Home Blog Minerale vs. chemische UV-filters: dit moet je weten

Minerale vs. chemische UV-filters: dit moet je weten

23 april 2019 by Sjoerd Trompetter

Sun is out! Tijd om te smeren, maar hoe kies je nou een goede zonnebrandcrème voor jezelf of voor je kind? Weet jij het verschil tussen chemische of natuurlijke UV filters? En hoe zit dat met die witte waas? Check it out!

zonnebrandcreme naif

Inmiddels weten we dat we niet meer zonder SPF kunnen. Wij niet, maar onze kinderen ook niet. Juist die gevoelige, kwetsbare huid moet je goed beschermen. Alleen, waar let je nou op als je een zonnebrandcrème koopt? Wat is het verschil tussen minerale/natuurlijke en chemische UV filters? Hoe werkt Naïf’s natuurlijke zonnebrandcrème? En hoe komt het dat sommige crèmes een witte waas achterlaten? In deze blog leggen we je alles uit.

Chemische UV filters

Je kunt onderscheid maken tussen chemische en minerale filters. Om maar gelijk te beginnen met: Naïf maakt gebruik van een minerale filter. Die wordt hieronder uitgelegd. Chemische filters trekken in je huid en daar wordt dus ook de UV-straling geabsorbeerd. Het nadeel van chemische filters is dat er eerder een allergische reactie kan ontstaan, met name bij kids, doordat deze in de huid dringt. Een chemische filter herken je o.a. aan de volgende ingrediënten: oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone. Weetje: chemische UV filters worden in steeds meer landen verboden, zoals Bonaire, Hawaii en Palau, omdat deze het zeewater vervuilen en koraal en vissen ziek maakt.

Minerale/ natuurlijke UV filters

Minerale filters leggen een laagje op je huid, als een soort kleine spiegeltjes, waardoor de straling dus op de huid wordt weerkaatst, denk aan titaniumdioxide en zinkoxide. Ze worden dus niet door de huid opgenomen. Hierdoor is de kans op een huidreactie minimaal en is het dus veilig voor baby’s en kinderen. Wat er wel vaak gebeurt is dat er een witte waas ontstaat. Dit kan je verhelpen door de ingrediënten in superkleine deeltjes op te knippen, ook wel nanodeeltjes genoemd. Omdat deze in de huid kunnen dringen en makkelijker in de natuur terecht komen is de zonbescherming van Naïf non-nano.

Naïf Natuurlijke Zonnebrandcrème voor Baby & Kids

Naïf maakt gebruik van een natuurlijke UV-filter, namelijk titaniumdioxide (gecoat). Een bewuste keuze, want het is niet alleen huidvriendelijk, maar ook vriendelijker voor de natuur en dus de toekomstige generaties. Een licht witte waas houd je sowieso bij een natuurlijke filter zonder nanodeeltjes, maar om het smeren te vergemakkelijken gebruiken we kokosolie, sheabutter en olijfolie. Ook bevat de crème de bekende Naïf geur (allergeenvrij), is deze 100% vegan, bevat deze het ‘zero plastic inside’ certificaat van de Plastic Soup Foundation en komt deze in een verpakking gemaakt van suikerriet. Clean skin, clean ocean! Naïf natuurlijke zonnebrandcrème 100ml €19,95. Go wild en ontvang bundelvoordeel.
Bundel natuurlijke zonnebrandcreme naïf

En natuurlijke zonnebrandcrème voor volwassenen?

We zijn druk bezig met het verminderen van de witte waas, zodat jij er ook het terras mee op kan. Hopefully next year!

Lees ook: Alles wat je moet weten over SPF

Handige video
Handig: het filmpje van Nu.NL legt het verschil uit in 60 seconden. Check it out!

Lees meer


Gratis verzending
in Nederland en België


Voor 22:00 uur besteld
is morgen in huis


Niet goed? Geld terug
Altijd blij met jouw bestelling