Personal care

Wist jij dit? Zo worden rimpels verergerd

14 januari 2021

8720254710006 5

Rimpels, you hate them or love them. De één vindt ze karakteristiek, de ander spuit ze het liefst vol met Botox. Feit is; iedereen krijgt ermee te maken (tenzij je gezegend bent met oma's rimpelvrije DNA). Daar kan geen anti-rimpelcrème tegenop, maar er zijn wel andere dingen die je kunt doen om rimpels te voorkomen.

But first, hoe ontstaan rimpels?

Vanaf je 25e levensjaar neemt de hoeveelheid elasticiteit en collageen af in de huid waardoor deze minder goed is ondersteund. Ook wordt je huid dunner en maakt de huid minder olie aan. Voordeel; heb je een vette huid, dan ontstaan er minder snel rimpels.

Hoe worden rimpels verergerd?

Slapen met make-up op

Dit zou eigenlijk net zo gewoon moeten zijn als het poetsen van je tanden: je make-up eraf halen voor het slapengaan. Make-up bevat chemicaliën. Zo bevat de gemiddelde blush 16 chemicaliën, je oogschaduw 26 en je lipstick 33. Dan hebben we het nog niet eens over de bacteriën die je via je foundation verzamelt. 's Nachts is je huid bezig te herstellen, make-up houdt dit proces tegen. Wil je niet.

Te weinig hydratatie

Een droge huid is minder flexibel. Om je huid een handje te helpen is het handig te voorkomen dat deze uitdroogt. Dat zit 'm van binnen en van buiten. Probeer vochtontrekkende dranken te vermijden, zoals koffie en alcohol en genoeg water te drinken of te eten. Eat your liquids! Wat dacht je van een watermeloensalade als lunch? Een komkommer met hummus als tussendoortje? Hydrateer van buiten door je huidbarrière te ondersteunen met een fijne dagcrème en een vochtregulerende nachtcrème.

Te weinig slaap

We hebben geleerd dat collageen en elastine een belangrijke rol spelen als het gaat om rimpels. Bij een tekort aan slaap komt het hormoon 'cortisol' vrij en vertraagd het de aanmaak van melatonine wat beide de aanmaak van collageen tegenhouden. Bij een slaaptekort spreken we over minder dan 6 uur slaap per nacht.

Je huid teveel reinigen

"We zijn onszelf veel te veel aan het reinigen. Het is net als de afwas, je haalt het vetlaagje van de huid. Alleen voeden we het niet terug." - aldus dermatoloog Elian Brenninkmeijer. Het resultaat: een droge huid. En we weten dat een droge huid rimpels in de hand werkt. Dus; minder reinigen en als je reinigt, gebruik dan een milde cleanser op oliebasis. En als het even kan, probeer dan SLES of tonics met harde alcohol (op de ingrediëntenlijst: ethanol) te vermijden.

Roken

Zodra je rookt inhaleer je schadelijke stoffen die ervoor zorgen dat je huid minder zuurstof opneemt. Je doorbloeding vermindert en het collageen en elastine wordt afgebroken. Hello rokerlijntjes!

Geen zonbescherming

UV straling geeft rimpels vrij spel doordat de elasticiteit afneemt. Denk aan een elastiekje dat afbrokkelt. Probeer de zon zoveel mogelijk te vermijden en gebruik een SPF in je dagcrème. Of ga gewoon voor een zonnebrandcrème voor het gezicht.

Stress

Cortisol, hetzelfde hormoon als bij slaaptekort, komt vrij wanneer je stress ervaart. Tel daarbij op dat je bij stress veel fronst, slecht slaapt, waarschijnlijk ook vergeet voldoende te drinken en je door een deadline vergeten bent je make-up eraf te halen en de cirkel is rond. Stress kun je nooit vermijden, maar je kunt het wel managen. Nobody's perfect.

Fronsen

Vaak hebben we het niet eens door, maar we fronsen heel wat af. Door naar je scherm te turen, tegen de zon in te kijken of stress. Probeer jezelf ervan bewust te zijn wanneer je fronst en hier een oplossing voor te vinden. Heb je misschien een bril nodig in het verkeer? Frons je vaak door het zonlicht, draag dan vaker een zonnebril.

Op je zij slapen

Je kent het wel - je wordt 's ochtends wakker en de kreukels staan letterlijk in je gezicht. Al dan niet van je kussensloop (ja hallo satijnen kussensloop!), maar ook doordat je waarschijnlijk op je zij hebt gelegen. Probeer jezelf aan te leren op je rug te liggen. Voordeel; pak je gelijk de rimpels op je décolleté mee.

Een anti-rimpelcrème gebruiken (oke deze verergert geen rimpels, maar is wel een valse illusie)

Dit is wellicht één van de grootste claims in de cosmetica industrie. Niet alleen komt huidveroudering grotendeels voort uit je genen, een crème doet niets anders dan de huidbarrière ondersteunen. Wettelijk gezien mag een crème dan ook alleen het uiterlijk beïnvloeden, zodra een stof echt werkt heet het een medicijn. Een claim als "Rimpels met 25% verminderd" betekent alleen dat de huid voor een paar uur is opgevuld met vocht vasthoudende ingrediënten. Wij houden het liever no-no nonsense; een dagcrème die de huid hydrateert en beschermt tegen UV straling. Cheers.

Subscription form
Waar wil jij meer informatie over ontvangen?