Wat te doen bij eczeem

eczeem

Gepost op februari 06 2017

Wat is eczeem?

Droge, rode plekken, vaak met schilfers. Niet fijn. Eczeem is een ontsteking van de huid. Bij de kleinste baby's zit het meestal op de wangen en de romp. Bij kinderen verplaatst het eczeem zich naar de ellebogen, knieholtes, polsen en enkels. De natuurlijke vetbarrière van de huid is bij eczeem minder aanwezig. Daardoor krijgt je baby een droge huid. Vaak jeuken de plekken ook nog.

Is eczeem besmettelijk?

Goed om te weten: eczeem is vervelend, maar niet besmettelijk.

Niet doen bij eczeem:

  • Dagelijks in bad of onder de douche Water droogt de huid namelijk nog verder uit. Liever niet dus. Heet water maakt dit effect nog erger, dus let ook op de temperatuur.
  • De huid reinigen met zeep Zeep droogt de huid uit en dat verergert het eczeem. Ouch.
  • Ruwe stoffen dragen op de huid, zoals wol. Dit verergert de jeuk en de klachten.

Wat te doen bij eczeem:

  • 2 keer per week badderen of douchen Dat is meer dan genoeg, echt.
  • Gebruik in bad een product op oliebasis Dat verzorgt de huid en voorkomt onnodig uitdrogen. Kies bijvoorbeeld voor Naïf milde badolie. Mét verzorgende ingrediënten als kamille en katoenzaadolie. Enjoy baby!
  • Dep de huid droog De huid van een baby is 5 keer zo dun als van een volwassene. Eczeem maakt de huid nog meer kwetsbaar. Nooit ruw droogwrijven dus, maar zacht deppen met een zachte doek of hydrofiel.
  • Smeren, smeren, smeren Smeer dagelijks met een vette crème, dan help je de huid herstellen. In een vette crème zit minder water dan in bodylotion, waardoor ‘ie perfect is voor droge plekken. Je kunt Naïf vette crème veilig gebruiken op het lichaam en het gezicht. En het verzacht meteen de jeuk. Everything is better with cream on top.

Mijn baby heeft 'Berg', is dat hetzelfde als eczeem?

Sort of. Berg is een huidaandoening in een lichte vorm van seborrhoïsch eczeem: een dikke, vettige en gelige uitslag met roodheid en schilfering van huid met veel talgklieren. Het komt voor op het hoofd, wenkbrauwen, de plooi tussen neus en wangen, achter de oren en op de borst. Net als eczeem kan dit geen kwaad en is het niet besmettelijk. Bovenstaande tips zijn ook van toepassing bij Berg, meer informatie hierover vind je in deze blog van Dermatoloog Elian Brenninkmeijer. Lees ook: 5 tips om luieruitslag te voorkomen

Meer Naïf Verhalen