schone Rivieren

Ondanks dat Naïf’s Plastic Free Wipes in 8 weken zijn afgebroken, mag je ze toch niet doorspoelen. Het doekje lost namelijk niet snel genoeg op om verstopping te voorkomen. Daarnaast kunnen zeedieren in de gebruikte doekjes stikken. Dat wil je niet! Gewoon in de prullenbak dus.

Eenmaal gebruikt mogen ze in Nederland bij het restafval, dus niet bij het GFT-afval. Omdat billendoekjes ontlasting bevatten, mag deze niet mee in dezelfde afvalstroom als regulier GFT afval. Dit is om te voorkomen dat er bijvoorbeeld medicijnresten in de compost eindigen. Als je zelf compost maakt, kun je de wipes hier wel voor gebruiken.


Welke ingrediënten zijn goed voor de babybillen?


Wat zit er eigenlijk allemaal in die doekjes? De Consumentenbond deed onderzoek naar verschillende soorten billendoekjes. Er werden gelukkig geen echt gevaarlijke en schadelijke ingrediënten gevonden. Wel zitten veel babydoekjes vol met parfum, parabenen en andere allergenen.Verstoorde hormoonhuishouding


Dus waar moet je nou op letten bij babydoekjes? Laat doekjes met parfum links liggen. Daarnaast moet je oppassen voor baby wipes die conserveringsmiddelen bevatten als phenoxyethanol en parabenen. Die wil je niet gebruiken voor het schoonmaken van die zachte babybilletjes. Phenoxyethanol beschadigt de huid en is slecht voor eczeem. Parabenen lijken op het hormoon oestrogeen en verstoren de hormoonhuishouding.

Veelgestelde vragen

Waar zijn standaard billendoekjes van gemaakt?

Eén pak standaard babydoekjes bevat 58 gram plastic. Dat zijn 2 1L PET flessen!

Waar moet je op letten bij het kopen van babydoekjes?

Laat doekjes met parfum links liggen. Daarnaast moet je oppassen voor baby wipes die conserveringsmiddelen bevatten als phenoxyethanol en parabenen. Die wil je niet gebruiken voor het schoonmaken van die zachte babybilletjes. Phenoxyethanol beschadigt de huid en is slecht voor eczeem. Parabenen lijken op het hormoon oestrogeen en verstoren de hormoonhuishouding.

Mag ik vochtige doekjes doorspoelen?

Spoel je wipes nooit door het toilet. De rioolzuivering ziet liever geen enkel vochtig doekje doorgespoeld, ook niet wanneer deze biologisch afbreekbaar is. Ook Naïf billendoekjes mag je ze niet doorspoelen. Het doekje lost namelijk niet snel genoeg op om verstopping te voorkomen. Daarnaast kunnen zeedieren in de gebruikte doekjes stikken. Dat wil je niet! Gewoon in de prullenbak dus.

Hoe gooi je billendoekjes weg?

Eenmaal gebruikt mogen ze in Nederland bij het restafval, dus niet bij het GFT-afval. Omdat billendoekjes ontlasting bevatten, mag deze niet mee in dezelfde afvalstroom als regulier GFT afval. Dit is om te voorkomen dat er bijvoorbeeld medicijnresten in de compost eindigen. Als je zelf compost maakt, kun je de wipes hier wel voor gebruiken.