Home Blog Dit gebeurt er met je huid wanneer je minder dan 6 uur per nacht slaapt

Dit gebeurt er met je huid wanneer je minder dan 6 uur per nacht slaapt

06 maart 2018 by

De één straalt bij 6 uur slaap, de ander ziet er dof en moe uit. Over het algemeen is het toch wel heel fijn als je minimaal 8 uur slaapt pakt op een nacht. Vooral omdat we tegenwoordig ook veel prikkels te verwerken krijgen en je lichaam rust nodig heeft.

Een uitgerust lichaam betekent ook een mooie huid. Want weinig slaap doet namelijk veel meer met je huid dan je in eerste instantie denkt. Slaapexperts zeggen dat wanneer je minder dan 6 uur slaapt, je dit direct ziet aan je. Want…

1. Je lichaam maakt minder collageen aan
Collageen zorgt voor een soepele en stevige huid en minder rimpels. Hup, naar je bed jij!

2. Maar wel meer cortisol
Een stresshormoon. En dat stresshormoon zorgt weer voor minder aanmaak van hyaluronzuur = meer rimpels. Daarbij zorgt stress voor uitdroging, acne en grauwheid.

3. Je krijgt een doffe teint
Goede nachtrust zorgt ervoor dat je huid een opkikker krijgt door de bloedtoevoer naar je huid. Slaap je weinig, dan kun je er dus grauw uitzien. Slaaptekort vermindert de bloedtoevoer naar de huid in het gezicht. De huid wordt mat en een roze blos is ver te zoeken.

4. Je krijgt wallen
Weinig geslapen? Dan zie je dat gelijk aan je ogen. Of je krijgt wallen, of je krijgt rode ogen (of beide!). Gezwollen ogen ontstaan doordat de bloedtoevoer niet goed is na een nacht doorhalen en zorgt ervoor dat vocht zich ophoopt. Drink daarom veel water de volgende dag of leg ‘s avonds een extra kussen onder je hoofd.

5. Je haar wordt dof en dunner
Weleens gemerkt? Logisch, want de haarfollikels worden normaliter gevoed met voedingsstoffen, vitamines en mineralen uit je bloed. Aangezien de bloedtoevoer minder wordt, wordt je haar ook slechter gevoed. En, zoals we al zeiden, kan te weinig slaap zorgen voor stress. Dit kan weer leiden tot haaruitval. Slapen dus!

6. Je huid neemt minder goed verzorgingsproducten op
Als je slaapt, richt je huid zich op het repareren van cellen. Ze zeggen niet voor niks dat slapen het beste medicijn is. De bloedtoevoer is bij een tekort aan slaap niet optimaal en kan dus ook niet optimaal profiteren van de verzorgingsproducten. Zorg daarom in ieder geval dat, of het nu een latertje wordt vannacht of niet, dat je een goede vochtinbrengende crème op doet voor het slapengaan en een extra glas water drinkt. ‘s Nachts verlies je ook meer vocht dan overdag.

LEES OOK: Feit of fabel: ieder huidtype heeft een andere verzorging nodig

Lees meer


Gratis verzending
in Nederland en België


Voor 22:00 uur besteld
is morgen in huis


Niet goed? Geld terug
Altijd blij met jouw bestelling